Atomenergia nélkül vajon elérhetetlenek a párizsi klímacélok?

Az atomenergia ma is fontos - illusztráció: Unsplash

Az atomenergia fontos, ennek felhasználása nélkül nem érhetjük el a párizsi klímacélokat – vélték a szakértők az Energia21 Kezdeményezés harmadik alkalommal megtartott ülésén.

Ezúttal az atomenergia ügye került az ismert közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek tárgyalásának középpontjába az Energia21 Kezdeményezés harmadik alkalommal  megtartott ülésén. Palkovics László professzor, az E21 kezdeményezője felvezető gondolataiban azt hangsúlyozta, hogy a nukleáris energia továbbra is a zöld jövő záloga.

Az E21 Kezdeményezés tagjai ezután a nukleáris energia terén is ajánlásokat fogadtak el, amit az alább bemutatásra kerülő 3+1 pontban fogalmaztak meg. E pontok első és egyik legfontosabb üzenete, hogy a párizsi klímacélok teljesítése jelen pillanatban csak a nukleáris energia felhasználásával képzelhetőek el. Az E21 ülésén részt vett Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlésének korábbi elnöke is.

Az ülésen az E21 tagjai sorából a szakterületükön elismert szakemberek osztották meg tudásokat és véleményüket az atomenergiáról.

Az ülésen előadást tartottak az E21 tagjai közül: Fichtinger Gyula, hőfizikus mérnök, az Országos Atomenergia Hivatal korábbi főigazgatója; Horváth Ákos, a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatója, valamint Szabó Gábor fizikus, a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet igazgatója is.

(A téma egyébként már korábban is előkerült, kormányzati szinten is – a szerk.)

Prof. Dr. Szabó Gábor, az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet ügyvezetője fotó: E21
Prof. Dr. Szabó Gábor, az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet ügyvezetője az eseményen fotó: E21
Az E21 által elfogadott ajánlások az atomenergia kapcsán
1) A párizsi klímacélok nem érhetők el atomenergia nélkül.
2) A biztonságnak minden más szemponttal szemben elsőbbsége van az atomenergia alkalmazása során. A biztonságos üzemeltetés garanciája a társadalom minden szegmensét elérő tudásátadás, a hiteles tájékoztatás, valamint a széles oktatási, képzési és kutatási bázis fenntartása.
3) Az SMR technológia hazai alkalmazásának vizsgálata esetén alapos, körültekintő szabályozási, gazdasági, társadalmi szempontok együttes figyelembevételét javasoljuk.
+1) Elismerjük a nukleáris hulladék feldolgozásának és elhelyezésének segítését célzó hazai kutatásokat.

A fentiek okán a tagok javasolják a kutatási munka folytatásának támogatását minden eszközzel.

Nem csak atomenergia – mi az az Energia21 Kezdeményezés?

Az Energia21 Kezdeményezés a közelmúltban indult el közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek részvételével, azzal a céllal, hogy Magyarország zöldátállását segítse. Az E21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást.

Érdekli a fenntartható energiatermelés? A távolabbi jövő? Olvasse el a Grenn.hu cikkét a fúziós erőművek friss trendejeiről:

https://green.hu/cikkek/fuzios-eromu-jet-energiarekord/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

*

Atomenergia nélkül feltehetően nem tudnánk kielégíteni a növekvő energiaigényeket. Fotó: Unsplash
Atomenergia nélkül feltehetően nem tudnánk kielégíteni a növekvő energiaigényeket. Fotó: Unsplash

Kapcsolódó