November 6-ig várják a pályázatokat az Európai Hulladékcsökkentési Hétre

Európai Hulladékcsökkentési Hét
Az Európai Unióban évente egy főre vetítve 132 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik, miközben 37 millióan csak minden második nap tudnak minőségi ételt fogyasztani. Erre hívja fel a figyelmet az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amit idén november 16. és 24. között tartanak – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A 2009-ben indított kezdeményezés során az abban részt vevő országokban egy héten keresztül az önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

Magyarország idén már 11. alkalommal csatlakozik az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, amely az Energiaügyi Minisztérium támogatásával valósul meg. Az akcióhét hazai koordinátora idén a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.

A pályázatra öt kategóriában – magánszemélyek, oktatási intézmények, civil szervezetek, közigazgatási szervek, hatóságok és gazdálkodó szervezetek – lehet jelentkezni november 6-ig a szelektalok.hu weboldalon. A legjobb akciók a hazai és a nemzetközi versenyen mérkőznek meg.

Fókuszban az élelmiszer-pazarlás csökkentése

Az Európai Unió tagállamai évente több, mint 59,2 millió tonna élelmiszer-hulladékot termelnek, ami lakosonként 132 kg-nak felel meg. Ez az adat még drámaibb, ha figyelembe vesszük, hogy több mint 37 millió ember nem engedhet meg magának minden második nap minőségi étkezést (elsősorban főtt ételek fogyasztását). Az adatok még ijesztőbbek, ha figyelembe vesszük azt is, hogy globális szinten az emberi fogyasztásra előállított élelmiszerek egyharmada kárba vész. Az UNEP adatait tekintve

2019-ben körülbelül 931 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezett, ami a globális élelmiszer-termelés 17%-a.

Az élelmiszer-hulladék túlnyomó része a háztartásokban (a termelt élelmiszer-hulladék több mint fele), az étkeztetésben (éttermek, vendéglátás) és a kiskereskedelemben (szupermarketek, boltok) keletkezik. Szintén fontos tudni, hogy az élelmiszer-pazarlás felé vezető első lépést a legtöbben akkor teszik meg, amikor a szükségesnél több élelmiszert vásárolnak, majd azokat nem megfelelően dolgozzák fel, végül pedig a környezetre káros módon tárolják.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét felhívása. Fotó: szelektalok.hu
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét felhívása. Fotó: szelektalok.hu
A 16. Európai Hulladékcsökkentési Hétre elsősorban olyan akciókat várnak, amelyek középpontjában az élelmiszer-fogyasztás ökológiai lábnyomának csökkentése, az élelmiszer-maradványok újrafelhasználása, újrahasznosítása áll, valamint fenntarthatóságra és ismeretszerzésre sarkallnak.

A cél az, hogy az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódó kezdeményezések révén a koordinátorok és az egész EWWR közösség elkötelezett amellett, hogy a helyi és állami hatóságokat, magáncégeket, egyesületeket, iskolákat és polgárokat egyidejűleg motiválja élelmiszerekhez és az élelmiszer-fogyasztásukhoz való viszonyuk újragondolására, valamint az élelmiszerek környezeti, gazdasági és társadalmi hatásával kapcsolatos ismereteik bővítésére.

Jelentkezni és akciószervezőnek regisztrálni ezen az oldalon lehet, 2024. november 6-ig.

Forrás: Energiaügyi Minisztérium és Szelektálok.hu
Nyitókép: https://szelektalok.hu/

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó