100 gigawattórás, 50 Paksnyi energiatárolási rendszer épül 2030-ig

Az energiatárolási rendszerek gigawatórás méretekben igazán hatékony - fotó: Unsplash
Az EIT InnoEnergy elindítja a nagy energiatárolási rendszerek (ESS) létrehozására és működtetésére összpontosító páneurópai vállalatát, a Repono-t. Ezzel az a célja, hogy egységesítse és felgyorsítsa az energiatároló rendszerek telepítését Európában.

Az EU-s energetikai innovációért felelős EIT InnoEnergy által életre hívott beruházási program révén lehetőség nyílik a jövőben a megújuló forrásból származó gigawattórányi többlet villamos energia tárolására, csökkentve az áramkimaradások kockázatát, kiegyenlítve az energiaárakat és biztosítva a 24 órás kiegyensúlyozott, tiszta energiaellátást a kontinensen.

Nagy tervek az energiatárolási piacon

Jelentősek az ambíciók: 2030-ra a Repono szeretne 10 százalékos részesedést* szerezni az 1 terawattóra (TWh) méretű európai villamosenergia piacon.

*Paks I. 4 blokkjának össztermelése 2 GW, azaz ez a 10 százalékos részesedésnyi tárolókapacitás 50 darab mai paksi erőmű egy órányi teljesítményét képest tárolni, Paks ma a magyar áramellátás mintegy 44-45 százalékát fedezi – a szerk.

Mint ismert, az Európai Bizottság az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55%-os csökkentését tűzte ki maga elé 2030-ra. Addigra országonként az előállított villamos energia összmennyiség 42,5%-ának megújuló energiaforrásokból kell származnia. A szén-dioxid-mentesítés leghatékonyabban a gazdaságok fokozottabb villamosításával mehet végbe, ami a megújuló energiaforrások növekvő részarányával együtt a nagyméretű villamosenergia-tárolási megoldások gyors bevezetését teszi szükségessé.

Az energiatárolási megoldások segítik az energiaátállást is

„Európa villamosenergia-rendszere és hálózata az elosztható energiaforrások folyamatos betáplálására épült, nem pedig a decentralizált és megújuló energiaforrások tömeges beáramlásának kezelésére. A szénről, olajról, gázról való leválás óriási stressznek teszi ki a jelenlegi energetikai infrastruktúrát, ami együtt jár az olcsó, tiszta energia gyakori korlátozásával, a változékony, szükségtelenül magas árakkal, valamint áramkimaradásokkal. Mindezek fékezik az energiaátállást, ami viszont elodázhatatlan. A Repono pontosan emiatt lép be a képbe.” – fogalmazta meg Rasmus Bergstrom, a Repono vezérigazgatója.

Hozzátette, a vállalat a tárolási kapacitásokat stratégiai módon fogja kezelni. Figyelemmel kíséri a piaci ingadozásokat. Megfelelő időben vásárolnak, töltenek, adnak el és ürítenek, hogy a többlettermelést a túlkereslet időszakaira tereljék át. Továbbá a Repono kiegyenlítést támogató szolgáltatásai kulcsfontosságúak lesznek a hálózat stabilitásának fenntartásában és a nagymértékű áramkimaradások megelőzésében. Valamint azzal, hogy az energiatárolást a nagy független energiatermelők és az ipari vállalatok közti villamosenergia-vásárlási megállapodások részévé teszik hozzájárulnak a megbízható, CO2 mentes villamosenergia-ellátáshoz a nap 24 órájában.

Az energiatárolási rendszerekre fókuszáló Repono megalapítása, 2024. március 6. Fotó: EIT InnoEnergy - Repono
Az energiatárolási rendszerekre fókuszáló Repono megalapítása, 2024. március 6. Fotó: EIT InnoEnergy – Repono

1200 fontos partner segíthet az energiatárolási projektnek

„A Repono az első naptól kezdve bekapcsolódik a világ legnagyobb fenntartható energia ökoszisztémájába, ami több mint 1200 ipari, pénzügyi, kutatási és akadémiai partnert tömörít. Mellettük hozzáfér majd az energiatárolási ágazatban megvalósuló több mint 46 beruházásunkhoz, illetve összekapcsolódik az Európai Akkumulátor Szövetség mintegy 800 tagjával. Ezek az egyedülálló indulási feltételek jelentősen csökkentik a Repono üzleti kockázatát, lehetővé teszik a projektjeik gyors megismételhetőségeit, hogy ezzel is fokozzák az európai energetikai és ipari átmenet sebességét.” – mondta Marcin Wasilewski, az EIT InnoEnergy Central Europe vezérigazgatója.

Az EIT InnoEnergy mellett a Repono jelenlegi támogatói közé a Schneider Electric, a SIPLEC E.Leclerc, a Stena Metall, a Boryszew Group és az NTM GmbH tartozik.

A BatteryLoop felvásárlásával a Repono vállalat már energiatároló rendszereket üzemeltet az északi országokban és 25 magasan képzett alkalmazottat foglalkoztat.

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó