Ez a hurrikán óriási pusztítást végzett, de vajon van hová bújni?

A Helene hurrikán néhol a korábbiakhoz hasonlóan nagy pusztítást végzett - a kép illusztráció (Fotó: Unsplash)

A Helene hurrikán pusztító erővel söpört végig szeptember végén az Egyesült Államok délkeleti részén, több mint 215 életet követelve. Szakértők szerint nincsen olyan hely a bolygón, amit ne érintene a klímaváltozás, azaz „nincsen hová bújnunk”…

A Helene nevű, ismert vihar különösen Észak-Karolinában, azon belül is Buncombe megyében, Asheville környékén tombolt, ahol közel 40 halálesetet regisztráltak.

A Helene hurrikán egy nap alatt fejlődött óriási viharrá

A Helene nevű hurrikán azért volt igazán veszélyes, mert alig 24 óra alatt fejlődött az 1-es kategóriájú viharból egy erőteljes 4-es kategóriájúvá. A helyi közösségek így nem voltak kellően felkészülve a hirtelen erősödésre, amit a rendkívül meleg óceánvizek tápláltak. Ez ráadásul egyre gyakoribb jelenség a klímaváltozás hatására. A The New York Times szerint ez a jelenség jól mutatja, hogyan, milyen gyorsan változik meg a világunk.

Észak-Karolina említett megyéjének legnagyobb városa, a 69 ezer fős Asheville eddig egy olyan hely volt, amit sokan a klímaváltozás elől biztonságos menedéknek tartottak. Ám e város sem volt kivétel a természeti csapás elől. Erica Scott, egy helyi esküvői fotós, így emlékszik a friss borzalmakra: „Mindig azt hittem, hogy itt biztonságban vagyunk a klímaváltozástól; sokat beszéltünk erről.” Ez az érzés sok helyi lakosban visszhangra talált, hiszen Asheville-t eddig úgy tartották számon, mint amely mentes az erdőtüzek és a partvidéki viharok hatásaitól is.

Ahogy azt a The New York Times cikkében Jesse Keenan, a Tulane Egyetem fenntartható ingatlanfejlesztéssel és várostervezéssel foglalkozó docense is kiemelte,

nincs olyan hely, amely teljesen védett lenne a klímaváltozás következményeitől. Bár Asheville kevésbé van kitéve bizonyos szélsőséges időjárási jelenségeknek, nem mentesül a globális klímaváltozás hatásai alól. „Nem lehet elbújni a klímaváltozás elől”

– figyelmeztetett Keenan.

Igaz, hogy Asheville régebben nézett már szembe áradásokkal, ám a mostani események igazi figyelmeztetésül szolgálnak arra, hogy minden közösségnek szüksége van az alkalmazkodásra. Bár a The New York Times cikke szerint az alkalmazkodás költségei Asheville-ben alacsonyabbak lehetnek, mint a süllyedő városokban, például a floridai Miamiban, mégis megkerülhetetlen a védekezés.

Helene nagy áramszüneteket is hozott

A Helene hurrikán pusztítása után sok helyi lakos nem csak a veszteségeket veszi számba, de egyúttal súlyos bizonytalansággal is küzd. A helyreállítási erőfeszítések okán Keenan arra számít, hogy sokan érkezhetnek a városba az újjáépítés lehetőségét keresve, ami felpezsdítheti az érintett területeket. Ugyanakkor a cikk újra ráerősít: a vihar fontos tanulsággal szolgál: „klímamenedékek” nem léteznek – idézi a The New York Times.

A Helene vihar hatásai több államon is végigsöpörtek, és a mentési erőfeszítéseket akadályozza a viharokban megsérült infrastruktúra és a széles körű áramkimaradások. A közösségek összefogva próbálnak felépülni ebből a példátlan eseményből, emlékeztetve arra, hogy a túlélés nem csak a fizikai biztonságról szól, hanem arról is, hogy képesek legyünk felismerni és alkalmazkodni a világunk megváltozott valóságához, zárja a The New York Times cikke.

Forrás:

https://www.nytimes.com/2024/10/01/climate/asheville-climate-change-flood.html

 

Fotó: Unsplash ( a kép illusztráció)

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol a hurrikán és a viharok témáról!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó