A mosogatógép vagy a kézi mosogatás kíméli inkább a környezetet?

mosogatógép, forrás: unsplash.com

A mosogatógép nagy kényelmet ad, de vajon eléggé zöld megoldás? Kinek ne lenne ismerős a mosogatás kérdése egy hosszú nap után? Sokszor azon gondolkodik az ember, hogy a mosogatógép vagy a kézi mosogatás a környezetbarátabb megoldás. Egy kis környezettudatossággal mindkettő fenntarthatóvá tehető, de tudta-e, hogy a mosogatógép használata akár 60%-kal kevesebb vizet fogyaszt? Ismerje meg, hogyan lehet a konyhai teendőit zöldebben végezni!

Mosogatógép vagy kézi mosogatás az igazán zöld?

Manapság, amikor a fenntarthatóság évről-évre mind nagyobb szerepet kap a mindennapokban is, a háztartásokban is előtérbe kerül a kérdés: melyik az igazán víz-, és energiatakarékos megoldás, a mosogatógép használata vagy a kézi mosogatás?

Sokan érvelnek a modern gép mellett, hiszen a gépi mosogatás már jóval kevesebb vizet és energiát fogyaszt, mint a klasszikus kézi edénytisztítás.

Ugyanakkor vannak, akik szerint sok esetben a kézi mosogatás lehet környezetbarátabb, főleg, ha takarékosan használják a vizet. De nézzük meg ezt a kérdést közelebbről, néhány valós példával!

A mosogatógép nagy dilemmája

Gondoljunk csak egy fáradt háziasszonyra, aki egy hosszú nap után hazaér. Az asztalon tornyosulnak az edények a vacsora után, de ő már csak pihenni szeretne. A mosogatógép ott van a konyhában, készen arra, hogy elvégezze a munkát. De van egy kis probléma: a gép még nincs teljesen megtelve, és nyilván félig megpakolva nem szívesen indítja el. „Minek pazarolni az áramot és a vizet egy félig üres géppel?” – gondolja.

A másik oldalról viszont, ha hagyja gyűlni az edényeket, másnapra halmozódik a rendetlenség, rászárad a maradék az edényekre, ami szintén nem ideális. Ilyenkor az ember könnyen eshet abba a csapdába, hogy mégis kézzel mosogat el. Ám mivel fáradt és gyorsan szeretne végezni, talán hagyja folyni a vizet, ami rengeteg vízpazarlással jár.

Egy modern gép egy teljes program során átlagosan 10-15 liter vizet használ fel, ami sokkal kevesebb, mint a folyóvizes kézi mosogatás, ami akár 60 litert is elhasználhat.

De, ha valóban csak néhány edényt kell elmosni, és a medencés módszert választjuk, akkor a kézi mosogatás is lehet éppenséggel gazdaságos. A dilemma tehát valós: egy jól megtöltött mosogatógép környezetbarátabb lehet, de ehhez meg kell várni, amíg tele lesz, ami néha problémás, kényelmetlen.

A gép zaja vagy kényelme a fontosabb?

Egy másik háziasszony, aki az otthoni csendet értékeli, gyakran tapasztalja, hogy a gép zaja zavaró lehet. Bár a modern gépek egyre halkabbak, sokan még mindig úgy érzik, hogy a mosogatógép „zúgása” kellemetlen háttérzajt jelent. Ezért néha úgy dönt, hogy kézzel mosogat el, különösen, ha csak néhány tányérról van szó. Ilyenkor medencés mosogatást választ, hogy víztakarékos legyen. Feltölti a mosogatót egy kevés vízzel, elmosogat, majd leöblíti az edényeket. Így ugyan valamivel több időt vesz igénybe, mint a gép be-, és kipakolása (bár nem sokkal többet), viszont néha ez a kompromisszum belefér a nyugalom érdekében.

Ezek a példák jól mutatják, hogy bár a mosogatógép sok esetben víztakarékosabb megoldás, az egyéni preferenciák és a napi rutin is befolyásolják a választást. A lényeg tehát a tudatosságban rejlik: akár mosogatógépet használ, akár kézzel mosogat, a legfontosabb az, hogy odafigyeljen a víz-, és energiafogyasztásra. Ha a mosogatógépet választja, próbálja mindig teljesen megtölteni, mielőtt elindítja. Ha kézzel mosogat, törekedjen a medencés módszerre a folyóvizes helyett, vagy minden egyes öblítés után, azonnal zárja el a vizet!

 

Nyitókép: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó