Megkóstolná? Levegőből és vízből készít vajat egy startup
A Savor Foods Limited kaliforniai startup vállalkozás egy olyan módszert fejlesztett ki, amivel vajszerű zsírt állítanak elő pusztán szén-dioxidból és hidrogénből.
Az ötlet alapja, hogy minden zsír szén- és hidrogénatomok láncaiból áll.
A Savor egy olyan termokémiai folyamatot szabadalmaztatott, amellyel felépítik a zsírmolekulákat, amivel olyan élelmiszereket lehet helyettesíteni, mint a tej, a vaj, a sajt és a fagylalt. Nemcsak azonos textúrával rendelkeznek, mint a valódi termékek, hanem ugyanolyan az ízük is – állítólag.
Ez a folyamat nem bocsát ki üvegházhatású gázokat, nem igényel termőföldet, és kevesebb mint egy ezredrész vizet használ fel a hagyományos mezőgazdasági termeléshez képest, így az így szintetizált zsír karbonlábnyoma sokkal kisebb, mint az állati zsíré.
Az eddigi íztesztek azt mutatják, hogy a Savor alternatív vaja szinte megkülönböztethetetlen a valóditól, de a cégnek még számos kihívást kell leküzdenie, mielőtt piacra léphetne.
Jelenleg előkereskedelmi fázisban vagyunk, és a szabályozási jóváhagyások megszerzésén dolgozunk, hogy eladhassuk a vajunkat – mondta Kathleen Alexander, a Savor vezérigazgatója, aki szerint termékük legkorábban 2025-ben kerülhet piacra.
A vállalkozást az ismert üzletember, Bill Gates is támogatja, aki nemrégiben közzétett blogbejegyzésében elmagyarázta, hogy a Savornak valóban van esélye egy sikeres vajalternatíva megalkotására, mivel az ő verziójuk „nagyon jó ízű – mint az igazi, mert kémiailag az is”. Ez olyan dolog, amivel sok más startup küzd. Sok ember már most is vonakodik a laboratóriumban előállított élelmiszer-alternatívák kipróbálásától, az íz tehát kulcsfontosságú tényező.
Mindezt Bill Gates egy videóban is részletezi:
A milliárdos azt is hangsúlyozta, hogy az állatiélelmiszer-alternatívák, mint például a Savor vajverziója, fontosak a szénlábnyom csökkentése érdekében. Az állattenyésztés ugyanis a globális üvegházhatású gázkibocsátás 14,5 százalékáért felel, és az emberi populáció növekedésével az emissziók is várhatóan növekedni fognak, hacsak nem teszünk valamit ez ellen.
Bill Gates szerint az ilyen új termékeknek, mint a szintetikus vaj, csak akkor van értelmük, ha tömegesen el tudnak terjedni, azaz megfizethetők és ugyanolyan áron kaphatók, vagy akár olcsóbbak mint az állati zsírok.
A szén-dioxod és hidrogénszintetizált vaj azonban csak a kezdet. A Savor tervei között szerepel, hogy tejet, sajtot és fagylaltot is készítsenek hasonló eljárással, a nem túl távoli jövőben.
Forrásunk a Femina cikke és Bill Gates blogja.
Nyitókép: Pexels.com (illusztráció)
Olvassa el korábbi cikkünket is a műhúsról!