Fő az egészség: alkoholmentes bort fejlesztenek magyar kutatók

alkoholmentes bor
Kiemelkedő jelentőségű kutatások folynak Pécsett, ahol átadták a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI) szőlő- és boranalitikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas laboratóriumát.

A fejlesztésnek köszönhetően az új gépekkel felszerelt, akkreditált laboratórium alkalmas arra, hogy a bor forgalomba hozatalához szükséges vizsgálatokat elvégezze, illetve előremutató kutatásokat is végeznek, többek közt az alkoholmentes borok fejlesztését.

Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára az átadón elmondta: a borpiacon jelentős változások figyelhetők meg a fogyasztási szokásokban és mennyiségben, ezért kiemelten fontos, hogy kiváló minőségű, lehetőleg hatékony, versenyképes előállítású termékek kerüljenek a vásárlók elé.

Innovatív válaszokat kell adni a kor kihívásaira

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos közölte: a PTE kutatóintézete hosszú ideje partnerük, ahogy a borok értékesítését segítő más szereplők is – csak ezen partnerségekkel lehet sikeres a magyar borok népszerűsítése. A pécsi kutatóintézettel közös álláspontot képviselnek, e szerint pedig a szőlészetek és borászatok ökológiai és gazdasági fenntarthatósága érdekében létkérdés, hogy kutatási alapokon nyugvó innovatív válaszokat tudjanak adni a kor kihívásaira.

Kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a Pécsett folyó kutatásokat, amelyek az éghajlatváltozás negatív hatásainak kivédésével, a növényvédelemmel és az alkoholmentesített borok előállításával kapcsolatban zajlanak.

Az alkoholmentes bor egyre népszerűbb alternatívája a hagyományos boroknak. Akár az egészségtudatos életmód, akár vallási meggyőződés, vagy egyszerűen az alkoholmentes opciók iránti igény áll a háttérben, a piac ugrásszerűen növekszik.

Nem mindegy, hogy az alkoholmentes borhoz milyen szőlőt használnak. Fotó: Pixabay
Nem mindegy, hogy az alkoholmentes borhoz milyen szőlőt használnak. Fotó: Pixabay

De hogyan is készül az alkoholmentes bor?

Az alkoholmentes bor előállításának titka a modern technológiában rejlik.

Az alkoholmentes bor valójában egy hagyományos bor, később különleges eljárással vonják ki belőle az alkoholt.

Az eredeti bor elkészítését követően az alkohol eltávolítását vákuumos desztillációval vagy fordított ozmózissal végzik. A vákuumos desztilláció alacsonyabb hőmérsékleten párologtatja el az alkoholt, míg a fordított ozmózis során szűréssel választják szét az alkoholt az ital többi komponensétől. Az eljárás során az ízek és aromák lehető legnagyobb mértékű megőrzése a cél.

A kereslet gyorsan növekszik. Egy 2022-es jelentés szerint az alkoholmentes italok globális piaca 2030-ra várhatóan 45 milliárd dollár értékű lesz. Az egészségtudatos fogyasztók, a sofőrök, valamint a várandós anyukák jelentik a fő célcsoportot. Az alkoholmentes borok különösen Európában, az USA-ban és Ázsiában népszerűek, ahol a „józanságot választók” aránya is emelkedik.

A gyártók számára a legnagyobb kihívás a bor jellegzetes komplexitásának és egyensúlyának megőrzése alkohol nélkül. Új technológiák fejlesztésével, például a szőlőfajták gondos megválasztásával és az eljárások finomhangolásával dolgoznak ezen.

Forrás: Agroinform
Nyitókép: Pixabay

*

Ön megkóstolná az alkoholmentes bort? Írja meg Facebook oldalunkra!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó