Minden cseppje érték – víztakarékossági tippek a mindennapokra

víz takarékosság
Gondolt már arra, hogy mi lenne, ha elfogyna az ivóvizünk? Bár a Föld felszínének több mint 70%-át víz borítja, ennek csupán 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra.

Az ivóvíz hiánya egyre súlyosabb globális problémává válik, amely nemcsak a fejlődő országokat, hanem a fejlett világot is érinti. Ráadásul a vízpazarlás a mindennapjaink részévé vált – gyakran anélkül, hogy észrevennénk. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért fontos a víztakarékosság, megnézünk néhány riasztó statisztikát a globális vízkészletekről, és végül hasznos tippeket adunk a víz megőrzéséhez.

A víz globális problémája

A vízhiány nem csupán távoli helyeken, például Afrikában vagy Ázsiában jelentkezik. Az Egyesült Államok egyes részein, például Kaliforniában, évek óta küzdenek súlyos aszályokkal, ami megmutatja, hogy a víz hiánya globális szintű probléma. A vízkészletek kimerülését számos tényező gyorsítja fel: a népességnövekedés, a mezőgazdaság fokozódó vízigénye, az iparosodás és a klímaváltozás mind szerepet játszanak ebben. A világ vízkészletei csökkennek, miközben a kereslet egyre nő – ez pedig fenntarthatatlan pályára állít minket.

A legfrissebb adatok szerint a világ lakosságának 40%-a vízhiánnyal küzd. Az ENSZ jelentései szerint 2025-re ez az arány elérheti az 1,8 milliárd embert.

Évente mintegy 80 országban tapasztalható súlyos vízhiány, és a becslések szerint 2030-ra a globális vízkereslet 40%-kal haladhatja meg a rendelkezésre álló mennyiséget.

És mindeközben mi történik? A világ számos régiójában elpazaroljuk a vizet. Például az USA-ban napi szinten fejenként átlagosan 380 liter vizet használnak el, ebből a vízmennyiségből több mint 25% feleslegesen folyik el – például szivárgó csapok miatt vagy túlzott öntözés következtében.

Európában az egy főre jutó napi vízfelhasználás körülbelül 150 liter, de itt is hasonlóan nagy mennyiség vész el, főleg a háztartási tevékenységek során.

Ön mennyi vizet használ el egy nap?

Egy átlagos magyar lakos napi 100-150 liter vizet használ el. Ennek legnagyobb része a zuhanyzásra (30-50 liter) és a mosásra (40-60 liter) megy el, a vécéöblítés alkalmanként 6-9 liter vizet juttat a lefolyóba, a mosogatással 15-20 liter folyik el, további 2-3 litert megiszunk vagy elfőzünk.

Gondoljon csak bele: ha napi szász liter vizet a kútból kellene felhúznia minden nap – legalább tízszer kéne fordulni egy 10 literes vödörrel – akkor is ennyi vizet használna?

Nos, nem valószínű. Az az igazság, hogy a modern körülmények, melyeket megszoktunk, elkényelmesítenek. Azt gondoljuk, hogy a csapból sosem fogy ki a víz (ami többnyire így is van), de annak a tisztításához, a vezetékek működéséhez, az infrastruktúrához komoly energiára van szükség. Tehát nem ingyen van. A szó szoros és átvitt értelmében sem.

A legtöbb víz mosás és zuhanyzás közben folyik el. Fotó: Pixabay
A legtöbb víz mosás és zuhanyzás közben folyik el. Fotó: Pixabay

Tippek: Hogyan takarékoskodhatunk a vízzel a mindennapokban?

Kezdjük az alapoknál, amit mindenki betéve fúj, mégis, egyáltalán nem biztos, hogy be is tartjuk:

  • Ne hagyja nyitva a csapot fogmosás közben!
  • Rövidebb ideig zuhanyozzon, és szappanozáskor zárja el a vizet!
  • A kádban fürdést felejtse el (ez akár 100 litert is elpazarolhat)!
  • Csak tele indítsa el a mosogatógépet!
  • Ha kézzel mosogat, ne folyassa a vizet, válassza az áztatós módszert!
  • Gyűjtse össze a szürkevizet (pl. ami lefolyik gyümölcs vagy zölgségmosáskor), és használja öntözésre!

És néhány más megoldás, ami hosszú távon kifizetődő:

  • Használjon víztakarékos eszközöket! Ma már rengeteg víztakarékos készülék és kiegészítő elérhető, például alacsony vízátfolyású zuhanyfejek, szivárgásmentes csaptelepek vagy víztakarékos WC-k. Ezek a kis beruházások hosszú távon nemcsak a környezetet, hanem a pénztárcádat is kímélik.
  • Öntözzön hatékonyan! A kertészkedés során figyelj arra, hogy ne pazarold a vizet. A legjobb, ha reggel vagy este locsol, amikor a párolgás kisebb, így a növények hatékonyabban tudják felvenni a vizet. Ezenkívül használjon esővízgyűjtőt!
  • Figyeljen a csőtörésekre és szivárgásokra! Sokszor észrevétlenül megy veszendőbe a víz a szivárgó csövek és rossz csaptelepek miatt. Érdemes időnként ellenőrizni a csőrendszert, és azonnal javíttatni a hibákat. Egy lassan csöpögő csap akár napi 15-20 liter vizet is elpazarolhat.

Nyitókép: Pixabay

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó