Évi 6000 milliárd forintnyi zöldberuházási pluszkiadás a magas kamatok miatt

Nagyot ugrik a zöldberuházási pluszkiadás a magas brit kamatok miatt - illusztráció - fotó: Unsplash

Növekvő zöldberuházási költségek: a magas kamatlábak fontmilliárdokkal növelhetik a brit zöldenergia-átállás költségeit – állítja egy friss jelentés. A Resolution Foundation ütemes növekedést sürget a megújuló energiaforrásokba történő beruházások terén, ám ezt jelentősen fékezhetik a magas infláció miatt egekben lévő hitelkamatok – írja a neves The Guardian brit lap minapi elemzésében.

A tartósan magas kamatlábak milliárd fonttal növelhetik a brit zöldenergia-átállás költségeit, figyelmeztetett egy vezető agytröszt, a Resolution Foundation elemzése, amelyet a The Guardian idéz.

A zöldberuázási pluszkiadás akár évi 29 milliárd font is lehet

A beruházási költségek az égbe szöktek a járványügyi zárlatok enyhítése és Oroszország ukrajnai inváziója után, mivel a világ vezető központi bankjai kamatemeléssel igyekeztek kezelni az inflációt –

jelentősen megemelve az infrastrukturális beruházások, beleértve a zöldenergia-termelési rendszerek költségeit a fejlett gazdaságokban.

A Resolution Foundation a zöldberuházási finanszírozás kapcsán azt prognosztizálja, hogy a fentiek miatt akár 29 milliárd font is hozzáadódhat a háztartási energia-számlákhoz 2050-ben, egy olyan forgatókönyvben, ahol a kamatlábak a jelenlegi magas szinten maradnak.

Azonban azt is hozzátették, hogy a zöld átállás még mindig sokmilliárd angol fontot takaríthatna meg a fogyasztóknak a jelenlegi nagyon magas energiaárakkal szemben, és a szakértők szerint a zöld fordulat ütemének lassítása nem lehet opció.

Új terv kellene a zöldberuházási költségek finanszírozásához

A Resolution Foundation szerint a brit energiaágazat beruházásait négyszeresére kellene növelni, hogy megtehessék az ottani nemzetgazdaság szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez szükséges következő lépéseket, és

új tervre van szükség ennek a beruházásnak a finanszírozására, abban az esetben, ha a kamatlábak a jelenlegi magas szinten maradnak.

A jelentés egyes politikusok zöldpolitikával szembeni ellenállása kapcsán jelent meg, akik szerint a Net Zero, azaz nettó nulla kibocsátás elérésének költségei túl magasak. A Munkáspárt korábban az év folyamán csökkentette zöldberuházási terveit a magasabb hitelköltségekkel kapcsolatos aggodalmak és a konzervatívok által indított kampány miatt.

Azonban a Resolution Foundation úgy látja: a zöld átállás továbbra is létfontosságú marad, a magasabb beruházási költségek ellenére is. A villamosenergia-szektor szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése kulcsfontosságú a globális felmelegedés kezelésében, és segíthet csökkenteni Nagy-Britannia függőségét a fosszilis energiáktól, amelyek a brit háztartásokat kitehetik egy újabb globális energia sokknak, ahogyan az az orosz invázió után volt tapasztalható.

A villamosenergia-szektor szén-dioxid-kibocsátásának mérséklődnie kell, más szcenárió nem opció

– áll a jelentésben.

A brit kormány elkötelezett amellett, hogy 2050-re eléri a net zero szintet (a nettó nullát) a villamosenergia-szektor szén-dioxid-kibocsátsa.

A jelentés két forgatókönyvet vázolt fel a 2050-re várható költségekre: egy „magas költségű” utat, illetve  szcenáriót, ahol a globális kamatlábak a jelenlegi szinten maradnak, és egy „alacsony költségű” alternatívát, ahol a hitelköltségek visszaesnek a Covid előtti szintekre.

Hatalmas zöldberuházási megtakarítás lenne alacsonyabb kamatok esetén

Az 2023-as energiaszámlákhoz képest – amelyek történelmi magasságba emelkedtek – azt mondta, hogy a villamosenergia-szektor szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése még mindig 14 milliárd font megtakarítást eredményezne évente a háztartások számára 2050-re.

Nagyobb, akár évi 47 milliárd font megtakarítást is el lehetne érni, ha a kamatlábak visszatérnének a 2019-es szintekre.

Azonban a 2019-es szintekkel összehasonlítva – a nagykereskedelmi energiaárak emelkedése előtti időkről van szó – a jelentés azt állítja, hogy a háztartási számlák évente 11 milliárd fonttal magasabbak lesznek 2050-re – legalábbis a „magas költségű” forgatókönyv szerint.

Ha a kamatlábak a 2019-es szintre esnének vissza, a háztartások évente 18 milliárd fontot (közel 6000 milliárd forintot) takarítanának meg

– a két forgatókönyv közötti különbség 29 milliárd font.

Szélerőművek is szükségesek a brit zöld átálláshoz

A jelentés arra szólít fel, hogy az új zöldberuházási tervek kivitelezése során tartsák szem előtt az alacsony árak fenntartását, beleértve az olcsóbb alternatívát kínáló szélerőművek fejlesztését. Azt mondta, hogy egyes projekteket államilag is lehetne finanszírozni, mint például az energiaellátó hálózat modernizálását, mert a beruházások finanszírozása adóztatással – energia-számlák helyett – segíthetne igazságosabban elosztani a költségeket a gazdag és szegény háztartások között.

A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy a kormány vezessen be egy szociális tarifát az alacsony jövedelmű háztartások számára, amely védelmet adhat a magas energiát használó szegényebbeknek.

Jonathan Marshall, a Resolution Foundation vezető közgazdásza azt mondta, hogy a döntéshozók nem számíthatnak arra, hogy a kamatlábak a jövőben visszaesnek a járvány előtti szintekre. „Ha a kamatlábak magasak maradnak, az energiaköltségek az elkövetkezendő években még emelkednek, ahelyett, hogy csökkennének” – mondta.

„Itt az ideje, hogy megtervezzük, honnak biztosítjuk majd a zöldberuházási költségek kamatok növekedéséből fakadó megugrását,  

továbbá eközben árvédelem is szükséges a sebezhető háztartások számára, és újra kell gondolni az állam befektetői szerepét is.”

Az anyag forrása:

https://www.theguardian.com/business/2024/apr/22/high-interest-rates-could-add-billions-to-uk-green-energy-transition-says-report

 Fotó: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol a zöldberuházási témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó