Gombákkal harcolhatunk a cukorbetegség ellen?

gombák cukorbetegség
Ígéretesek lehetnek az ehető gombák az anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában – derül ki a Semmelweis Egyetem friss tanulmányából.

Világszerte több százmillió embert érint a 2-es típusú cukorbetegség, melynek kialakulásában meghatározó az inzulinrezisztencia (IR). A magyar kutatók szerint a gyógyhatású gombák bioaktív vegyületei, mint a poliszacharidok és terpenoidok mérsékelhetik az IR-t, így megelőzhetik a cukorbetegséget.

Csiperkegomba, shiitake, laskagomba

A nyugati étrendben is gyakran használt – és nem utolsó sorban ízletes – gombák megelőző vagy kiegészítő terápiaként szolgálhatnak az inzulinrezisztencia kezelésében – áll az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban nemrég közzétett összefoglaló publikációban.

Az ehető gombákat évezredek óta fogyasztják és használják a gyógyászatban, különösen Ázsiában. Táplálékkiegészítőként számos pozitív egészségügyi hatásuk ismert, és jól tolerálják a kezelés alatt álló daganatos betegek is. A Semmelweis Egyetem kutatói szerint

a gyógygombák termesztési körülményei kulcsszerepet játszanak a tápanyagtartalom maximalizálásában és a környezet okozta szennyeződések minimalizálásában.

A Semmelweis Egyetem tanulmánya szerint a gombákban található bioaktív anyagok – poliszacharidok, terpenoidok, fenolos vegyületek, bioaktív fehérjék, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok – javíthatják az inzulinérzékenységet és támogathatják az anyagcserét.

A gombák poliszacharid rostjai például pozitív anyagcsere-folyamatokat indíthatnak el a hasznos bélbaktériumok táplálásával.

A “jó” baktériumok segítik a tápanyagok megfelelő lebomlását és felszívódását, valamint erősítik a bélhám védelmi rendszerét, így csökkentve a krónikus gyulladás rizikóját, mely fontos tényező az inzulinrezisztencia kialakulásában. Ezek a poliszacharidok mérséklik a cukrok és a zsírok felszívódását is, segítve a testsúlyszabályozást, mely kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.

A gombák bioaktív összetevőinek további hatásai, melyek javíthatják az inzulinrezisztenciát:

  • A glükóz felszívódásának szabályozása: Vegyületeik az emészthető poliszacharidokat bontó enzimek gátlásával lassítják a glükóz véráramba jutását, megelőzve a hirtelen vércukorszint-emelkedést.
  • Glükózfelvétel fokozása a vérből a sejtekbe: Javítják az inzulin-jelátvitelt, hatékonyabbá téve a sejtek glükózellátását.
  • Inzulintermelés támogatása: Hatóanyagaik fokozzák a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek inzulintermelését. Emellett a GLP-1 nevű hormon szintjének növelésével megóvhatják azokat a sejthaláltól, ezzel is fenntartva az egészséges inzulintermelődést és vércukorszintet.
  • Zsíranyagcsere optimalizálása: Csökkentik a káros zsírlerakódást, mivel elősegítik a szabad zsírsavak felhasználását az izomszövetben, miközben támogatják annak egészséges működését.
  • Zsírszövet működésének javítása: A kórosan megnövekedett zsírszövet már főként gyulladást okozó anyagokat termel, fokozva az inzulinrezisztencia kialakulásának veszélyét. A gombák segíthetnek a zsír egészséges raktározásában és felhasználásában, illetve támogatják az úgynevezett adiponektin termelődését is, mely gyulladáscsökkenő, így hozzájárulnak az anyagcsere egyensúlyának fenntartásához.

„A gombák természetes vegyületeiben valós lehetőség rejlik az egészséges anyagcsere- folyamatok helyreállítására” – magyarázza dr. Németh Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának biológusa, a tanulmány első szerzője. „A természetes gyógymódok és a megelőző szemléletű életmód előtérbe kerülésével az ehető gombák is kiegészítő terápiás lehetőséget nyújthatnak a cukorbetegség kezelésében.”

Változatos étrendünkben szerepeljenek gombák is. Fotó: Pixabay
Változatos étrendünkben szerepeljenek gombák is. Fotó: Pixabay

Az ehető gombák a kiegyensúlyozott étrend részeként bármikor fogyaszthatók, de diagnosztizált betegség esetén táplálékkiegészítőként csak orvosi felügyelet mellett javasoltak – figyelmeztet a szakember. Kivonatként ugyanis töményebb és dúsított formában jutnak a szervezetbe, és ez nem megfelelő használat esetén káros is lehet.

Forrás: Semmelweis Egyetem
Nyitókép: Freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó