Kattintson a zöldebb jövőért! 9+1 fenntarthatóságot támogató mobilalkalmazás

Fenntarthatóságot segítő mobilalkalmazások
Kétségtelen, hogy a mobiltelefon az az eszköz, amit az emberek nagy része a legtöbbször használ nap mint nap. Mindenre van már mobilappunk, a sporttól kezdve a hobbinkon át a pénzügyeink rendezéséig. Miért éppen a fenntartható életmódhoz ne használnánk őket?

A környezeti fenntarthatóság iránti igény nemcsak egy globális trend, hanem egy egyre növekvő szükséglet, amelyet a mobilalkalmazás-fejlesztők is felismertek. Ezek az alkalmazások különböző módon segítenek: legyen szó a személyes karbonlábnyom csökkentéséről, a hulladék újrahasznosításának ösztönzéséről, vagy akár a fenntartható vásárlás elősegítéséről. Ezekből gyűjtöttük össze most azokat, melyeket jó szívvel ajánlunk a mindennapokra.

1. Good on You

Ez az app abban nyújt tájékoztatást, hogy egy-egy divatmárka, legyen az fast- vagy high fashion mennyire működik etikusan, hogyan viszonyul a fenntarthatósághoz. Az alkalmazás szerkesztői igyekeznek mélyebben belemenni a témába, és átlátni a CSR-kampányok falain túlra. Az app három szempontot vesz figyelembe: környezeti hatás, munkafeltételek és állatbarátság, majd ötfokozatú skálán értékeli a márkákat.

2. Munch

A Munch-ot négy magyar fiatal hozta létre 2020-ban azzal a céllal, hogy fellépjenek az élelmiszer-pazarlás ellen. A mobilalkalmazáson keresztül éttermek, pékségek, boltok és szállodák kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket. A lejárat közeli élelmiszerek rendkívül kedvező áron, csomagokban vihetők, és megkereshetjük azt is, hogy melyik a hozzánk legközelebb elérhető Munch. A rendszerben mások mellett a  Penny, a Spar, a Lipóti Pékség, a Fresh Corner és a Príma pék lejáratközeli termékei is megtalálhatók, legutóbb pedig az Auchan csatlakozott két üzletével a Munch-hoz.

3. Hulladékradar

A magyar fejlesztésű mobilapp használatával bejelenthetők az illegálisan elhelyezett hulladéklerakatok – akár településen belül, akár külterületen. Ha bárhol illegálisan kihelyezett hulladékkal találkozunk, a mobilalkalmazással fotót készíthetünk róla, megadhatjuk a helyét és egyéb támpontokat ahhoz, hogy a területileg illetékes hatóság megtalálja a szemetet. Ezt később felszámolják és megtisztítják a környezetet.

Hulladékradar Illegális hulladéklerakók
A Hulladékradar mobilapplikációban fotót is küldhetünk be az illegális hulladéklerakóról. Fotó: MTI – Krizsán Csaba

4. Cruelty – Free productsearch

A Google Play-en elérhető, magyar fejlesztésű mobilalkalmazás egy keresési funkcióval nyújt segítséget az állatkísérletmentes termékek vásárlásához. Az adatbázis több mint ezer magyar és külföldi terméket tartalmaz, vannak köztük vegán és állatkísérletmentes termékek, pálmaolaj mentes árucikkek és szőrmementes ruházati termékek is.

5. BP Fatár

A FŐKERT hivatalos fa- és parkkataszteri alkalmazása, amelyben nyomon lehet követni Budapest nyilvános fa-és park felületeit. A térképen megkereshetjük a minket érdeklő helyszínt, majd információkat tudhatunk meg erről a területről és fotókat is láthatunk a fafajokról.

Lehet keresni fafajok szerint, és lehetőség van „hibabejelentésre” is, ha például sérült, beteg fával találkozunk.

Néhány kerületnek van saját fakeresője is, pl. az I Love Zugló vagy a XIII. kerületi Fatár alkalmazás.

6. ShareWaste

Ez egy zöldhulladék-megosztó mobilalkalmazás, melynek első számú célja a komposztálás népszerűsítése. Lényege, hogy összeköti azokat, akik nem akarják kidobni zöldhulladékukat, de nem tudnak mit kezdeni vele, mert például nincs kertjük. Így a zöldhulladékot átadhatják azoknak, akik fel tudják használni. A felhasználó lehet donor vagy befogadóállomás, de akár mindkettő egyszerre.

Hazánk lakosságának éves hulladéktermelésének 20-30%-át a zöldhulladék adja. Ez a mobilalkalmazás segíthet ennek lefaragásában.

7. Earth Hero: Klímaváltozás

Az Earth Hero képessé tesz arra, hogy pozitív gyakorlati lépéseket tegyünk válaszul a klímavészhelyzetre. A mobilalkalmazás összekapcsol egy globális mozgalommal, amely a klímaváltozás és a fajok gyors ütemű pusztulásának összefüggő válsága ellen lép fel. Lehet választani személyre szabott feladatokat olyan területeken, mint az utazás, az élelmiszer vagy az energia, de találunk egészséges életmóddal kapcsolatos ötleteket is. A széndioxid-követővel kiszámolhatjuk a saját szénlábnyomunkat és követhetjük annak változásait.

8. MyLittlePlasticFootprint

Egy játékos alkalmazás, amely segít a felhasználóknak csökkenteni a műanyag-fogyasztásukat különböző kihívások és tippek segítségével. Beállíthatjuk a saját műanyag-diétánkat hat területen: fürdőszoba, konyha, utazás, szabadidő, háztartás és kert. Mindegyik területhez tartozik egy-egy kvíz és rengeteg 100 tipp ahhoz. hogyan csökkentsük a műanyag lábnyomunkat. Ebben segít a műanyagtömeg-index (Plastic Mass Index, PMI), ami 0-tól 100-ig terjed: minél közelebb vagyunk a 0-hoz, annál jobban csináljuk a műanyag-diétát.

9. Giki

Ezzel a mobilalkalmazással megismerhetjük a saját karbonlábnyomunkat és segít csökkenteni azt. A felhasználóknak fenntarthatóbb vásárlási döntéseket hozhatnak a termékek széndioxid-lábnyomának, vízhasználatának és biológiai sokféleségre gyakorolt hatásának figyelembevételével.

+1 Ecosia

Ez csak részben mobilapp, inkább egy webes böngésző alkalmazás, amely növényeket ültet a hirdetésekből származó bevételek egy részéből, így a felhasználók csak azzal, hogy az interneten keresgélnek, hozzájárulhatnak a fák ültetéséhez. Ehhez csak annyi kell tenni, hogy lecseréljük a Google vagy a Bing keresőjét és áttérünk az Ecosia nevű böngészőre. Az átlagos felhasználónak nem tűnik fel érdemi különbség, hiszen felépítésben, funkciókban is hasonló kvalitásokkal rendelkezik, mint a konkurens keresők. Rendszere a Microsoft – Bing keresőmotorján alapszik.

Az Ecosia éppen idén februárban ért el egy komoly mérföldkövet, ugyanis már 200 millió (!) darab növényt ültettek el a segítségével.

Ez a szám pedig folyamatosan nő, amit nyomon lehet követni a böngésző főoldalán.

A felsoroltak csak a legszélesebb körben használt mobilalkalmazások a fenntartható életmód támogatására, de számos városnak, régiónak is van saját zöld applikációja (pl. Zöld Somogy), ezeket a helyieknek szintén érdemes felfedezni.

A fenti mobil appokkal elérhető innovációk nemcsak az egyéni fogyasztói szokásokat képesek megváltoztatni, hanem hozzájárulnak egy fenntarthatóbb globális közösség kialakításához is. A mobilalkalmazások így fontos eszközök a zöldebb, fenntarthatóbb jövő felé vezető úton.

Forrásként felhasználtuk Szebenyi Péter környezetvédelmi influenszer oldalát.
Kiemelt kép: Rawpixel.com – Freepik

Kapcsolódó