Így építhet szigetüzemű napelem áramforrást a nyaralóba

napelem rendszer nyaraloba, forrás: unsplash.com

Napelem telepítésére gondol? Képzelje el, hogy a nyaralójában pihen, élvezi a csendet, de közben minden alapvető elektromos eszköz működik: van világítás, hideg ital a hűtőben, és a telefonja is fel van töltve. Mindezt úgy, hogy a közelben sincs elektromos hálózat. Ha nem kell nagy energiafogyasztás, csak az alapvető dolgok, akkor egy szigetüzemű, azaz a hálózattól teljesen független napelem paneleken alapuló rendszer tökéletesen kiszolgálja. Nem kell mást tenni, mint jól megválasztani az eszközöket, és egy egyszerű, hatékony rendszert kialakítani.

Napelem és akku: mennyi energiára van szükség?

Az első kérdés, amit meg kell válaszolnia, hogy pontosan milyen eszközöket szeretne használni, és mennyi energiát fogyasztanak ezek. Nézzük meg a leggyakoribb eszközök fogyasztását:

  • LED izzók: Egy 10 wattos LED izzó öt óra használat mellett körülbelül 50 Wh energiát fogyaszt.
  • Kisebb hűtőszekrény: Egy kis, 50 wattos hűtő napi nyolc óra működéssel 400 Wh-t igényel.
  • Mobiltelefonok, laptopok: Egy telefon töltése nagyjából 10-15 Wh, míg egy laptop feltöltése körülbelül 50-70 Wh fogyasztást jelent.

Ha a napi összes energiaigénye kevesebb, mint 600 Wh, akkor egy egyszerű, könnyen karbantartható rendszer elég lesz Önnek. Ez különösen akkor hasznos, ha csak hétvégi pihenésekre használja a nyaralót, és nincs szüksége folyamatos, nagy teljesítményű energiaellátásra. Azaz nem hűt vagy fűt árammal, nem használ villanyfőzőt, mikrót, kávéfőzőt, mosogatógépet, vagy más nagy fogyasztót.

Akkumulátorok napelem esetén – Mit érdemes választani?

A szigetüzemű rendszerek lelke az akkumulátor. Az Ön esetében egy 12 voltos, 280 Ah-s LiFePO₄ (lítium-vas-foszfát) akkumulátor tökéletes választás lehet. Ezek az akkumulátorok nemcsak hosszú élettartamúak, de megbízhatóak és biztonságosak is, ráadásul nem igényelnek karbantartást, mint a hagyományos ólom-savas akkumulátorok.

Nagy nemzetközi márkák

  • Victron Energy: Kiváló minőségű, megbízható termékeik vannak, és elismert szereplők a napelemes rendszerek világában.
  • Battle Born Batteries: Szintén lítium-akkumulátorokra szakosodtak, hosszú garanciát és stabil teljesítményt kínálnak.
  • Ampere Time: Kedvezőbb árfekvésű, de jó minőségű LiFePO₄ akkumulátorokat kínálnak, amelyek megfelelő választások lehetnek kisebb rendszerekhez.

Hagyományos akkuk vagy lítium vasfoszfát (Lifepo4)?

Tegyük fel, hogy 12 voltos rendszert választ, amelyben 280 Ah kapacitású akkumulátort helyez üzembe. Ez 3360 Wh energiát képes tárolni, de fontos tudni, hogy még a modern, lítium vasfoszfát (Lifepo4) akkukat sem ajánlott teljesen lemeríteni. A hagyományos savas akkukat (AGM munkaakkumulátorok a jellemzők napelem rendszerekhez) csak feléig lehet meríteni, azaz a kapacitás fele „elvész” – így megéri a dupla árú Lifopo4. Ugyanis ezek 15-20 évet is könnyen kiszolgálnak, míg a hagyományos savas akkuk csak pár évig bírják,.

Ha a fenti 280Ah-nál maradunk (Egy ilyen Lifepo4 akku 250-300 ezer forint körül van) biztonságosan körülbelül 1680-2688 Wh áll rendelkezésére, ami bőven elég ahhoz, hogy több napig is működjön a rendszer, még akkor is, ha nem süt mindig a nap.

Napelem – mennyi kell és milyen típus?

Az akkumulátorok töltéséhez napelemekre van szükség, de nem mindegy, milyet választ. Ha napi 600 Wh energiát szeretne megtermelni, akkor érdemes egy 300 W-os napelemet felszerelnie, ami napi 1,2-1,5 kWh energiát is előállíthat jó idő esetén. Azonban ha biztosra akar menni, és tartalékot is szeretne, érdemes két 300 W-os panelt telepíteni, amelyekkel már 2,4-3 kWh energiát is megtermelhet.

Ajánlott napelem márkák:

  • LG Solar
  • SunPower
  • Panasonic
  • Q CELLS
  • Trina Solar
  • Canadian Solar
  • JinkoSolar
  • Yingli Solar
  • Renogy
  • Risen

Napelem töltésvezérlő – Miért fontos?

A töltésvezérlő az a kulcsfontosságú eszköz, amely szabályozza a napelemek által termelt áramot, és biztosítja, hogy az akkumulátor megfelelően töltődjön, valamint ne sérüljön meg a túltöltéstől vagy túlmerítéstől. Az MPPT (Maximum Power Point Tracking) típusú töltésvezérlők a leghatékonyabbak, mert folyamatosan optimalizálják a napelemek teljesítményét.

Ajánlott márkák:

  • Victron Energy MPPT vezérlők: Magas hatékonyságú vezérlők, amelyek rendkívül pontosan követik a maximális teljesítményt, így a legtöbbet hozhatja ki a napelemeiből, de olcsó darabok.
  • Renogy Rover MPPT: Egy megfizethetőbb, de kiválóan működő töltésvezérlő, amely ideális kis és közepes méretű rendszerekhez.
  • Epever MPPT: Erős középkategória, sok szakember ajánlja.
  • Green Cell Solar MPPT: inkább alsó középkategóriás, de jónak mondott, kifejezetten jó ár-érték arányú készülékek, hazai forgalmazóval.

A rendszer felépítése és telepítése 

Most, hogy minden eszköz megvan, az alábbi lépésekben telepítheti a rendszert:

  • Napelemek felszerelése: Rögzítse a paneleket a tetőre vagy más napsütötte területre. Ügyeljen arra, hogy a panelek déli (rosszabb esetben délkeleti vagy délnyugati irányba nézzenek, lehetőleg 45 fokos szög környékén legyen a dőlésszögük, továbbá ne árnyékolják őket fák, szomszédos magas épületek, vagy más akadályok. A nap téli járására, azaz „magasságára” is figyelni kell, mert nyáron magasról süt, de télen lapos szögben érkezik a kevés, de fontos napsütés, így szomszédos magas épületek, északi lejtőn álló telek (és hasonlók), csökkenthetik a panelekre érkező napsütés mennyiségét, a hasznos órák számát.
  • Töltésvezérlő bekötése: Kösse össze a napelemeket a töltésvezérlővel, majd a vezérlőt az akkumulátorral.
  • Akkumulátor elhelyezése: Az akkumulátort helyezze el egy jól szellőző, biztonságos helyen, távol a hőforrásoktól.

Karbantartás

Bár jellemzően az eső lemossa őket, sok helyen néha érdemes tisztán tartani a napelemeket, hogy a hatékonyságuk ne csökkenjen a por vagy szennyeződések miatt. Az akkumulátorokat ne merítse le teljesen (legfeljebb 15-20%-ig a Lifepo4-eseket is, a hagyományosakat legfeljebb 50%-ig), és figyelje a töltésvezérlő állapotjelzéseit.

Egy szigetüzemű napelemrendszer tökéletes megoldás, ha nyaralójában kicsi az energiaigénye, és független szeretne lenni a hálózati áramtól. Egy jó akkumulátor, megfelelő napelemek és egy hatékony töltésvezérlő segítségével hosszú távon fenntartható és megbízható energiaforrást biztosíthat magának, még távol a civilizációtól is.

 

Fotó: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó