Az elektromos autók és a zöld szemléletmód mennyire barátok vajon?

elektromos autók töltése - illusztráció - kép - a fotó forrása: freepik

Vajon az elektromos autók csak akkor nyernek értelmet, ha napelemes rendszerrel töltik őket? Pedig az e-autózásnak rengeteg előnye van akkor is, ha csak a munkahelyén vagy a városban tölti az autót. Nem beszélve arról, hogy a városi életmód átalakításával akár teljesen autómentes életet is élhet. Ismerje meg, miért éri meg elektromos autóval közlekedni akkor is, ha nincs napelemes háza!

Sokan úgy vélik, hogy az elektromos autók csak akkor érnek valamit, ha napelemmel felszerelt házban élnek, ahol a tetőnkön összegyűjtött napenergia majdhogynem direkt módon töltheti meg a garázsban vagy a kocsibeállóban parkoló e-autót. Bár ez valóban az egyik legfenntarthatóbb módja az e-autók használatának, mégsem ez az egyetlen lehetőség. Az elektromos autózás akkor is számos előnnyel jár, ha nem otthoni, hanem más forrásokból származó árammal töltjük őket.

Elektromos autók töltése a munkahelyen és útközben

Lehet, hogy olvasóink jó része városi lakos, akinek nincs saját garázsa vagy kocsibeállója és persze saját napeleme sincsen. Ez elsőre jelentős akadálynak tűnhet az elektromos autózásban, de valójában nem teljesen az. Ha a munkahelyen van töltési lehetőség, akkor napközben, munkaidő alatt töltődhet az autó. Sok cég felismerte az elektromobilitás fontosságát, és töltőállomásokat telepített az alkalmazottak számára. Ráadásul sok ilyen töltőállomás kedvezményes áron vagy akár ingyenesen biztosít áramot, ami még gazdaságosabbá teszi az elektromos autózást.
Egy másik gyakori helyzet: városban lakik ugyan, de hétvégén meglátogatja kertes házban élő rokonait, barátait, ismerőseit. És hát a valóságban egyre több és több háztartás fel van már szerelve otthoni töltővel, így az ilyen alkalmakat kihasználva is lehetősége van az autó feltöltésére. Ezzel a rugalmassággal még akkor is megtakaríthat az üzemanyagon és csökkentheti a környezeti terhelést, ha nincs saját napelemes rendszere.

Alternatív megoldások és életmódváltás az elektromos autók világa?

A városi életmód sokszor kevesebb autóhasználatot igényel, és az elektromobilitás még inkább segíthet a fenntartható életmód kialakításában. Gondoljon egy olyan városi családra, ahol korábban két autót használtak: egyet a munkába járáshoz, egyet a családi teendőkhöz. Az elektromos autó és az okos közlekedési szokások révén felismerik, hogy a mindennapokban nincs is szükségük két autóra. A városban gyakran elérhetőek a carsharing szolgáltatások, amelyek lehetővé teszik, hogy időszakosan béreljenek autót, amikor tényleg szükség van rá. Ezzel csökkentik a közúti forgalmat, és saját szén-dioxid-kibocsátásukat is.
Az olyan terjedelmes áruk, mint a bútorok vagy építőanyagok szállítása sem jelent gondot. A legtöbb cég kínál házhoz szállítást, így nincs szükség saját autóra a nagyobb tételek mozgatásához. Így egy városi lakos akár teljesen autómentes életmódot is folytathat, vagy csak akkor tart fenn egy elektromos autót, ha az valóban szükséges.

Elektromos autók: töltés otthon és az utcán

Az otthoni töltés valóban a legkényelmesebb és legolcsóbb módja az elektromos autó használatának. Ha az áramdíj 70 Ft/Kwh körül mozog, az elektromos autóval megtett kilométerek ára jóval (kb. 3-5-ször) alacsonyabb lehet, mint a benzines autóé. Az utcai töltőállomásokon ugyan a költségek magasabbak (átváltva a töltőoszlopi áram árát üzemanyag árra) néha megközelíthetik a hagyományos üzemanyagárakat, de ezek használata még mindig környezetbarátabb. Az elektromos autók nulla helyi károsanyag-kibocsátással működnek, ami különösen fontos a városokban, ahol a levegőminőség javítása elsődleges.

Összességében tehát az elektromos autók világa ma már jóval túlmutat azon, hogy van-e otthoni napeleme valakinek, vagy épp nincsen. Az e-autók használata számos kreatív megoldást kínál, és hozzájárulhat a zöldebb, fenntarthatóbb életmód kialakításához, akár városi környezetben is. Legyen szó töltésről a munkahelyen, carsharingről vagy az autóhasználat okos megtervezéséről, mind hozzájárulnak egy tisztább és élhetőbb jövőhöz.

Nyitókép: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó