3+1 növény, amelyet májusban érdemes gyűjteni

Bodza májusban

Májusban már teljesen zöldbe borul a természet, és megannyi illatos virág gyönyörködteti a szemünket erdőn és mezőn egyaránt. Mutatjuk, melyek azok a növények, amelyeket most gyűjthetünk gyógyászati vagy étkezési célokra.

1. Májusban nyílik az akácvirág is

Május végén nyílik a mézédes illatú fehér akác virága, melynek gyógyhatása igen sokrétű: teája köhögéscsillapító, enyhe hashajtó és vízhajtó, nyugtató és görcsoldó hatású. Kiválóan alkalmazható reflux és gyomorsavtúltengés esetén, sőt orbáncfűvel váltogatva gyomor- és nyombélfekélyre is enyhülést hozhat.

Kedvező élettani hatásai mellett a konyhában is megállja a helyét: a friss virágokból cukorsziruppal és citrommal igen finom házi szörpöt készíthetünk. A tányérunkon pedig remek fogás lehet a klasszikus bundázott akácvirág és az akácos palacsinta, emellett pedig saláták, krémlevesek, desszertek természetes, illatos kiegészítője is lehet.

Fotó: Canva

Fontos, hogy mindig tiszta, bogármentes virágot használjunk, amelyet nem forgalmas utak vagy permetezett mezőgazdasági táblák mellől gyűjtünk. Valamint arra is figyeljünk, hogy az akác többi része mérgező, illetve csak a fehér akác virága fogyasztható!

2. Bodzavirág

A május-júniusban nyíló bodzavirágot a belőle készült friss és illatos szörp tette népszerűvé, ám ennél jóval több lakozik ebben a növényben.

A bodzavirág kiváló természetes gyógymód hurutos megbetegedésekre: teája oldja a nyákot a tüdőben, gyomorban és belekben, enyhíti a köhögést, orrdugulást, rekedtséget, és csillapítja a lázat. Forrón, mézzel és citrommal fogyasztva segíti az izzadást és a váladék kiürülését.

Vér- és érfal-tisztító hatása révén támogatja a szív- és érrendszert, vízhajtóként pedig a vesét és húgyutakat tisztítja. Hölgyeknél segítheti a méhnyálkahártya regenerálódását. Külsőleg toroköblögetőként, inhalálásra és arctisztítóként is alkalmazható, enyhíti a bőrgyulladásokat és pattanásokat.

Fotó: Canva

A konyhában a szörpön kívül készülhet még belőle az akácvirághoz hasonlóan palacsintatésztában bundázott bodzavirág, illetve dzsem is.

A bodzavirág esetében is figyeljünk arra, hogy csak tiszta helyről, ép, illatos virágokat gyűjtsünk.

3. Szederlevél

A növény nem összekeverendő a háziasított, szörpnek és lekvárnak való szederrel, ugyanis gyógyhatása csak az erdei szederlevélnek van.  Ennek forrázata a teljes emésztőrendszert gyógyítja: csökkenti a gyulladást, a fekélyes és hurutos tüneteket, segíti a bélműködést, enyhíti az epe- és májproblémákat, tisztítja a nyirokrendszert és az ereket.

Fotó: Canva

Külsőleg öblögetőként, borogatásra, ülőfürdőként alkalmazható. Teája napi 3 csészével fogyasztható, de hosszan tartó használata kiszáradást okozhat. Gyermekeknek 2 éves kor alatt nem ajánlott.

+1. Árnika

A hegyi árnika erős hatóanyag-tartalma miatt külsőleg, illetve belsőleg csak tinktúra és olaj formájában, (lehetőleg alkohollal) hígítva alkalmazható. Olaja gyomorgörcsökre és émelygésre használható, valamint kúraszerűen gyomorfekélyre, gyomorvértésre, nyombélfekélyre alkalmazható. Kiváló vízhajtó, jótékony hatással bír a vesekő, vesehomok ellen. Kezelheti a májgyulladást is, és hatékonyabbá teszi az epetermelést.

Fotó: Canva

Külsőleg kiváló sebgyógyító, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő: öblögetőszerként torok- és szájüregi gyulladásokra ajánlott. Tinktúrája és borogatása enyhíti izomhúzódás, rándulás, véraláfutás tüneteit, csökkenti a viszketést és feszesen tartja a bőrt. Migrén esetén tarkóra dörzsölve csillapítja a fájdalmat.

Kiemelt kép: Canva

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó