Ökológiai és egészségügyi kihívás: ezért és így váltson húsmentes étkezésre

Húsmentes
Számos előnye van annak, ha valaki nem eszik húst. Igaz, ezt nehéz megmagyarázni annak, aki világ életében húsevő volt és nem tud elképzelni egy vasárnapi ebédet rántotthús nélkül. De megpróbáljuk…

Egyre többször kerül elő a húsmentes étkezés témája, nem is egy aspektusból. Sokat hallunk arról, hogy a globális felmelegedés egyik fő kiváltója a húsipar, hiszen az állattenyésztés a globális metánkibocsátás egyik legnagyobb forrása, ami az üvegházhatású gázok szempontjából különösen káros, mivel a metán jóval erőteljesebb hatással van az éghajlatra, mint a szén-dioxid.

A hústermelés az üvegházhatású gázok körülbelül 14,5 százalékáért felelős, és ebben az állatok által kibocsátott metán az egyik legfőbb tényező. Nem véletlen, hogy erre még adót is ki akarnak vetni – erről korábbi cikkünkben írtunk.

Az erdőirtás szintén súlyos probléma: nagy területeket kell felszabadítani a takarmánynövények számára, ami hatalmas ökoszisztémákat rombol le. A WWF jelentése szerint az Amazonas esőerdőinek körülbelül 80 százalékát pusztították el a szarvasmarhatenyésztéshez szükséges legelők kialakítása miatt.

Az intenzív vízhasználat is hozzájárul a hústermelés fenntarthatatlanságához – egy kilogramm marhahús előállításához több mint 15 000 liter víz szükséges!

Ezek az adatok világosan rámutatnak arra, hogy a húsfogyasztás csökkentése kulcsfontosságú az éghajlatváltozás mérséklése érdekében. Mi lehet a megoldás? A növényi alapú étrend, amely radikálisan csökkenti az ökológiai lábnyomunkat.

Mit nyerhetünk mi a húsmentességgel?

A húsmentes étkezés nemcsak a bolygót védi, hanem az emberi egészségre is pozitív hatással van. Számos tanulmány kimutatta, hogy a húsfogyasztás csökkentése hozzájárulhat a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkentéséhez.

A növényi alapú étrendben található magas rost-, vitamin-, és ásványianyag-tartalom segíti a szervezet egészséges működését, míg a húsban található telített zsírok és koleszterin hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához.

Az American Heart Association szerint a növényi étrend segít csökkenteni a vérnyomást és javítja a koleszterinszintet, ami hosszú távon védi a szív-, és érrendszert. Azonban fontos megjegyezni, hogy a hús elhagyása önmagában nem elegendő az egészség megőrzéséhez. A megfelelő fehérjebevitelre, vasra, B12-vitaminra és egyéb fontos tápanyagokra oda kell figyelni, ami gondosan megtervezett étrendet igényel.

Több féle húsmentes irányzat van, ezek között el lehet kicsit veszni, így összeszedtük a legfontosabbak jellemzőit:

  • Vegetáriánus: A vegetáriánus étrend nem tartalmaz húst, halat és baromfit, de a tejtermékek és a tojás megengedettek.
  • Vegán: A vegán étrend teljesen mentes minden állati eredetű terméktől, beleértve a húst, halat, tejtermékeket és tojást is.
  • Nyers vegán: A nyers vegán étrend kizárólag nyers, feldolgozatlan növényi élelmiszerekre épít, amelyeket minden féle hőkezelés nélkül fogyasztunk.
  • Lakto-ovo vegetáriánus: Ez az étrend megengedi a tejtermékek és tojás fogyasztását, de a húst és halat nem.
  • Flexitáriánus: A flexitáriánusok alapvetően növényi alapú étrendet követnek, de alkalmanként fogyasztanak húst vagy halat.
Érdemes kipróbálni a húsmentes étkezést, de melyiket? Fotó: Freepik
Érdemes kipróbálni a húsmentes étkezést, de melyiket? Fotó: Freepik

Tippek a húsmentes étkezés bevezetéséhez

A hús elhagyása kihívás lehet azok számára, akik húst hússal esznek, egy nap akár többször is: felvágott, pástétom, sültek, pörköltek formájában. Az alábbi néhány egyszerű lépés megkönnyítheti az átállást:

Kezdjen fokozatosan! Nem szükséges azonnal teljesen elhagyni a húst. Próbáljon meg egy napot kijelölni a héten (például legyen ez a húsmentes péntek) majd fokozatosan bővítse a húsmentes napok számát.

Keressen alternatívákat! A növényi alapú fehérjeforrások, mint a tofu, tempeh, hüvelyesek (pl. lencse, csicseriborsó), quinoa, és diófélék kiválóan helyettesítik a húst (és higgye el, idővel megszokja, sőt megszereti az ízüket!)

Járjon húsmentes étterembe! Nem kell lemondani az éttermek kényelméről. Számos vegetáriánus és vegán étterem van, ahol túlléphetünk a párolt zöldség/rántott gomba sztereotípiákon. Jó szívvel ajánljuk például a Vegan Garden éttermet, ahol vegán pizza és vegán fagyi is van.

Próbáljon ki új recepteket! A húsmentes ételek nem unalmasak! Rengeteg ízletes, egészséges és változatos recept létezik, ráadásul általában sokkal könnyebb elkészíteni őket, mint a húsos fogásokat. Cikkünk végén adunk is egy receptötletet!

Egyszerű vegán recept: Édesburgonyás quinoa saláta

(Lila Füge receptje)

Édesburgonyás quinoa saláta. Fotó: Lila Füge
Édesburgonyás quinoa saláta. Fotó: Lila Füge
Hozzávalók:
  • 1 csésze quinoa
  • 5 dl víz
  • 3 kisebb édesburgonya, csíkokra vágva
  • 1 fürt koktélparadicsom
  • 1/2 teáskanál (csípős) füstölt paprika
  • 7 dkg kapribogyó
  • 2 evőkanál napraforgómag
  • 1 fej fokhagyma
  • 1/2 narancs frissen facsart leve
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • só és bors
Elkészítés:

A quinoát hideg vízben többször átmossuk, lecsepegtetjük, majd egy közepes lábasban 1 ek olívaolajon átforgatjuk, kissé lepirítjuk. Ezután felöntjük hideg vízzel, felforraljuk, majd közepesen erős láng felett kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Félretesszük.

Az édesburgonyát vékony hasábokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk füstölt paprika őrleménnyel és 2 ek olívaolajjal alaposan összeforgatjuk. Hőálló tálban 20 perc alatt megsütjük a kettévágott fokhagymával (ezt nem pucoljuk meg). Hozzáadjuk a koktélparadicsomokat is és további 10 percig sütjük, amíg a paradicsomok összeesnek, a burgonya pedig ropogósra sül.

A quinoát szétterítjük egy tálon, elrendezzük rajta a sült édesburgonyát és a paradicsomot, a puhára sült fokhagymagerezdeket kinyomkodjuk a héjából és a salátára szórjuk, majd az egészet megszórjuk napraforgómaggal és lecsepegtetett kapribogyóval, végül meglocsoljuk a narancslé és az olívaolaj keverékével. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Jó étvágyat és sikeres húsmentességet!

Nyitókép: Freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó