3D nyomtatott tintahal? Itt a jövő vegán tenger gyümölcse

3D tintahal
Manapság már nem lepődünk meg azon, ha valaki vegán hamburgert kér vagy „tojásmentes” tojással főz. De mi a helyzet a tengeri herkentyűkkel?

A rántott tintahal – vagy ahogy sokan ismerik, a calamari – eddig kimaradt a növényi alapú forradalomból. Ennek fő oka az állag: kevés ételnek van olyan karakteres, rugalmas, enyhén rágós textúrája, mint a tintahalnak.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói most áttörést értek el.

Egy új, 3D-nyomtatott, vegán tintahalkarikát mutattak be, amely nemcsak ízre és tapintásra emlékeztet az igazi tengeri fogásra, hanem 5%-kal több fehérjét is tartalmaz.

Mindez tengeri állatok nélkül készült, azaz 100%-ban vegán. Azonban ezzel a technológiai és gasztronómiai újítással nemcsak a vegánok szívét dobogtathatják meg, hanem mindenkinek felkelthetik az érdeklődését, aki kíváncsi a fenntarthatóbb, környezetbarátabb jövő konyhájára.

Miből van a „tintahal”, ha nincs benne tintahal?

2023-ban a kutatócsoport először mutatta be növényi alapú calamari prototípusát. Az íz már akkor is meggyőző volt, de a textúra nem hozta a várt hatást – túl puha volt, vagy épp túl rágós. A megoldás végül egy precízen kiszámolt összetevő-kombináció lett.

Az új recept alapját mungóbab-fehérje és porított mikroalga adja.

Ezek mellé jön még 10% mikroalga, ami tápanyagdús és enyhén tengerízű, 1,5% gellángumi, hogy rugalmasságot adjon, és 2% repceolaj, hogy zsírosságot és „sütött érzetet” kölcsönözzön.

A pasztát 3D-nyomtató formálja 4,5 cm átmérőjű karikákba, majd ezek egy éjszakát a fagyasztóban pihennek. Másnap panírozzák és forró olajban sütik ki őket, mint bármelyik klasszikus rántott ételt. A siker kulcsa a hőkezelés és a fagyasztás volt: a fagyás során apró üregek jöttek létre az anyagban, amelyek segítettek a tengeri ételre jellemző textúra kialakításában.

„Ez a kutatás megmutatja, mire képes a 3D-nyomtatás, ha fenntartható növényi fehérjékről van szó” – nyilatkozta Poornima Vijayan, a tanulmány vezető szerzője.

A vegán tintahal öt százalékkal több fehérjét tartalmaz, mint a valódi.Fotó:: ACS Food Science & Technology (2025)
A vegán tintahal öt százalékkal több fehérjét tartalmaz, mint a valódi. Fotó:: ACS Food Science & Technology (2025)

Miért kell nekünk 3D-tintahal?

A tintahalak – különösen a kalmárok – túlhalászata régóta komoly probléma. A globális tintahalpiac értéke meghaladja a 6 milliárd dollárt, és folyamatosan nő. Ez nemcsak az ökoszisztémát veszélyezteti, hanem a halászati közösségeket is. Egy meggyőző, ízletes és tápanyagdús alternatíva csökkentheti a túlhalászatot, miközben enyhíti az élelmiszerlánc tengerre nehezedő nyomását.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a növényi alapú ételek lényegesen kisebb ökológiai lábnyomot hagynak.

A tintahalhalászat során kibocsátott CO₂, hajózási üzemanyagok és a tengeri élővilág sérülései mind elkerülhetők egy jól kidolgozott alternatívával.

Ezen kívül a 3D-nyomtatás precíz és pazarlásmentes: pontosan annyi alapanyagot használ, amennyi szükséges, nincs felesleges vágás, eldobott maradvány.

A nyomtatott tintahal 5%-kal több fehérjét tartalmaz, mint az igazi.

Ez részben a mikroalga és a mungóbab koncentrált tápértékének köszönhető. Ráadásul a termék allergénmentes és teljesen állatmentes.

Hol tart ma a 3D-s ételnyomtatás?

A 3D-nyomtatás a gasztronómiában már nem számít ördögtől való újításnak. Az utóbbi években számos startup és kutatóintézet dolgozik hasonló projekteken:

Redefine Meat – Egy izraeli cég, amely 3D-nyomtatott steakeket készít növényi fehérjéből. A céljuk: megközelíteni az igazi hús textúráját és ízét, miközben nulla állati összetevőt használnak.

ByFlow és a desszertek – A holland ByFlow cég személyre szabott csokoládékat, pizzákat és dizájnételeket készít nyomtatással – főleg éttermek és high-end catering számára.

A NASA és 3D-nyomtatott űrételek – Az amerikai űrügynökség már évek óta teszteli a 3D-nyomtatott élelmiszert a hosszú távú űrutazásokra – mert egyetlen nyomtatóval akár egy egész menüsort is lehet gyártani, zéró hulladékkal.

A 3D-nyomtatott ételek terén a következő nagy lépés a tömeggyártás lehet, és hogy meggyőzzék az embereket: ez nem „műkaja”, hanem a jövő normális étele lehet. Ha egyszer beindul a kereslet, szakértők szerint az éttermek, gyorséttermek és szupermarketek is gyorsan reagálni fognak.

Forrás: Popular Science

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó