London: így csökkenti szén-dioxid-lábnyomát egy menő egyetem

London - az UEL (Kelet-Londini Egyetem) előre jár a net zero célokban - Fotó: SIemens

London előbbre jár: ott egyetemi szinten is a nettó zéró kibocsátás a cél. A projekt első fázisában 10%-kal csökkent a karbonlábnyom, de ez csak a kezdet! Mutatjuk a részleteket.

London egyik legjobb felsőoktatási intézménye 2030-ra nettó zéró kibocsátást tűzött ki, ez pedig a Kelet-Londoni Egyetem. Az angol főváros egyik legjobb egyetemének választott intézmény részletes tervet dolgozott ki nagyívű célja eléréséhez.

London 11 ezer led égővel kezdett

A fenti célok keretében, első lépésként feltérképezték az egyetem különböző tereinek használatát, valamint, hogy hol rejlik az épületekben energiamegtakarítási potenciál.

Összesen mintegy 11 ezer LED-égő felszerelésével és az épületirányítási rendszer 35 ponton történő frissítésével így optimalizálni tudták az intézmény energiafogyasztását, és 10 százalékos CO2-kibocsátás-csökkentést könyvelhettek el

a 25 ezer hallgatónak otthont adó Docklands és Stratford kampuszokban.

A második fázis London menő egyetemén – a zöldátállás

A második fázisban a tiszta energiára való átállást valósítják meg:

összesen 2 megawatt teljesítményű napelemes rendszert telepítettek a kampuszokra, ami évente akár 1,2 GWh (gigawattóra) szén-dioxid-mentes villamos energiát képes megtermelni. Az egyetem számításai szerint ennek 90 százalékát helyben fogják felhasználni,

a fennmaradó részt pedig – a mikrogrid hálózatokhoz hasonlóan – a közcélú áramhálózatra tudják majd visszatáplálni. Emellett hőszivattyúkat és 27 új elektromos autótöltőt szereltek fel (lásd az alábbi infografikát is).

London - a projekt metutatása - adatokkal - infografika: Siemens
London – a projekt metutatása – adatokkal – infografika: Siemens

 

London és a zöld mindennapok

A zöldítést a 40 ezer hallgatót oktató egyetem mindennapjaiba is beépítik. Ennek jegyében a fenntarthatóságot a tantervbe emelve inspirálják a hallgatókat, akik így értékes tudást és készségeket szerezhetnek a zöldgazdaságban való érvényesüléshez, valamint az intelligens, IoT-alapú digitális technológia környezettudatos használatához. Elindult továbbá egy közösségi program zöldenergiás startupok számára is.

Mindezek hozzájárultak, hogy a Siemens technológiájával megvalósuló, három éve elindult karboncsökkentési program megkapta a szigetország Net Zero Leader díjat.

Fotó és infografika: Siemens

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó