Fenntartható húsvéti készülődés: ilyen az öko-tudatos ünnep

Húsvéti készülődés nemcsak a hagyományokról szólhat, hanem a fenntartható, tudatos ünneplésről is. Újrahasznosítható dekorációkkal, hulladékmentes édességekkel és környzetkímélő ajándékokkal nemcsak a bolygót óvhatjuk, hanem az ünnep igazi meghittségét is megőrizhetjük.
A húsvéti készülődés mifelénk egyet jelent a tavasz érkezésével, a piros tojásokkal, a locsolkodással és a családi összejövetelekkel. De miközben a sonkát szeleteljük, a tojást festjük és a nyuszitól érkező ajándékokat készítjük össze a gyerekeknek, miért ne gondolnánk arra is, hogyan tehetjük zöldebbé ezt az ünnepet?
A fenntartható húsvéti készülődés nem csak a környezetnek tesz jót, hanem új színt visz a hagyományainkba is.
Ebben a cikkben két izgalmas területet járunk körül: a hulladékmentes húsvéti ételkészítést és az újrahasznosított ajándékötleteket.
Hulladékmentes húsvéti édességek
Helyi alapanyagokból, csomagolás nélkül is készíthetünk ünnepi édességeket. A húsvéti asztal elképzelhetetlen finom sütemények és kalácsok nélkül, de a boltban vásárolt, műanyagba csomagolt édességek helyett miért ne sütnénk mi magunk? Nálunk szerencsére rengeteg lehetőségünk van helyi alapanyagok beszerzésére, ráadásul csomagolás-mentesen.
A piacon vagy a termelői vásáron is vehetünk például friss tojást, házi mézet is vehetünk közvetlenül a termelőktől – csak vigyük magunkkal a gyerekeket is, hogy lássák: nem csak a csomagolt termékek jelentik az egyedüli opciót, ha bevásárolunk.
A mézet sem kell műanyag flakonban megvenni: a legtöbb őstermelő méhész saját üvegekben árulja a virágmézet, amit utána újra használhatunk. Ha pedig kalácsot sütünk, a nagyi receptjét követve – liszt, tej, tojás, egy csipet só és élesztő elég, nem kell ide csomagolás! Így nemcsak hulladékot spórolunk, hanem a ház is megtelik azzal a bizonyos isteni húsvéti sütiillattal.
Számos család ma már minden évben a helyi piacról szerzi be az alapanyagokat, és a sütésből igazi családi programot csinál: a gyerekek gyúrják a tésztát, szaggatják, a felnőttek pedig segítenek a komolyabb konyhai műveletekben. Ha pedig valami édesebbre vágyunk, a házi linzer vagy mézeskalács is tökéletes választás. A linzert lekvárral töltve – amit akár a tavaly nyár végi befőzésből maradt üvegekből kanalazunk ki – igazi magyar klasszikussá tehetjük.
A hulladékmentes sütés titka, hogy előre tervezünk, és csak annyit készítünk, amennyit tényleg megeszünk – így a maradék sem vész kárba.
Bár a legtöbb hagyományos sütink azért akár hetekig is eláll, hiszen a régi receptek úgy vanak kitalálva, hogy nem is létezett még hűtőgép, amikor dédanyáink sütötték, készítették ezeket.
Újrahasznosított sütőeszközök
Nem kell új tepsi vagy sütőforma sem mindenáron. A magyar háztartások tele vannak elfeledett kincsekkel: a nagymama régi zománcos tepsije vagy a dédi sütőformája tökéletesen megfelel a húsvéti sütéshez. Egy soproni háziasszony például a padláson találta meg a család régi nyusziformájú sütőformáját, amit azóta minden húsvétkor elővesz – a gyerekek imádják a belőle készülő kekszeket. Ha nincs otthon ilyesmi, nézzünk körül a helyi bolhapiacon: nem csak a nagyvárosokban vagy a fővárosi nagyobb piacokon, de szinte minden vásárban fillérekért találhatunk olyan sütőeszközöket akár újonnan is, amik strapabíróbbak, mint a modern műanyag társaik. A sütőpapírt pedig helyettesíthetjük egy kis vajjal vagy liszttel kikent tepsivel – így a szemétbe sem kerül semmi.
Újrahasznosított húsvéti ajándékok
Kézzel is készíthetünk ajándékokat, mégpedig otthoni kincsekből. Hiszen a húsvéti nyuszi nálunk nemcsak csokitojást hoz, hanem kisebb ajándékokat is, főleg a gyerekeknek. De miért vennénk drága, műanyagba csomagolt játékokat, ha otthon is készíthetünk egyedi meglepetéseket?
Egy régi befőttesüveg például tökéletes alap: töltsük meg házi keksszel vagy színes kavicsokkal, és máris kész a személyre szabott ajándék.
Egy helyi óvó néni mesélte, hogy a gyerekeknek minden évben újrahasznosított anyagokból készít húsvéti ajándékot: tavaly például régi textilmaradékokból varrt kis nyuszikat (hasonlókat, mint a képünkön), amiket a kicsik boldogan vittek haza. Ha pedig van otthon régi fonal, abból horgolhatunk tojásmelegítőt vagy apró kosárkát – a magyar kézimunka-hagyományok így új életre kelnek.

Természetes csomagolás
Egyszer egy kézműves vásáron láttam egy hasonló, zseniális ötletet: egy néni régi újságpapírból hajtogatott kosárkákat, amiket aztán természetes festékkel – például kurkumával vagy céklalével – színesre festett. Ezekbe kerültek a húsvéti ajándékok, és a gyerekek alig várták, hogy kibonthassák őket.
A celofán és a műanyag zacskók helyett válasszunk – ha lehet – természetes csomagolást! A vászonzsákok – amiket akár egy régi függönyből is varrhatunk – tökéletesek a kisebb ajándékokhoz.
Akad hazai család, ahol például a nagymama régi csipketerítőjéből készítenek zsákocskákat, amikbe a húsvéti csokikat rejtették – nemcsak szép, de újrahasználható is. Ha nincs időnk varrni, ahpgyan az előbb említettük, a régi papír is megteszi. Mondjuk egy barna csomagolópapírba tekert ajándékot átköthetünk madzaggal vagy szárított virággal, és máris kész a rusztikus, öko-barát csomagolás. A piacon is gyakran látjuk, hogy egy-egy árus szárított levendulával díszíti a papírcsomagokat – az illat és a látvány együtt teszi igazán különlegessé az ajándékot.
A fenntartható húsvéti ajándékozás lényege tehát, hogy a figyelmesség ne a pénzről szóljon, hanem az odafigyelésről.
Egy saját kezűleg készített ajándék – legyen az egy sütivel teli üveg vagy egy textilnyuszi – sokkal többet jelent, mint egy boltban vett tucatáru.
Ráadásul a gyerekek is imádják, ha ők maguk készíthetik el „a nyuszinak szánt meglepetést” – például egy rajzot vagy egy kavicsból festett tojást.
Fotók (illusztrációk) – Freepik
*
Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!
https://www.facebook.com/greenponthu/
*
Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!