Felére zuhanhat a tőzsde a klímaváltozás miatt!

Tőzsde és klímaváltozás - nagyot eshet - a fotó illusztráció - kép: Unsplash

A tőzsde nagyon megszenvedi világszerte a klímaváltozás hatásait: a Bloomberg anyaga elemzi a trendeket, miközben a EDHEC-Risk Climate Impact Institute pár hete megjelent tanulmányára hivatkozik.

A tőzsde kapcsán a Bloomberg egyik szakértő szerzője szerint a klímaváltozás elleni küzdelem főként azért  kihívás, mert az átlagember viselkedése különös. Mit ért ez alatt? Azt, hogy nehéz őket rábírni arra, hogy legalább saját jövőbeni jólétükkel foglalkozzanak, nem beszélve a jövő generációk sorsáról. Az emberek egyszerűen nem takarékoskodnak eléggé: előre felélik, elköltik azt a pénzt, amit nyugdíjra kellene félretenni, továbbá: nem törődnek az egészségükkel sem.

A szerző drámai kérdést tesz fel: vajon érdeklik őket a képzeletbeli dédunokáik?

Ezután így folytatja: az embereket viszont élénken érdekli a tőzsde, a részvények árfolyama.

„Médiabirodalmak és jövedelmező karrierek épülnek arra, hogy részvényárfolyamokról beszéljünk. A jövő nemzedékek életének homályos részletei helyett a részvényárfolyamok konkrétak: a vonal felfelé megy, a vonal lefelé megy.”

Mindez talán felkeltheti az érdeklődést: a klímaváltozás nagyon kedvezőtlen lesz a részvényárfolyamokra nézve – írja.

Egy friss tanulmány a tőzsde összeomlására figyelmeztet

Az EDHEC-Risk Climate Impact Institute legújabb kutatása szerint, ha nem teszünk többet az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, a globális tőzsde – azaz a nemzetközi részvényértékek

akár 40 százalékkal is eshetnek. Ha figyelembe vesszük a klímaváltozást gyorsító „fordulópontokat”, mint például az Amazonas esőerdők kipusztulása vagy a permafroszt olvadása, a piaci veszteségek akár 50 százalékra is nőhetnek. Ám, ha sikerül a globális felmelegedést az iparosodás előtti átlaghoz képest 2 Celsius-fokra korlátozni, a részvényárfolyamok vesztesége csupán 5-10 százalék körül alakulna.

 

Fontos megjegyezni, hogy ezek a veszteségek nem egyszeriek lesznek, figyelmeztetett Riccardo Rebonato, az EDHEC Business School pénzügyi professzora és a Pimco befektetési bank korábbi vezetője egy webináriumban.

A professzor szerint „nem lesz visszatérés a normálishoz”. Valószínűbb, hogy hosszú, nehéz időszak következik, hasonlóan Japán elveszett évtizedeihez (lásd alább).

Melyek is Japán elvesztett évtizedei?

Japán elveszett évtizedei kifejezés a japán gazdaság stagnálásának hosszú időszakát jelöli, amely az 1990-es évek elején kezdődött és több mint két évtizedig tartott. Ez az időszak a japán gazdasági buborék kipukkanásával kezdődött, amikor az ingatlan-, és részvénypiacok összeomlottak, ami hosszú távú gazdasági nehézségeket, alacsony növekedési rátát és deflációt eredményezett​.

Visszatérve a jelenre, a szerző így folytatja a professzorra hivatkozva: a Covid után hatalmas GDP-vesztesége volt a világnak, de aztán jött a fellendülés. Itt viszont folyamatos ellenszélről van szó, visszapattanás nélkül – így jöhet majd egy új jelenség a következő évtizedekben:

az „Elveszett Klíma Generáció”

legalábbis a részvényhozamok tekintetében mindenképpen.

Ugyanakkor az EDHEC tanulmánya sokkal nagyobb részvénypiaci veszteségeket jósol, mint a legtöbb más tanulmány – jegyzi meg Rebonato. Ennek oka, hogy ezek a tanulmányok inkább a globális gazdaság megújuló energiára való átállásának költségeire koncentrálnak, nem pedig arra a pusztításra, amit a klímaváltozás okoz a növekedésben.

12 százalékos csapás a globális GDP-re

Rebonato tanulmánya, amely mind az átállás, mind a károk költségeit figyelembe veszi, összhangban van a Nemzeti Gazdasági Kutatási Iroda (NBER) legutóbbi tanulmányával, amely szerint minden 1°C felmelegedés 12%-os csapást mér a globális GDP-re. A Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) szerint 2050-re a globális jövedelmek 19 százalékos csökkenése már elkerülhetetlen, még akkor is, ha most kezdjük el agresszíven csökkenteni a kibocsátásokat.

A PIK szakértői évente 38 billió dollár veszteséget becsülnek a klímaváltozás káosza miatt. Sok kutató figyelmen kívül hagyja a klímaváltozás lehetséges, illetve várható kárait azzal az elmélettel, hogy mivel ez csak a jövőben történik, a piac erősen le fogja értékelni. Az EDHEC tanulmány azonban meggyőzően érvel amellett, hogy a befektetők egyre nagyobb értéket tulajdonítanak majd a pénznek, ahogy a gazdaság gyengül.

A klímaváltozás kezdeti szakaszában, amikor a gazdasági növekedés még viszonylag erős, a befektetőket nem érdekli annyira a jövőbeli veszteség. Gazdagok vagyunk! Vegyünk egy jachtot! De ahogy a felmelegedés egyre jobban hat, és a veszteségek nőnek, ezek egyre fájdalmasabbá válnak. A mai, magas szintű részvénypiaci értékelések pedig fokozatosan a múlttá lesznek, akárcsak az olvadó gleccserek és a hó.

Az időjárási katasztrófák által okozott károk az 1970-es évekhez képest, inflációval korrigálva, közel tízszeresére növekedtek a 2010-es években, és másfélezer milliárd dollárba kerültek a globális gazdaságnak – a Meteorológiai Világszervezet becslései szerint. A Swiss Re nevű viszontbiztosító elemzése pedig azt várja, hogy a természeti katasztrófák okozta biztosított veszteségek a következő évtizedben megduplázódnak.

De ezek a számok drasztikusan alábecsülik a klímaváltozás gazdasági növekedésre gyakorolt potenciális hatásait. Az extrém hőség, a tengerszint emelkedése és a globális felmelegedés egyéb tartós hatásai sokkal nagyobb kárt okoznak az emberi egészségben és a termelékenységben, mint az egyedi katasztrófák, például a hurrikánok vagy az erdőtüzek.

„Talán túlságosan a katasztrofális eseményekre koncentrálunk a krónikus károk helyett” – mondta Rebonato.

„A termelékenység és a hatékonyság krónikus csökkenése kevésbé látható és alattomosabb, és folyamatos terhet fog jelenteni.”

Ezért beszélünk az Elveszett Generációról – húzza alá a szerző.

*

KAPCSOLÓDÓ CIKK és Green.hu PODCAST adás az alábbi címsorra, vagy lentebb kattintva érhető el:

Gelencsér András lesújtó véleménye a fenntarthatóságról – Green.hu exkluzív podcast

Idézet a Green.hu fenti podcastjából:

„Nem is az a gond, hogy el vagyunk késve, hanem az, hogy rossz irányba megyünk. A jelenlegi irány egyszerűen értelmezhetetlen. Ha megnézzük a párizsi klímaegyezményt, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának a korlátozásáról szól, akkor azt látjuk a valóságban, hogy ezek nem valósulnak meg, sőt, folyamatosan nő a kibocsátás”

*

Sokkal drágább a tőzsde számára is, ha nem cselekszünk!

Az EDHEC tanulmánya ismét emlékeztet arra, hogy a globális felmelegedés legrosszabb forgatókönyvéhez vezető út elkerülésének becsült 215 ezer millió dolláros (és növekvő) költsége végül eltörpül majd azon költségek mellett, melyeket a fenti költségek megúszása okoz majd. És bár ezek a becslések nagynak és bizonytalannak tűnhetnek, Rebonato konzervatívnak tartja őket. Ennek egyik oka, hogy modellje feltételezi, hogy a globális központi bankok mindig csökkentik a kamatlábakat, ha a gazdasági növekedés rossz. Az alacsony kamatlábak növelik a részvényárfolyamokat.

Ám a várható járványok, az aszályok és egyéb globális zavarok inflációt és államadósságot is növelnek, ami korlátozza a központi bankok piacbarát lépéseinek lehetőségét.

A tőzsde e károkat még nem árazta be!

Az EDHEC tanulmány egy másik kulcsfontosságú megállapítása, hogy ezek a károk becslései még nem tükröződnek a piacokban. Sok elemző évek óta keresi a klímakockázati prémiumot, és csak nyomokban találta meg. Ez bizonyos mértékig érthető: jelenleg csak találgatni tudjuk a károkat. Talán a piacok optimistán feltételezik, hogy elkerüljük a legrosszabbat. De lehet, hogy olyanok vagyunk, mint azok az emberek, akik nem takarékoskodnak a nyugdíjra, és alvajáróként haladunk egy olyan nap felé, amikor a jövő elképzelésének hiánya miatt egyáltalán nem lesz jövőnk.

Az anyag forrása és további részletek (angol nyelven)

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2024-07-19/the-market-s-next-black-swan-is-climate-change

Nyitókép: Pexles.com – free

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témáról!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

 

Kapcsolódó