Történelmi vihar: a klímaváltozás táplálja a gyorsan durvuló Milton hurrikánt

Milton hurrikán
A Milton hurrikán csupán 24 órán belül trópusi viharból 5-ös kategóriájú hurrikánná erősödött – ilyenre eddig nemigen volt példa, még a viharzónában sem.

A vihar gyors, elképesztő fejlődése része annak a trendnek, amelyet a klímaváltozás táplál, és amely a hurrikánok gyors erősödéséhez vezet – írja az NBC News. A Nemzeti Hurrikán Központban általánosságban használt „gyors erősödés” kifejezés a tartós szélsebesség legalább 56 km/órás növekedését írja le 24 órán belül.

A Milton hurrikán ezt a minimumot messze túllépte, és úgynevezett „extrém gyors erősödésen” ment keresztül: maximális tartós szélsebessége körülbelül 25 óra alatt 150 km/órával növekedett

– számolt be róla a Climate Central nonprofit kutatócsoport.

A globális felmelegedés fokozza a viharok intenzitását azáltal, hogy biztosítja azokat az összetevőket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megerősödjenek. Melyek ezek?

  • Meleg óceánvíz: A Mexikói-öböl felszíni hőmérséklete rekordmagasságokat ért el, bőséges hőenergiát biztosítva a vihar számára. A melegebb vizek elősegítik a párolgást, ami táplálja a hurrikán növekedését.
  • Alacsony szélnyírás: A kedvező légköri feltételek, minimális szélnyírással lehetővé tették, hogy a Milton zavartalanul erősödjön.
  • A légkör magas nedvességtartalma: A melegebb légkör több nedvességet képes megtartani, ami fokozza a vihar intenzitását és növeli a csapadék potenciálját.

Mivel a melegebb légkör több nedvességet is képes tárolni, ez azt eredményezi, hogy a viharok képesek óriási mennyiségű csapadékot zúdítani a szárazföldre. Így a klímaváltozás által táplált hurrikánok súlyosabb áradásokat okozhatnak, és összességében pusztítóbbak lehetnek.

A Milton, amely szerdán este éri el a szárazföldet Florida nyugati partvidékén, rendkívül meleg vizek fölött halad a Mexikói-öbölben.

Az óceáni medence nagy része jóval 80 Fahrenheit-fok (26,6 Celsius-fok) felett van, az öböl egyes részei pedig akár 4 fokkal is melegebbek most a szokásosnál – írja az NBC News cikke a NASA Jet Propulsion Laboratory adatai alapján.

A Milton várhatóan enyhén gyengül még, mielőtt eléri a szárazföldet, de a vihar hatása így is súlyos lesz. Florida nyugati partvidékén jelenleg vihardagály-riasztás van érvényben, ideértve a Tampa-öböl térségét is, ahol potenciálisan életveszélyes,

4 méter magas vihardagályra számítanak, az árvízi riasztás pedig 15 millió embert érint.

A Milton hurrikán a Mexikói-öböl felett. Fotó: NBC News
A Milton hurrikán a Mexikói-öböl felett. Fotó: NBC News

Hogyan jutottunk idáig?

Egy 2023-as tanulmány, amelyet a Scientific Reports folyóiratban tettek közzé, megállapította, hogy az Atlanti-óceán trópusi ciklonjai 2001 és 2020 között mintegy 29%-kal nagyobb valószínűséggel mentek keresztül gyors erősödésen, mint 1971 és 1990 között.

A tudósok számos más közelmúltbeli példát is feljegyeztek a gyors erősödésre, többek között a 2017-es Harvey hurrikánt, a 2020-as Laura hurrikánt, a 2021-es Ida hurrikánt és a tavalyi Idalia hurrikánt. 2019-ben a Dorian hurrikán csúcssebessége kilenc órán belül 240 km/óráról 300 km/órára emelkedett, a 2022-es Ian hurrikán pedig két gyors erősödési szakaszon ment keresztül, mielőtt Florida partjait elérte.

Bár a jelenség jól dokumentált, a gyors erősödést nehéz előre jelezni. A tudósok ismerik a folyamat elindításához szükséges összetevőket, de pontosan megjósolni, mikor és hogyan következik be – és mi a pontos katalizátor – még mindig kihívást jelent.

Forrás: nbcnews.com
Nyitókép: Pexels (illusztráció)

A klímaváltozás csapadékrendszerre gyakorolt hatásáról is olvashat korábbi cikkünkben.
Szintén elolvashatja cikkünket a Helene hurrikán pusztításáról.

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol a hurrikán és a viharok témáról!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó