46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Országfásítási program

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítási programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma – közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Pálházán tartott pénteki faültetésen. Papp Zsolt György kiemelte, hogy

az elmúlt száz évben megduplázódott az országban a fával borított területek nagysága.

Azt tűzték ki célul, hogy Magyarország 27 százalékán erdővel és fával borított terület legyen. A 2019 óta tartó programra eddig kétmilliárd forintot biztosítottak. Az Országfásítási programban tizenhárom különböző fafajtából választhatnak a pályázó önkormányzatok és civil szervezetek.

A kezdeményezés népszerűségét jól mutatja az, hogy már a kiírását követő harmadik napon odaítélik az évi tízezer darab fát a pályázóknak. Az országfásításban a fák ültetéséhez szükséges eszközöket is biztosítják.

„A cél az, hogy a mezőgazdasági területek erdősítése mellett a belterületeken lévő intézmények, iskolák, óvodák, önkormányzati vagy civil szervezetek által üzemeltett létesítmények mellé tudjunk biztosítani fásítást” – fogalmazott az államtitkár.

Országfásítási program
Magyarország erdős területeinek növekedése. Ábra: MTI
Az Országfásítási programban a tízezer lakosúnál kisebb települések igényelhetnek 10-30 sorfát,

évente összesen tízezer darab sorfát tudnak biztosítani. Idén a legaktívabb Somogy vármegye volt, ahol 48 település pályázott sikerrel, így közel ezer fa érkezik vagy már érkezett a vármegyébe.

Az Országfásítási program keretében az elmúlt három évben 46 ezer sorfát ültettek el 1500 településen.

Az idén is két ütemben ültetnek, tavasszal és ősszel. Az idei jelentkezési időszakban egy nap alatt, háromszoros túljelentkezés mellett fogyott el a rendelkezésre álló tízezer sorfa, amelyből a tavaszi ültetési időszakban 4000 darabot, az ősziben pedig 6000 darabot osztanak ki valamennyi vármegyében.

Az Agrárminiszter korábban arról beszélt, hogy a kezdeményezés nagyon sikeres, így jövőre is folytatódik. Nagy István kiemelte, hogy a negatív erdőtelepítési trendet megfordították.

az Országfásítási program 2019-es meghirdetése óta 43 700 hektár új erdő telepítésére nyertek pályázati forrást a magyar gazdák. Öt év alatt több mint 180 millió új fával gyarapodtak az erdők.

A kormány kezdeményezésére 2020 óta évente minden újszülött után legalább 10 fát ültetnek, csak az Újszülöttek erdői már több mint 4 millió facsemetét nevelnek szerte az országban.

A magyar erdők fejlesztésére 310 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre.

Forrás: MTI és az Országfásítási program honlapja.
Kiemelt kép: orszagfasitas.hu

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

 

Kapcsolódó