Út szélén virágzó égszínkék kincs – bemutatjuk a katángot

Sokak számára ismerős látvány lehet ez a növény, amely nyáron és ősszel élénk, kék virágaival tarkítja az útmenti sávokat, réteket, elhagyott földeket. Gyomként tartják számon, pedig egyike azoknak azon alulértékelt növényeknek, amelyek sokkal többet rejtenek, mint első pillantásra gondolnánk.

Az őszirózsafélék családjába tartozó mezei katáng, vagy más néven katángkóró egyike a leggyakoribb őshonos, vadon termő növényeinknek. Utak, árokpartok mentén, parlagon hagyott területeken, réteken, mezőkön, legelőkön igen elterjedt. Lágyszárú, évelő növény, melynek magassága akár az 1 métert is elérheti.

Karcsú, elágazó szára „drótszerű“, magassága akár másfél méter is lehet. Virágai jellegzetes égkék színűek, bár ritkán előfordulhatnak fehér vagy halvány rózsaszín változatok is. Érdekesség, hogy a katáng virágai csak néhány órán keresztül, általában délelőtt nyílnak, délre (az erős napsütésre) már be is csukódnak. A növény júniustól egészen októberig virágzik, ezzel is fontos táplálékforrásként szolgálva a méhek és más beporzók számára.

Fotó: Canva

Gyomnövény helyett gyógynövény

Bár sok helyen gyomként tekintenek a katángra és kiirtják, valójában már az ókori Egyiptomban is alkalmazták különböző emésztési problémák esetén, az ókori rómaiak és görögök pedig ételek és italok alapanyagaként használták fel. Később Európában a kolostorokban is termesztették, a középkorban pedig már igen széles körben használták mint gyógynövényt.

Hatóanyagai és gyógyhatása

A katáng gyökere inulint tartalmaz, ami egy igen hatékony prebiotikum, mely hozzájárul az egészséges bélflóra kialakulásához, elősegíti az emésztést, normalizálja a székletet. A növény virága és levelei flavonoidokat és antioxidánsokat tartalmaznak, melyek csökkentik a gyulladásos folyamatokat valamint immunrendszer-erősítő hatással bírnak.

Fotó: Canva

A növény gyökere csökkentheti a magas vércukorszintet, a diabétesz okozta gyakori vizeletürítést és izzadást. Teája tisztítja a májat, a vesét és a lépet, segíti az epehólyag ürítését, sőt, akár kisebb méretű epekő oldására is képes lehet. Segíti az emésztést, enyhíti a különböző bélpanaszokat (felfújódás, puffadás), valamint a súlycsökkentésben is fontos szerepe lehet.

Ellenjavallat: Terhesség és szoptatás alatt nem javallott a katáng fogyasztása.

Katáng a tányéron

A növény minden része ember és állat számára egyaránt fogyasztható. Leveleit zsenge korukban, frissen érdemes felhasználni, különben igen kesernyés íze lesz. Köretként, salátákba, díszítő elemként is a tányérunkra kerülhet. Megtisztított gyökerét is érdemes megkóstolni, szárítva és apróra vágva szintén a salátánkhoz adhatjuk.

Fotó: Canva

Nagyszerű kávépótló

A mezei katángot vadcikóriaként is említik, ugyanis eme növény nemesített változata a népszerű kávépótló, a cikória. Ha szeretnénk, akár mi magunk is elkészíthetjük belőle a csésze feketénket, melyhez csupán néhány tiszta helyről gyűjtött növényre lesz szükségünk. Lehetőleg ásóval ássuk ki a katángot, hogy ne sérüljenek a gyökerek, majd körömkefével alaposan tisztítsuk meg azokat. Éles késsel aprítsuk fel a gyökereket, majd sütőben 1-2 óra alatt süssük aranybarnára a szeleteket. Ha kihűlt, kávédarálóval a kávészemekhez hasonlóan őröljük meg, majd a bolti cikóriakávéhoz hasonlóan készítsük el a főzetet.

Kiemelt kép: Canva

*

Írja meg Facebook oldalunkra, mit gondol erről a témáról?

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó