Diófalevél: szabaduljunk tőle vagy hasznosítsuk?

diófalevél

A diófalevél sok kertben problémát okoz – vajon mit tegyünk a lehullott levéllel? Szabad-e a komposztba tenni, vagy valóban „mérgező”, és inkább a zöldhulladékkal együtt kellene eltávolítani? Utánajártunk a diófalevél körüli tényeknek és tévhiteknek!

Igaz, hogy mérgező a diófalevél?

A diófa egy juglon nevű allelokemikáliát tartalmaz, amely a növény védekező mechanizmusának része. A juglon gátolja bizonyos más növények csírázását és növekedését, így a diófa környezetében ritkábban nőnek más növények, gombák. Ez a vegyület az egész diófában megtalálható, legnagyobb mennyiségben a gyökérzetében és a rügyben van jelen: a zöld levelekről a csapadék is bemossa a talajba, illetve a lehullott zöld dióburokkal és a lehullott lombbal is bekerül a földbe.

Lehet-e mégis komposztálni a diófalevelet?

Igen, sőt, ez az egyik legjobb módja a lehullott diólevél újrahasznosításának. A benne található juglon ugyanis ugyanúgy lebomlik, mint a levél többi része, azonban néhány szabályt érdemes betartani. A diólevelet gyűjtsük külön a többi komposzttól és ha van rá módunk, aprítsuk fel (például fűnyíróval menjünk át rajta mielőtt összeszednénk), illetve más zöld hulladékokkal (fűnyesedék, zöldségmaradék, szalma) keverve ajánlott a komposztba tenni. A lebomlást segíti, ha a komposzt nedves, levegős, és időnként átforgatjuk. Ha a komposzt legalább 9–12 hónapig érlelődik, a juglon teljesen lebomlik, és a kapott humusz biztonságosan használható a kertben.

Fotó: pixabay

Össze kell-e seperni a leveleket?

Ha nem zavaró a lehullott lomb, illetve egészséges a fánk és nem szeretnénk komposztálni, akkor egészen nyugodtan hagyhatjuk a leveleket a földön, hogy a természet tegye a dolgát. Ha azonban a fa a betegség jeleit mutatja (foltos a levél stb.), mindenképpen szedjük össze a leveleket, gyűjtsük össze az erre a célra kijelölt zöldhulladékos zsákokban és szállíttassuk el. Fontos, hogy ne égessük el, ugyanis az avar égetésével veszélyes, rákkeltő anyagok szabadulnak fel a levegőbe, ami mind a saját, mind a környezetünk egészségére negatív hatással lehet!

A diófalevél gyógyhatásai

Bár a lehullott levél már valóban csak a komposztban hasznosítható, zöld állapotában (június végétől augusztus végéig gyűjtve) igen értékes gyógynövény. Főzetét és kivonatait a népi gyógyászatban évszázadok óta használják külsőleg és belsőleg egyaránt.

Teája kiváló emésztési panaszokra, gyomorerősítőként, a máj támogatására, bőrproblémák esetén belső tisztításra, öblögetéssel pedig szájüregi problémákra.

Fotó: pixabay

Borogatásként alkalmazható aranyeres panaszok ellen, kelésekre és fagyásos sérülésekre, bedörzsölve segíti a diabétesz miatt kialakult fekélyes láb sebeinek gyógyulását, korpásodás és hajhullás ellen pedig érdemes hajmosás után diófalevélből készült főzettel átöblíteni a hajat.

Figyelem! A diófalevél tea fogyasztása nem javasolt állapotos vagy szoptató nők esetében, 12 év alatti gyermekeknek, illetve vesekővel küzdő személyeknek.

Kiemelt kép: szerkesztőség

 

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó