Mik a Balaton legnagyobb kihívásai és hol a jövője? Megtartották a Balaton Konferenciát

Balaton Konferencia
A Balaton jelenéről, jövőjéről, a fejlődési lehetőségekről, a tópart és vonzáskörzete kulturális identitásáról, a tó által kínált üzleti lehetőségekről, turizmusról, vendéglátásról, ingatlanpiaci és fejlesztési lehetőségekről, valamit ökológiai kérdésekről tanácskoztak a Balaton Konferencia 2024 résztvevői május 2-án, Veszprémben.

A Balaton Konferencia a Portfolio és a Pannon Egyetem közös szervezésében jött létre, azzal a céllal, hogy érdemi párbeszédet generáljon a Balaton térségének jövőbeli fejlődéséről. A Balaton régóta Magyarország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, de a tó és környéke számos ökológiai és gazdasági kihívással is szembesül.

A konferencia egyik kulcsfontosságú előadója, Dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány elnöke volt, aki beszédében elmondta, hogy a Pannon Egyetem élen jár a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság területén a magyar felsőoktatási intézmények között, és célja, hogy a későbbiekben Kelet-, és Közép-Európában is meghatározó szereplővé váljon e téren.

Az egyetemen a közelmúltban létrejött Balaton Kutatóközpont (BKK) küldetése a Pannon Egyetem balatoni kutatásaihoz kapcsolódó, nemzetközileg elismert tudományos munka és harmadik missziós tevékenység összehangolása, koordinálása és támogatása.

A Balaton Konferencia külön szekciót szentelt a globális klímaváltozás hatásainak

Dr. Gelencsér András, akadémikus, a Pannon Egyetem rektora „Az esélytelenek nyugalmával… – őszintén a globális klímaváltozás „megállíthatóságáról”” című előadásában elmondta, hogy a klímaváltozás tényeinek tiszteletben tartása helyett sokan alternatív valóságokat építenek, amiben látszatmegoldások születnek. A zöld átállásban a széndioxid-kibocsátás csökkentése önmagában nem elegendő és nehezen kivitelezhető:

a klímacsúcsok, klímaegyezmények ellenére 2022-ben a széndioxid-kibocsátás 0,9%-ot növekedett az előző évhez képest, és a fosszilis energia részaránya továbbra is több, mint 80% a teljes energia-mixből.

A globális energiafelhasználás nagy részét jelentő iparágakban nincs érdemi karbonmentes alternatíva. Előadásában az akkumulátorforradalom, a zöld hidrogén és a hidrogénforradalom, valamint az űrbányászat realitásaira és árnyoldalaira is felhívta a figyelmet.

Megtartották a „Természeti erőforrás és örökség” panelbeszélgetést is, ahol a Balaton mint sérülékeny ökológiai rendszer került középpontba, olyan témákat érintve mint a geológiai értékek, a vízminőség, illetve a fenntartható, felelős vízgazdálkodás.

Hogyan képzelhető el a térség jövője?

A konferencia során számos előadás és panelbeszélgetés foglalkozott a Balaton térségének turizmusával, a helyi gazdaság fejlesztési lehetőségeivel és a kulturális örökség védelmével. Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója beszámolt a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa program sikeréről, és arról, hogy ez hogyan erősítette meg Veszprém és a környék kulturális pozícióját Európában. A turizmus és vendéglátás kapcsán elhangzott, hogy a balatoni vendéglátás jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, a négyévszakos turizmus fejlesztése és a helyi alapanyagok felhasználása kiemelt fontosságú.

Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter „Otthon vagy nyaraló?” című előadásában kiemelte: annak érdekében, hogy a Balaton ne csak nyaralóhely, hanem otthon, lakóhely is legyen, a versengés helyett az együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt.

Bár a Balaton egy nagyszerűnek tűnő üdülési övezet, ahol remekül érezheti magát az ember, azt láthatjuk, hogy a helyi társadalmak folyamatosan küzdenek a jövőért, a mindennapi túlélésért, számos nehézséggel kell szembenézniük, úgymint az elöregedés, az alacsony végzettségi szint és foglalkoztatottság, a magas ingatlanárak, az elvándorlás, az állam és önkormányzatok által nyújtott közszolgáltatások elérhetősége. Át kell gondolni, hogyan tekintünk a Balatonra: mint ökológiai rendszerre, vagyontárgyra vagy lakóhelyre.

Balaton Konferencia panelbeszélgetés
Panelbeszélgetést tartottak a tó jövőjétől is. Fotó: Pannon Egyetem

A Balaton Konferencia 2024 lezárásaként a résztvevők megállapították, hogy a tó és térségének fenntartható fejlődése csak összehangolt stratégiával, a helyi és nemzetközi szintű együttműködések erősítésével, valamint innovatív technológiai megoldások bevezetésével érhető el. A konferencia eredményei alapján a Balaton térsége jelentős lépéseket tehet a fenntarthatóság, az ökológiai megőrzés és a kulturális identitás erősítése felé.

Forrás: Pannon Egyetem
Kiemelt kép: Dope Masters on Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó