3+1 növény, amelyet májusban érdemes gyűjteni

Májusban már teljesen zöldbe borul a természet, és megannyi illatos virág gyönyörködteti a szemünket erdőn és mezőn egyaránt. Mutatjuk, melyek azok a növények, amelyeket most gyűjthetünk gyógyászati vagy étkezési célokra.
1. Májusban nyílik az akácvirág is
Május végén nyílik a mézédes illatú fehér akác virága, melynek gyógyhatása igen sokrétű: teája köhögéscsillapító, enyhe hashajtó és vízhajtó, nyugtató és görcsoldó hatású. Kiválóan alkalmazható reflux és gyomorsavtúltengés esetén, sőt orbáncfűvel váltogatva gyomor- és nyombélfekélyre is enyhülést hozhat.
Kedvező élettani hatásai mellett a konyhában is megállja a helyét: a friss virágokból cukorsziruppal és citrommal igen finom házi szörpöt készíthetünk. A tányérunkon pedig remek fogás lehet a klasszikus bundázott akácvirág és az akácos palacsinta, emellett pedig saláták, krémlevesek, desszertek természetes, illatos kiegészítője is lehet.

Fontos, hogy mindig tiszta, bogármentes virágot használjunk, amelyet nem forgalmas utak vagy permetezett mezőgazdasági táblák mellől gyűjtünk. Valamint arra is figyeljünk, hogy az akác többi része mérgező, illetve csak a fehér akác virága fogyasztható!
2. Bodzavirág
A május-júniusban nyíló bodzavirágot a belőle készült friss és illatos szörp tette népszerűvé, ám ennél jóval több lakozik ebben a növényben.
A bodzavirág kiváló természetes gyógymód hurutos megbetegedésekre: teája oldja a nyákot a tüdőben, gyomorban és belekben, enyhíti a köhögést, orrdugulást, rekedtséget, és csillapítja a lázat. Forrón, mézzel és citrommal fogyasztva segíti az izzadást és a váladék kiürülését.
Vér- és érfal-tisztító hatása révén támogatja a szív- és érrendszert, vízhajtóként pedig a vesét és húgyutakat tisztítja. Hölgyeknél segítheti a méhnyálkahártya regenerálódását. Külsőleg toroköblögetőként, inhalálásra és arctisztítóként is alkalmazható, enyhíti a bőrgyulladásokat és pattanásokat.

A konyhában a szörpön kívül készülhet még belőle az akácvirághoz hasonlóan palacsintatésztában bundázott bodzavirág, illetve dzsem is.
A bodzavirág esetében is figyeljünk arra, hogy csak tiszta helyről, ép, illatos virágokat gyűjtsünk.
3. Szederlevél
A növény nem összekeverendő a háziasított, szörpnek és lekvárnak való szederrel, ugyanis gyógyhatása csak az erdei szederlevélnek van. Ennek forrázata a teljes emésztőrendszert gyógyítja: csökkenti a gyulladást, a fekélyes és hurutos tüneteket, segíti a bélműködést, enyhíti az epe- és májproblémákat, tisztítja a nyirokrendszert és az ereket.

Külsőleg öblögetőként, borogatásra, ülőfürdőként alkalmazható. Teája napi 3 csészével fogyasztható, de hosszan tartó használata kiszáradást okozhat. Gyermekeknek 2 éves kor alatt nem ajánlott.
+1. Árnika
A hegyi árnika erős hatóanyag-tartalma miatt külsőleg, illetve belsőleg csak tinktúra és olaj formájában, (lehetőleg alkohollal) hígítva alkalmazható. Olaja gyomorgörcsökre és émelygésre használható, valamint kúraszerűen gyomorfekélyre, gyomorvértésre, nyombélfekélyre alkalmazható. Kiváló vízhajtó, jótékony hatással bír a vesekő, vesehomok ellen. Kezelheti a májgyulladást is, és hatékonyabbá teszi az epetermelést.

Külsőleg kiváló sebgyógyító, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő: öblögetőszerként torok- és szájüregi gyulladásokra ajánlott. Tinktúrája és borogatása enyhíti izomhúzódás, rándulás, véraláfutás tüneteit, csökkenti a viszketést és feszesen tartja a bőrt. Migrén esetén tarkóra dörzsölve csillapítja a fájdalmat.
Kiemelt kép: Canva
*
Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!
https://www.facebook.com/greenponthu
*
Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!