Nyaralás elektromos autóval? Mutatjuk, hogyan készüljön fel mindenre.

nyaralás elektromos autó töltő
Az elektromos autók egyre népszerűbbek itthon is, sokan választják őket napi közlekedésükhöz. De mi a helyzet akkor, amikor hosszabb útra, például nyaralni indulnánk egy elektromos autóval?

Ebben segít a Jövő Mobilitása Szövetség, aki szerint a nyaralás már nem lehet akadály elektromos autóval sem, a töltőhálózatok bővülésének és hatótávolságuk növekedésének köszönhetően.

A gondtalan utazáshoz a legfontosabb a jó tervezés, aminek fontos része a töltőállomások feltérképezése.

Egy hosszabb út megtervezésekor kulcsfontosságú, hogy előre tájékozódjanak, hol találhatók töltőpontok, és milyen gyakorisággal van rájuk szükség az autó típusától függően. Ehhez ismerni kell az elektromos autó autópályás használat melletti hatótávját, ami a nagy sebesség miatt a városi használatban megszokottnál 30 százalékkal is kevesebb lehet. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a csomagok száma és a klímahasználat miatt magasabb lesz az autó fogyasztása és ez a növekmény az elektromos autóknál nagyobb, mint a hagyományosak esetében.

A szakértők a töltéssel összefüggésben közölték: bár a villámtöltőkön minden esetben rendelkezésre áll a megfelelő kábel (CCS és/vagy CHAdeMO csatlakozóval), a váltakozó áramú töltők esetében érdemes saját (type 1 vagy type 2) kábelt vinni, mivel vannak olyan töltők, amelyeknek nincs fix kábele.

Konnektoros hordozható töltő mindig legyen a csomagtartóban, hiszen váratlan helyzetekben ezzel mindig áramhoz juthatnak bármilyen elérhető konnektorból.

Javasolják továbbá, hogy a felkészülés része ne csak az útvonal megtervezése, a kiszemelt szolgáltatóknál történő regisztráció legyen, hanem egy próbatöltés is. A töltési rutin megszerzése, az autó fogyasztási és töltési görbéjének kiismerése jóval egyszerűbbé teszi a villanyautós nyaralást – emelte ki Hajnal-Bukor Ivett, a Jövő Mobilitása Szövetség egyik szakértője.

A nyilvános töltőpontok száma itthon megközelíti a 3 ezret, de a legtöbben továbbra is otthon töltik az akkumulátorokat – ez azonban út közben nyilvánvalóan nem lehetséges.

Nagy segítség lehet a mobilapplikációk használata,

több olyan is van, ami térképen mutatja a legközelebbi e-töltőpontot, vagy akár a térképen az egész útra megtervezhetjük előre, hogy hol fogunk megállni tölteni. Az alábbi appokat ajánljuk:

  • Mobiliti: Belföldön javasolt, az app az MVM hálózatának töltőpontjait tartalmazza. Az alkalmazás lehetővé teszi a töltőállomások megtalálását, a töltés indítását és a fizetést is.
  • PlugShare: A legelterjedtebb, közösségi alapú alkalmazás világszerte lefedi az elektromos autótöltő állomásokat. A felhasználók valós idejű információkat oszthatnak meg, beleértve a töltőállomások működését, állapotát és a töltés költségeit – az egyik leghasznosabb app lehet út közben.
  • Chargemap: Európára fókuszál, és részletes térképeket, valamint információkat biztosít az elektromos autótöltő pontokról. Az alkalmazás segítségével könnyen megtervezhetjük az útvonalunkat és megtalálhatjuk a legközelebbi töltőállomásokat.
  • Nextcharge: A globális alkalmazás Magyarországon is jól használható. Interaktív térképeket kínál és részletes információkat nyújt a töltőállomásokról.
És még egy fontos tanács: ne hagyja az utolsó pillanatra a töltést! Általában érdemes megállni tölteni, amikor az autó hatótávja eléri a 20-30%-ot.

Ez a szint általában elegendő tartalékot biztosít ahhoz, hogy elérjük a legközelebbi töltőállomást még akkor is, ha váratlan akadályokba ütközünk, mint például forgalmi dugók vagy a töltőállomás meghibásodása.

A töltés idejét érdemes összekapcsolni a tervezett pihenőidőkkel. Egy 30-45 perces gyors töltés alatt lehetőségünk van enni, pihenni vagy felfedezni a környéket, így az utazás kevésbé lesz megszakított és kellemetlen.

Kellemes utazást és jó töltöttségi szintet kívánunk!

Forrás: MTI
Nyitókép: Freepik

Kapcsolódó