10 éven belül nem lesz szénerőmű a G7 országokban! Vagy mégis?

A szénerőmű bizony szennyezi a légkört - illusztráció - fotó: Unsplash

A szénerőmű ügyben fontos előrelépés történt: több évnyi huzavona, egyeztetés és megbeszélés után nemrégiben, április végén Torinóban a globális nagyhatalmakat összefogó G7 csoport végül egyezségre jutott. Mégpedig arról, hogy 2035-ig fokozatosan megszüntetik az erősen környezetszennyező, modern carbon capture, azaz szén-dioxid szűrő technológiával nem rendelkező, igen környezetszennyező széntüzelésű erőműveket.

A G7 energiaügyi miniszterek legutóbbi torinói ülésükön tehát vállalást tettek arra, hogy 2030-ra háromszorosára növelik a telepített megújuló energiaforrások kapacitását, valamint 2035 végéig kiszorítják a karbonszűrővel nem felszerelt szénerőműveket.

Fontos azonban, hogy a G7 illetékes miniszterei által jóváhagyott, kulcsfontosságú dokumentum nem a szénerőművek teljes kivezetésére irányul, hanem kizárólag a szűrés nélküli szénenergia-termelésre vonatkozik.

 

Ezáltal lehetőséget biztosít az országoknak arra, hogy továbbra is használhassák a szenet elektromos energia előállítására, amennyiben az erőműveket szén-dioxid-elkülönítő technológiával látták el, amely megakadályozza a szennyező anyagok nagy részének a légkörbe jutását – írta meg a Reuters a megállapodást követően.

Szénerőmű ügyben bőven van kibúvó, főleg a nagy szennyezőknek!

A most megkötött torinói egyezség azonban jelentős rugalmasságot biztosít két olyan nagy szennyezőnek, mint Japán és Németország. Ezek nagymértékben támaszkodnak a szénre. Az az energia-termelésen belül a szén aránya Japánban 32, Németországban pedig 27 százalékos. Ezek az országok ráadásul egyfajta „menekülési lehetőséget” is kapnak, mivel a torinói megállapodás esetükben az egy fél fokos globális hőmérséklet-növekedés korlátjához köti ezeket a kötelezettségeket, amit a párizsi klímaegyezmény is előír.

Ez gyakorlatilag azt jelentheti, hogy a németek és a japánok még jó néhány évig, akár 2040-ig vagy talán még tovább is kitolhatják az átállást.

 

Fontos, hogy a szén alapú energiatermelés az Egyesült Államok elektromos áramtermelésének 16 százalékáért felelős. Itt az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA)

új szabályokat határozott meg az USA szénerőműveinek, amelyek előírják, hogy vagy majdnem teljes mértékben fogják meg klímaszennyezésüket, vagy álljanak le 2040 előtt.

Viszont Kanadában és Olaszországban a széntüzelésű erőművek aránya az energiamixben kevesebb mint 6 százalék.

Fotó: Unsplash

A hír forrása:

https://www.reuters.com/business/environment/g7-agree-deal-quit-coal-by-2035-with-caveat-2024-04-30/

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó