3 dolog, amit érdemes tudni a hüvelyesekről (x)

A bab, borsó és lencsefélék rendkívül változatos és egészséges alapanyagok, amelyek szervezetünk mellett környezetünkre is jótékony hatással vannak, azonban fogyasztásuk itthon továbbra is elmarad az ideális mennyiségtől.
Friss kutatási adatok szerint a hazai fogyasztók közel fele mindössze havi 3 terméket vásárol, és jellemzően csak a hagyományos ételek készítésekor használja fel őket. A Bonduelle szakértőinek segítségével összegyűjtöttük mit érdemes tudni a hüvelyesekről, és miért fontos minél gyakrabban fogyasztani belőlük.
1. Az egyik legjobb szuperfood
A hüvelyes zöldségfélék magas tápértéküknek, kiemelkedő rost- és fehérjetartalmuknak, valamint folsav- és vastartalmuknak köszönhetően rendkívül egészségesek. Ezen kívül sokoldalúan elkészíthető és finom alapanyagok, fogyasztásuk kifejezetten előnyös lehet a testsúlycsökkentés, a bélflóra egészségének megőrzése, az emésztőrendszer támogatása, valamint a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség megelőzése és kezelése szempontjából is.
Magas tápanyagtartalmuknak köszönhetően a hüvelyesek tökéletesen csillapítják az éhséget, így igazán tápláló fogásokat készíthetünk belőlük. Ráadásul a magyar ízlésvilághoz is remekül illeszkednek, és egészségesebb alternatívát kínálnak a nehezebb, zsírosabb ételekkel szemben. A diétába is könnyen beilleszthetők, ugyanakkor azoknak is kiváló választás, akik egy kis kulináris élvezetre vágynak.
2. Szervezetünk mellett a környezetre is jótékony hatással van
A hüvelyesek nem csak tápláló, de fenntartható alapanyagok is. Termesztésük kevesebb víz- és földhasználatot igényel, mint az állati fehérjék előállítása, így környezetbarát alternatívát jelentenek.
A zöldségek és a növényi fehérjeforrások kis vízigényüknek köszönhetően a fenntartható élelmiszertermelésben is fontos szerepet játszanak,
termesztésük javítja a termőtalajt, valamint hosszan eltarthatók, aminek köszönhetően nemcsak egészséges, de gazdaságos alternatívát is jelentenek az egyre növekvő népesség számára.
3. Magyarországon erősödnünk kell a fogyasztásukban
A babot, borsót- és a lencseféléket is magába foglaló élelmiszercsalád táplálkozási és környezeti előnyeinek ellenére a magyarok napi fehérjebevitelének nagyobb része még mindig állati, nem pedig növényi alternatíva. A Bonduelle 2024-es kutatása szerint a magyarok 45 százaléka fogyaszt havonta 1-3 terméket valamilyen babfajtából száraz formában, míg a konzerv változatból 45-47 százalék vásárol.
Az elmúlt időszakban a Bonduelle-nél a hüvelyesek csoportja lett a csemegekukorica után a második legnépszerűbb zöldségkonzerv-kategória, ám a cég tapasztalatai azt mutatják, hogy a fogyasztók még mindig a hagyományos recepteket részesítik előnyben, így például a babok vásárlása is jellemzően egy-egy jól ismert ételhez, leveshez vagy főzelékhez kapcsolódik.
Fajtájukat tekintve pedig legtöbbször a vörös, a fehér és a tarka típusok jelennek meg az étkezésben.
A kisebb kategóriák közül a csicseriborsó az elmúlt időszak egyik nagy felfedezettje, fogyasztása azonban még mindig gyerekcipőben jár. A lencse a hagyományos év végi étkezésre korlátozódik, az egyéb babfajták pedig kevésbé ismertek, sokan még mindig a világkonyha és a főzőműsorok egzotikus alapanyagaiként tekintenek rájuk.

+1 tipp a zöldségekben gazdag étrendhez
A Bonduelle küldetésének tekinti, hogy inspirálja az elmozdulást a növényi alapú táplálkozás felé, így 2024 őszén új, Croustis nevű, fagyasztott termékcsaládjának bevezetésekor egyedi kommunikációs kampányt is indított.
A Bonduelle új Croustis elnevezésű fagyasztott termékcsaládja tele van ízzel és zöldségekkel. A kívül ropogós, belül puha veggie falatok 3 formában elérhetőek. Akár salátára, snackként, köretként vagy burgerbe is használhatóak, mindenki megtalálja a maga kedvencét. Az új termékekkel bárki könnyedén beemelheti a zöldségeket és hüvelyeseket a mindennapi étkezésébe.
Fotó: Freepik
*
Ön mit gondol erről a témáról? Írja meg Facebook oldalunkra!
https://www.facebook.com/greenponthu/
*
Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!