A természet palettája: így születnek az ősz színei

Az év egyik legszebb időszakát éljük, amikor a fák lombjai zöldből aranysárgába, narancsba és mélybordóba váltanak. De vajon miért történik mindez? Miért veszítik el a levelek zöld színüket, és miért ragyognak ősszel ennyi árnyalatban a tájaink? Utánajártunk!
Zöld, ami mindent elfed
A növények zöld pigmentje a klorofill, mely a napsugárzás energiáját felhasználva alakítja át a vizet és a szén-dioxidot táplálékká a fotoszintézis során. Ez a pigment a tavaszi és nyári időszakban folyamatosan újratermelődik, hiszen ekkor még hosszúak a nappalok, sok a napsütés, és a növények aktívan táplálkoznak.
A nappalok rövidülésével és a hőmérséklet csökkenésével a lombullató növények elkezdik a lehető legtöbbet elraktározni a leveleikből, így a benne található klorofillt értékes tápanyagokká bontják le. Az erőteljes zöld pigment lebomlásával pedig előkerül a többi pigment: így lesznek szép színesek a levelek.

Vörös, narancs, sárga
A levelek narancssárga és sárga színét a karotinoidok adják (ezen belül is a citromsárgát a xantofil) melyek ugyanazok az anyagok, amelyek például a sárgarépa színét is meghatározzák. A vöröses, lilás tónusokért az antociánok felelősek, a barnás színt pedig a csersav okozza. A különböző fafajok leveleiben más-más arányban vannak jelen ezek az anyagok, ezért lesz végtelenül színpompás az erdő.
Az elképesztő színkavalkádot pedig még az időjárási körülmények is fokozhatják – vagy éppen tompíthatják: a napsütés, a hideg, de nem fagyos hőmérséklet és a szárazság még tovább növeli a pigmentek mennyiségét a levelekben, ezért látjuk a „ragyogó őszi időben“ még szebbnek a természetet. Ugyanakkor esős, ködös időben valóban szürkébbek lesznek a fák is.
Nemcsak szép, hasznos is az ősz színkavalkádja
A vizuális élményen túl fontos funkciója is van a levelek színesedésének. Az őszi-téli hónapokban az alacsony hőmérséklet gátolja a fotoszintézist, ezáltal a levelek érzékenyek lesznek a napsugárzásra. Az antocián pigment azonban megvédi a leveleket a túlzott fénytől és a megégéstől, illetve a kártevőktől is, amelyek nagyobb valószínűséggel tartják távol magukat a piros színtől.

Meddig gyönyörködhetünk benne?
A levelek elszíneződése után hamarosan bekövetkezik a lombhullás, mely folyamatban egy auxin nevű hormonnak is fontos szerepe van. Amíg ez a hormon stabil, addig a levelek sem hullanak le a fákról, ám az ősz folyamán a mennyisége egyre jobban lecsökken. A csökkenés előidézi a sejtek „megnyúlását“ és létrehoz egy úgynevezett abszcissziós réteget, mely elzárja a levél tövét a víztől. Ezzel egy időben megnövekszik a levélhullásért (és a gyümölcsök éréséért is) felelős hormon, az etén szintje, így a levelek előbb-utóbb leesnek az ágakról.
Ennek bekövetkeztét az időjárás is befolyásolja: ha szép indián őszünk van ragyogó napsütéssel, kevés széllel, száraz napokkal és nem túl hideg időjárással, akkor sokáig csodálhatjuk a lenyűgöző színeket. Ha azonban beköszöntenek a fagyos éjszakák, akkor hamar búcsút inthetünk ennek a csodának.
Kiemelt kép: Canva
*
Írja meg Facebook oldalunkra, hogy Önnek miért tetszenek az ősz színei!
https://www.facebook.com/greenponthu/
*
Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!



