Még most sem késő komposztálni!

Jó dolog komposztálni: ha esetleg valaki még nem alakított ki komposztálót a kertjében, ám szeretné a tavaszi ültetéseket egy kis természetes trágyával megtámogatni, az bátran belevághat most is a műveletbe. Mutatjuk, hogyan!

Kerti nagytakarítás

Ha eddig nem gyűjtöttük volna össze az avart a kertben, komposztunk tökéletes alapanyaga lehet az a rengeteg falevél, ami az ősz és a tél folyamán hullott le a fákról. Ugyanígy a száraz növényi maradványokat is érdemes összeszedni és beletenni, melynek köszönhetően tiszta és gondozott telekkel várhatjuk a tavaszt.

Így lehet okosan komposztálni

A komposztálóba rétegesen helyezzük bele a különböző alapanyagokat: egy-egy száraz (pl. falevél, ágak stb.) réteg közé mindig tegyünk nedvesebb, frissebb anyagokat, például friss növényi maradékokat vagy konyhai zöldhulladékot. Ha végeztünk, nedvesítsük át az egész komposztot, ugyanis a bomlási folyamatokhoz elengedhetetlen a megfelelő nedvességtartalom. Ám ügyeljünk arra is, hogy túl nedves se legyen a komposztunk, mert az beindíthatja a rothadást.

Szigeteljünk, úgy a legjobb komposztálni!

Ha azt szeretnénk, hogy még a fagyos napokon is megfelelő legyen a lebontás, érdemes a komposztálót körbeszigetelni. Erre a célra alkalmas lehet például a széna, szalma, kartonpapír, de akár régi, rossz takarókat is befoghatunk hozzá. Így nemcsak a hőt tudjuk bent tartani, de a nedvesség túl gyors elpárolgását is megakadályozhatjuk.  

Érdemes szalmával szigetelni a komposztunkat, hogy télen is megfelelő legyen a lebontás.
Fotó: Canva

Télen sem áll le az érés

Bár a lebontás folyamatához ideális kültéri hőmérséklet 20C fok körül van, a fagymentes téli napokon is érik a komposztunk, csupán lassabban történik a művelet. Ha enyhébb időnk van, időről-időre át is forgathatjuk a komposztunkat, ám hidegebb napokon inkább csak vasvilla segítségével levegőztessük meg azt.

Mit tudunk komposztálni?

Zöldség- és gyümölcshéjat, növényevő állatok ürülékét, tojáshéjat, teafiltert (fém kapocs nélkül), kávézaccot, kezeletlen fával fűtés után maradt hamut mértékkel, falevelet, nyírt füvet, egészséges növényi maradványokat, szalmát, szénát, kezeletlen fa forgácsát és fűrészporát, kartonpapírt, natúr papírt, kevés színezetlen gyapjúszövetet, lenvásznat és pamutot.

Mit nem szabad komposztálni?

A szintetikus és nem lebomló anyagokat (műanyag, fém, cserép, üveg), lakkot, festéket, zsírt, olajat, elemeket, húst, csontot, húsevő állatok végtermékét, főtt ételmaradékot, színezett felületű papírt, fertőzött, beteg növényeket, szintetikus textilt.

Figyeljünk oda arra, hogy mit teszünk a komposztba!
Fotó: Canva

Ha nincs kertünk, akkor is lehet komposztálni!

Akkor sem kell lemondanunk a komposztálás nyújtotta előnyökről, melynek segítségével nemcsak a konyhai zöldhulladék nem megy kárba, de a szobanövényeink számára is nagyszerű táptalajt készíthetünk.

Manapság már számos beltéri komposztáló berendezés közül válogathatunk a kisebb típusoktól a nagyobbakig, a puritánabb kinézetűektől az egészen dekoratív darabokig, de akár giliszták segítségével működő berendezést is használhatunk erre a célra.

Kiemelt kép: Canva

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol, szeretne komposztálni?

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Kapcsolódó