A sokat vitatott szója: tényleg olyan káros?

A szója az egyik legmegosztóbb élelmiszer a táplálkozástudományban: egyesek szuperélelmiszerként tekintenek rá, mások viszont számos negatív hatást tulajdonítanak neki. Ráadásul sokszor önkéntelenül fogyasztjuk, ugyanis számos feldolgozott élelmiszerben megtalálható. Hogy mi az igazság? Utánajártunk!
A szója
Vagy más néven szójabab egy Kelet-Ázsiában honos, a hüvelyesek családjába tartozó haszonnövény, melyet az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet az olajos magvak közé sorol. Világszerte a mezőgazdasági területek 6 százalékán termesztenek szóját, melyet (80%-ban) takarmányozásra, ipari felhasználásra és kis részben közvetlenül emberi fogyasztásra használnak.
Pozitív élettani hatásai
A szója teljes értékű növényi fehérjeforrás, és a tápanyagtartalma is figyelemre méltó: gazdag vasban, magnéziumban, káliumban, kalciumban és B-vitaminokban. Emellett jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, ami segíti az emésztést, és támogatja a bélflóra egészségét.

A szója egyik legismertebb előnye a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében rejlik. A benne található izoflavonok – növényi eredetű fitoösztrogének – segíthetnek csökkenteni az LDL „rossz” koleszterin és a triglicerid szintjét, miközben növelik a „jó“ HDL koleszterin szintet. Emellett csökkentheti ischaemiás stroke és az emlőrák kockázatát, valamint enyhíthetik a menopauza kellemetlen tüneteit, például a hőhullámokat. Több tanulmány szerint a mérsékelt szójafogyasztás összefüggésbe hozható az alacsonyabb szívbetegség- és csontritkulás-kockázattal is.
A szója árnyoldalai
A szójabab a számos kedvező összetevője mellett olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek bizonyos szempontból kedvezőtlenek lehetnek. Ilyenek például a fitinsavak és azok sói, amelyek az emésztőrendszerben megkötik a fontos ásványi anyagokat, mint például a vasat, kalciumot és cinket. Ezek a kötött formában már nem tudnak felszívódni, így a szervezet nem hasznosítja őket, hanem kiürülnek. Emiatt a fitinsav nagyobb mennyiségű jelenléte – különösen növényi alapú étrend esetén – hozzájárulhat bizonyos ásványianyag-hiányok kialakulásához.

A szójában található természetes fitoösztrogének közé tartoznak a szójaizoflavonok, melyek negatívan befolyásolhatják a gyermekek későbbi termékenységét és a nemzőszervek fejlődését, egy tanulmány szerint pedig a szóját rendszeresen fogyasztó férfiaknál jelentősen alacsonyabb spermaszámot mutattak ki.
Ezen kívül egyes embereknél a szója allergiát is kiválthat, melynek tünetei között bőrkiütés, emésztési panaszok (puffadás, hányinger, hasmenés) vagy légzési nehézség fordulhatnak elő, de akár életveszélyes anafilaxiás sokk is kialakulhat.
Nem mindegy, hogyan fogyasztja
A nyers szója emberi fogyasztásra alkalmatlan, így a növény különböző eljárásokkal feldolgozott formákban (főzés, préselés, alkoholos kivonás stb.) kerül az asztalra, az egészségünk szempontjából azonban egyáltalán nem mindegy, milyen terméket fogyasztunk. A tejtermékekhez hasonlóan a szója esetében is az egyik legkedvezőbb feldolgozási mód a fermentálás, melynek köszönhetően jelentősen csökkennek a növény káros hatásai, könnyebben emészthető lesz, és segíti a bélflóra helyreállítását. A szója fermentált formái például a tempeh, a miso vagy a natto.
A legnagyobb gond a termesztése
A szójatermesztés egyre növekvő területigénye miatt rengeteg trópusi erdőt vágnak ki, melynek köszönhetően az ott lévő biodiverzitás drasztikusan lecsökken, a monokultúrás, vegyszeres művelés pedig kimeríti a talajt. Ezen felül a növény igen vízigényes is, így a talaj vízkészletére is negatív hatással bír.

A másik problémát az jelenti, hogy a világszerte termesztett szója jelentős része genetikailag módosított (GMO), és gyakran nagy mennyiségű növényvédőszerrel kezelik. Bár Európában szigorú szabályozások vonatkoznak a GMO-termékekre, válasszunk inkább bio forrásból származó szóját, különösképpen ha rendszeresen fogyasztjuk.
Kiemelt kép: Canva
*
Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!
https://www.facebook.com/greenponthu/
*
Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!



