Dupla annyit költünk megújuló energia beruházásokra, mint fosszilisra!

A megújuló energia beruházások nagyon megugranak - de mire lesz ez elég? illusztráció - fotó: Unsplash

A megújuló energia technológiákra és infrastruktúrára fordított globális kiadások 2024-ben elérhetik a 2000 milliárd dollárt, ami duplája a fosszilis energiával kapcsolatos hasonló invesztícióknak. A növekedés annak dacára történik, hogy az infláció, így a magas kamatok miatti, magasabb finanszírozási költségek akadályozzák az új projektek megvalósítását. Ez utóbbi különösen a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban jellemző, hiszen ott kisebb a szabad tőke az ilyen projektekre.

Az IEA (International Energy Agency / Nemzetközi Energia Ügynökség) jelentése szerint, a finanszírozási nyomások ellenére, a megújuló energiába történő globális beruházások 2024-ben közel kétszeresére növekedhetnek majd a fosszilis tüzelőanyagokra fordított összeghez képest. Ezt a javuló ellátási láncok és a megújuló technológiák csökkenő költségei is segítik.

Megújuló energia a fókuszban: 2000 milliárd dollár megújulókra

A világ összes energia beruházása várhatóan először fogja meghaladni a 3000 milliárd dollárt 2024-ben.

Ebből mintegy 2 ezer milliárd dollárt (746 ezer milliárd forintot) megújuló technológiákra fordítanak, beleértve a megújuló energiaforrásokat, elektromos járműveket, nukleáris energiát, hálózatokat, tárolást, alacsony kibocsátású üzemanyagokat, hatékonysági fejlesztéseket és hőszivattyúkat. Ez a teljes magyar költségvetési mérlegfőösszeg közel 21-szeresét jelenti!

Az IEA éves World Energy Investment Reportja (kb. Világenergia Beruházási jelentés) szerint tehát, a fennmaradó, valamivel több, mint ezer milliárd dollár a szénre, gázra és olajra, ezek kitermelésére, finomítására, feldolgozására fókuszáló beruházásokra megy.

Lényeges, hogy 2023-ban a megújuló energia és a hálózatok együttes beruházása először haladta meg a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos beruházásokra fordított összeget.

A számok ígéretesek, ugyanakkor a friss jelentés figyelmeztet, hogy a világ számos részén még mindig komoly egyensúlyhiányok és hiányosságok vannak az energia beruházások eloszlásában, a működési hatékonyságukban. Mit is értünk ez alatt?

Ezzel kapcsolatban az IEA jelentés kiemeli a feltörekvő és fejlődő gazdaságok (Kínán kívül) alacsony szintű megújuló energia kiadásait, amelyek először haladják meg a 300 milliárd dollárt – India és Brazília vezetésével. Ez azonban csak a globális megújuló energia beruházások körülbelül 15%-át teszi ki,

messze elmaradva attól, ami szükséges lenne a növekvő energiaigény kielégítésére sok ilyen országban,

ahol a magas tőkeköltség visszafogja az új projektek fejlesztését.

Megújuló energia: közel kétszeres befektetés a fosszilisakhoz képest

„A megújuló energia beruházások új rekordokat döntenek még a kihívásokkal teli gazdasági körülmények között is, ami rávilágít az új globális energia gazdaság mögött álló lendületre. Minden egyes fosszilis tüzelőanyagra fordított dollárra tehát ma majdnem két dollárt fektetnek be megújuló energiába” – emelte ki Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. Majd hozzáteszi: a megújuló energia kiadások növekedését a gazdasági tényezők, a folyamatos költségcsökkentések és az energiabiztonsági megfontolások ösztönzik. Azonban az iparpolitika is kulcsszerepet játszik, mivel a nagy gazdaságok versengenek az új megújuló energia ellátási láncokban elérhető előnyökért.

„Többet kell tenni annak érdekében, hogy a beruházások eljussanak a leginkább szükséges helyekre, különösen a fejlődő gazdaságokba, ahol ma súlyos hiány van a megfizethető, fenntartható és biztonságos energiából” – jegyzi meg az ágazati szakértő.

Amikor 2015-ben megkötötték a Párizsi Megállapodást, a megújuló energia és a nukleáris energia együttes beruházása kétszerese volt a fosszilis tüzelőanyaggal működő villamos energia beruházásoknak. A jelentés szerint 2024-ben ez a tízszeresére fog nőni, a napenergia PV (fotovoltaikus) technológia vezetésével átalakítva ezzel a teljes energiaszektort.

Most több pénz áramlik a napenergia termelő beruházásokba, mint az összes többi villamosenergia-termelő technológiába együttvéve. 2024-ben a napenergia PV beruházások várhatóan 500 milliárd dollárra nőnek, mivel a napelem árak ütemes csökkenése új beruházásokat ösztönöz.

Kína dominál a megújuló energia beruházásokban, a fejlődők lemaradnak

Kína várhatóan a legnagyobb részesedést éri majd el a megújuló energia beruházásokban 2024-ben, elérve a mintegy 675 milliárd dollárt. Ennek oka a három iparág – a napenergia, a lítium akkumulátorok és az elektromos járművek – erős kínai kereslete. Európa és az Egyesült Államok közben követi Kínát, 370 milliárd, illetve 315 milliárd dollárnyi megújuló energia beruházással.

Ez a három nagy gazdaság együttesen a globális megújuló energia beruházások több mint kétharmadát teszi ki, ami rávilágít az energia beruházások nemzetközi tőkeáramlásában tapasztalható elképesztő különbségekre.

A globális kitermelési olaj-, és gázberuházások várhatóan 7%-kal növekednek 2024-ben, elérve a 570 milliárd dollárt, követve a 2023-ban tapasztalt hasonló emelkedést. A 2023-ban és 2024-ben tapasztalható kiadásnövekedést főként a Közel-Kelet és Ázsia nemzeti olajvállalatai hajtják.

A jelentés szerint a 2024-es olaj-, és gázberuházások nagyjából összhangban vannak a jelenlegi politikai irányelvek által 2030-ra előrejelzett keresleti szintekkel, de

jóval magasabbak, mint amit a nemzeti vagy globális klímacélok elérését célzó forgatókönyvek előrevetítenek.

Az olaj-, és gázipari vállalatok megújuló energia beruházásai 2023-ban 30 milliárd dollárt értek el, ami az iparág teljes tőkeberuházásának mindössze 4%-át teszi ki. Eközben azonban

az igencsak szennyező, szénnel kapcsolatos beruházások tovább növekednek, több mint 50 gigawatt szén alapú erőmű kapott engedélyt 2023-ban, ami a legmagasabb szint 2015 óta.

400 milliárd dollár jut a megújuló energia átállás támogatására

A gazdasági kihívások mellett a hálózatok és az elektromos tárolás jelentős korlátot jelentettek a megújuló energia átállásokban. Azonban a hálózatokra fordított kiadások növekednek, és 2024-ben várhatóan elérik a 400 milliárd dollárt, miután 2015 és 2021 között évente körülbelül 300 milliárd dolláron stagnáltak.

A növekedés nagyrészt új politikai kezdeményezéseknek és finanszírozásnak köszönhető Európában, az Egyesült Államokban, Kínában és néhány latin-amerikai országban.

Eközben az akkumulátoros tárolásba történő beruházások is fellendülnek, és 2024-ben várhatóan 54 milliárd dollárt érnek el, mivel a költségek tovább csökkennek. Az ilyen támogatásoknak a területi koncentrációja azonban rendkívül magas:

minden akkumulátoros tárolásba fektetett egy dollárra a fejlett gazdaságokban és Kínában, mindössze egy cent (azaz századrésznyi támogatás) jut a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban.

 

Az anyag forrása és további részletek (angol nyelven):

https://www.iea.org/news/investment-in-clean-energy-this-year-is-set-to-be-twice-the-amount-going-to-fossil-fuels

 

*

E témához is kapcsolódik ez a Green.hu podcast adásunk Gelencsér András klímakutató professzorral:

https://green.hu/cikkek/fenntarthatosag-green-hu-podcast-gelencser-andras/

A GreenPod podcast pedig itt hallgatható meg:

Nyitókép: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó