Ez a két fejlett ország összefog a zöld átállás érdekében

Zöld átállás - Dél-Korea a svéd mintával is számol fotó: Unsplash

Dél-Korea és Svédország most összefog a zöld átállás érdekében. Mutatjuk, mire jutottak a napokban.

Anne Hoglund, Svédország ideiglenes nagykövete Koreában, kiemelte a nettó nulla és a globális fenntarthatóság felé való elmozdulás együttműködésének fontosságát a Szöulban, április 25-én megrendezett Sweden Plus Korea Green Transition Alliance eseményen.

A kezdeményezés, amely kilenc vezető svéd cég és koreai partnereik közötti együttműködésből áll, jelentős előrelépést jelent a kétoldalú együttműködésben.

„A Green Transition Alliance (Zöld Átállási Szövetség) egyedülálló kezdeményezés, amelyben kilenc globális svéd vállalat, a svéd nagykövetség és a Business Sweden Koreában működik együtt koreai partnerekkel a zöld átmenet elősegítése érdekében” – mondta Hoglund az eseményen.

Svéd példa és a zöld átállás

Kiemelve Svédország és Korea közös elkötelezettségét a klímaváltozás elleni küzdelemben, a nagykövet hangsúlyozta a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás elérésének jelentőségét.

„A svéd példa azt mutatja, hogy a zöldebb gazdagabbá tesz,” – mondta. „A párizsi megállapodásban foglalt klímacélok elérése és a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás elérése mindkét ország számára a legmagasabb prioritás.”

Az eseményen két kiválóság videós üzenete is szerepelt: Ebba Busch, Svédország energetikai, üzleti és ipari minisztere, valamint miniszterelnök-helyettese; és Kim Sang-hyup, a Koreai Elnöki Bizottság a Szén-dioxid-semlegesség és Zöld Növekedés társelnöke.

Zöld átállás és tapasztalat megosztás

Kim hangsúlyozta a kollektív cselekvés sürgősségét a klímaválság kezelésében.

„Remélem, hogy ma megoszthatjuk tapasztalatainkat arról, hogyan tudja az ipar előmozdítani az új technológiák és szaktudás segítségével, hogy együtt gyorsíthassuk fel ezt az átalakulást,” – mondta.

Miközben a kilenc svéd vállalat képviselői, köztük jól ismert svéd márkanevek, mint a Volvo és az IKEA, megosztották eredményeiket a fenntarthatóság és az innováció előmozdításában, az esemény kiemelte a magánszektor részvételének kritikus szerepét a zöld átmenet kialakításában.

Suet Wan, az IKEA Korea országos ügyfélkiszolgálási menedzsere bejelentette a vállalat elkötelezettségét a termékkihordások nulla kibocsátásának elérésére, terveik szerint a kezdeményezést jövőre kezdik meg Koreában.

„Célunk, hogy 2025-re elérjük a 100 százalékos nulla-kibocsátású szállítást, hozzájárulva egy zöldebb jövőhöz. Az IKEA-nál az a fogadalmunk, hogy 2025-re minden házhozszállítás elektromos járművekkel (EV) történik majd minden országban,” mondta Wan.

„Elsődleges célunk, hogy Szöul teljes egészében EV teherautókkal legyen kiszolgálva, figyelembe véve a magas népsűrűséget. Felismerve ennek a kezdeményezésnek a fontosságát, jelenleg Koreában bútorszállításaink 50 százalékát már nulla-kibocsátású módszerekkel végezzük.”

Ez idő alatt a Volvo Truck Korea felvázolta a jövőképét:

céljuk, hogy 2050-re elérjék járműveik szén-dioxid-kibocsátásának teljes megszüntetését, azaz a sokat emlegetett Net Zero-t.

„Fenntarthatósági céljaink magukban foglalják a szén-dioxid-kibocsátás 50 százalékos csökkentését 2030-ra, a 100 százalékos csökkentés elérését 2040-re, és végül a nettó nulla kibocsátás elérését 2050-re,” – mondta Park Gang-serk, a Volvo Trucks Korea ügyvezető igazgatója.

„Jelenlegi stratégiáink részeként jövőre bevezetjük a nagy elektromos teherautókat a belföldi értékesítésre, ami jelentős lépést jelent előkészületeinkben egy fenntartható jövő felé” – tette hozzá.

*

Ossza meg velünk véleményét a Facebook oldalunkon:

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Forrás:

https://www.koreatimes.co.kr/www/nation/2024/04/113_373538.html

Fotó: Unsplash

 

 

Kapcsolódó