Monszun és tájfun: a klímaváltozás veszélyesebbé teszi ezeket!

A monszun hevesebbé válik, ez súlyos károkat, gazdasági visszaesést okoz - a fotó illusztráció - kép: Unsplash

A klímaváltozás megbolygatja a csapadékeloszlási mintákat és még hevesebb monszun időszakot és tájfunokat hoz – figyelmeztettek a minap újra a tudósok.

Monszun és tájfun: a világ minden táján érezhető, hogy a klímaváltozás hogyan alakítja át az esőzések mintázatát – állítják a tudósok egy július végén, frissen megjelent tanulmányban. Ráadásul, a trópusi viharok, köztük a tájfunok is egyre erősebbé válnak.

Július utolsó heteiben Tajvant, a Fülöp-szigeteket és Kínát is elérte az év eddigi legpusztítóbb tájfunja. Az iskolák, üzletek és pénzpiacok bezártak, miközben a szélsebesség elképesztő 227 km/h-ra nőtt! Kína keleti partvidékén több százezer embert kellett evakuálni, hogy biztonságba kerüljenek mielőtt lecsap az elképesztő erejű vihar.

Mi az a monszun?

Nyári (déli) monszun: Ez a júniustól szeptemberig tartó időszak, amikor a délnyugati szelek nedves levegőt hoznak az Indiai-óceán felől, jelentős esőzéseket okozva. Ez az időszak a legcsapadékosabb, és gyakran súlyos áradásokhoz vezet.

Téli (északi) monszun: Ez az októbertől februárig tartó időszak, amikor az északkeleti szelek szárazabb levegőt hoznak a kontinens belsejéből. Ez az időszak kevésbé csapadékos, de Délkelet-Ázsia egyes részein még mindig előfordulhatnak jelentős esőzések, különösen a part menti területeken.

Mi a különbség a tájfun és a monszun között?

Mind a monszunok, mind a tájfunok jelentős esőzéseket és szélsőséges időjárási körülményeket okozhatnak.

Igaz azonban, hogy a nyári monszun alatt kialakuló magas páratartalom és meleg levegő kedvező feltételeket teremt a tájfunok kialakulásához.

Különbség: Míg a monszunok szezonális szélminták, amelyek hosszabb időszakokon keresztül hatnak (néhány hónap), addig a tájfunok rövid életű, de rendkívül intenzív viharok, amelyek néhány napig tartanak​.

A monszun, a tájfun és a klímaváltozás

A klímaváltozás hatásai tehát egyre inkább nyilvánvalóvá válnak a monszunok és tájfunok idején. Az éghajlatváltozás miatt a monszunok intenzívebbé és kiszámíthatatlanabbá válnak, ami súlyos áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezethet.

Mára egyre nyilvánvalóbb tehát, hogy ezek az egyre szaporodó, igen extrém időjárási jelenségek veszélyeztetik az emberek életét és megélhetését, különösen Dél-, és Délkelet-Ázsiában, ahol a monszun alapvető szerepet játszik a mezőgazdaságban és a vízellátásban. Az érintett országok kormányainak és közösségeinek ezért hát igen sürgős lépéseket kell tenniük, hogy alkalmazkodjanak ezekhez a változásokhoz és csökkentsék a klímaváltozás káros hatásait.

A tudósok szerint a klímaváltozás nemcsak a monszunokat, hanem a tájfunokat is hevesebbé teszi. A globális felmelegedés miatt a trópusi viharok erősebbé válnak, több csapadékot hoznak és nagyobb károkat okoznak. A szélsőséges időjárási események gyakorisága és intenzitása növekszik, ami komoly kihívások elé állítja a kormányokat és a közösségeket.

A tudósok ezúttal újra arra figyelmeztetnek, hogy azonnali intézkedésekre van szükség a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében, beleértve a szén-dioxid-kibocsátás mérséklését és az éghajlati ellenállóképesség növelését.

A tudósok friss megállapításai a monszun és a tájfun jelenségek kapcsán

A hevesebb trópusi viharok a magasabb hőmérsékletek által előidézett szélsőséges időjárási jelenségek szélesebb körének részét képezik, mondják a tudósok.

Zhang Wenxia, a Kínai Tudományos Akadémia kutatócsoportjának vezetője, történelmi meteorológiai adatokat vizsgálva arra jutott, hogy a világ szárazföldi területének körülbelül 75%-án nőtt a „csapadék változékonysága”, vagyis a nedves és száraz időszakok közötti ingadozások mértéke.

A melegedő hőmérsékletek növelték a légkör nedvességmegtartó képességét, ami szélesebb körű ingadozásokat okoz a csapadékmennyiségben – állítják a kutatók egy, a Science folyóiratban megjelent tanulmányban.

„A csapadék változékonysága a legtöbb helyen, köztük Ausztráliában is nőtt, ami azt jelenti, hogy az esősebb időszakok esősebbek, a szárazabb időszakok pedig szárazabbak lesznek”

– mondta Steven Sherwood, az Új-Dél-Walesi Egyetem Klímaváltozás Kutatóközpontjának tudósa, aki nem vett részt a tanulmányban. „Ez a tendencia folytatódni fog a globális felmelegedés előrehaladtával, növelve a szárazságok és/vagy árvizek esélyét.”

Kevesebb, de sokkal hevesebb a vihar

A tudósok úgy vélik, hogy a klímaváltozás a trópusi viharok, köztük a tájfunok viselkedését is átalakítja, kevesebb, de erősebb viharokat okozva.

„Úgy vélem, hogy a légkörben lévő magasabb vízpára az oka ezeknek a szélsőséges hidrológiai jelenségeknek” – mondta Sherwood a Reutersnek.

A Gaemi tájfun, amely szerdán érte el először Tajvant, nyolc éve a legerősebb vihar volt, ami a szigetet sújtotta.

Bár nehéz egyedi időjárási eseményeket közvetlenül a klímaváltozáshoz kötni, a modellek azt mutatják, hogy a globális felmelegedés erősíti a tájfunokat – mondta Sachie Kanada, a japán Nagoya Egyetem kutatója.

„Általánosságban elmondható, hogy a melegebb tengeri felszíni hőmérséklet kedvez a trópusi ciklonok kialakulásának” – mondta.

Kína ebben a hónapban kiadott „kék könyvében” a klímaváltozásról azt állította, hogy a tájfunok száma az Északnyugat-Csendes-óceán és a Dél-kínai-tenger térségében jelentősen csökkent az 1990-es évek óta, de erősebbé váltak.

Tajvan májusban közzétett klímaváltozási jelentésében szintén azt állította, hogy a klímaváltozás valószínűleg csökkenti a térségben a tájfunok számát, miközben mindegyiket intenzívebbé teszi.

A tájfunok számának csökkenése az óceán felmelegedésének egyenetlen mintázatára vezethető vissza, mivel a hőmérséklet gyorsabban emelkedik a Csendes-óceán nyugati részén, mint keleten – mondta Feng Xiangbo, a Readingi Egyetem trópusi ciklonok kutatója.

A vízpára kapacitása az alsó légkörben várhatóan 7%-kal nő minden egyes Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés esetén, míg az Egyesült Államokban a trópusi ciklonok okozta csapadék mennyisége akár 40%-kal is megugorhat minden egyes fokos emelkedéskor – tette hozzá.

Az anyag forrásai és további részletek (angol nyelven):

https://www.reuters.com/business/environment/climate-change-causing-more-change-rainfall-fiercer-typhoons-scientists-say-2024-07-26/

https://www.science.org/doi/10.1126/science.adp0212

Fotó: Unslpash.com

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó