Itt a Q10-es szuperrizs: csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Kínai kutatók sikeresen létrehoztak egy új rizsfajtát, amely nagy mennyiségben termeli a Q10 koenzimet.
Az áttörést precíziós génszerkesztéssel érték el, és ez a módszer a jövőben más alapvető élelmiszernövények, például búza, kukorica és különféle zöldségek tápértékének növelésére is alkalmazható lehet – írja az Interesting Engineering.
Miért fontos a Q10?
A Q10 (CoQ10), más néven ubikinon, természetesen megtalálható az emberi szervezetben, de szintje az életkor előrehaladtával csökken. A tudósok megfigyelték, hogy a szívbetegségekben szenvedők vagy koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket szedők gyakran alacsonyabb Q10-szinttel rendelkeznek. Bár egyes ételek – például hal, hús és diófélék – tartalmaznak Q10-et, a gabonafélék, mint a rizs és a búza, általában egy Q9 nevű vegyületet termelnek, amely nem rendelkezik ugyanazokkal az egészségügyi előnyökkel.
Q10 a rizsben
A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) kutatói február 13-án, a Cell című tudományos folyóiratban publikálták eredményeiket. A Caixia Gao növénykutató és Chen Xiaoya növényélettan-szakértő vezette csapat 134 növényfajtát elemzett, és megállapították, hogy bizonyos fajok – például az avokádó és a fahéj – természetes módon nagyobb mennyiségű Q10-et termelnek. A kutatók ezután azonosították azokat az aminosavakat, amelyek befolyásolják, hogy egy növény Q9-et vagy Q10-et állít elő.
A „prime editing” nevű precíziós génszerkesztési technikával a kutatók öt kulcsfontosságú aminosavat módosítottak, így olyan rizsszemeket hoztak létre, amelyek leveleiben és szemtermésében 75%-ban Q10 található. Ez nagyjából 5 mikrogramm Q10-et jelent grammonként. Fontos megjegyezni, hogy a génszerkesztett rizs nem tartalmaz idegen géneket, és a hozama sem csökkent a módosítás miatt.
Az emberek általában 3-6 mg Q10-et fogyasztanak naponta az étrendjükből, de egyes kutatások szerint az optimális napi bevitel akár 500 mg is lehet.
Mivel a rizs, a búza és a kukorica biztosítja a világ kalóriafogyasztásának több mint felét, ezek tápértékének növelése segíthet pótolni a Q10-hiányt. A kutatók már megkezdték a módszer alkalmazását búzán is, amely a globális kalóriabevitel közel 20 százalékát adja.

A cél az, hogy a Q10-tartalmú alapélelmiszerek révén egyszerű, mindennapi módon támogassák az emberek szív- és érrendszeri egészségét. Bár a kutatás még kezdeti szakaszban van, a szakértők szerint ez egy ígéretes lépés az egészségesebb, tápanyagokban gazdag élelmiszerek felé, amelyek hosszú távon pozitívan befolyásolhatják a globális közegészséget.
Forrás: Interesting Engineering
Nyitókép: Freepik
*
Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!
https://www.facebook.com/greenponthu/
*
Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!