Új lendületet vett a bécsi napenergia-offenzíva – ott támogatottak a napelemek az erkélyen is

Bécsi látkép - illusztráció fotó: Unsplash

A bécsi lakások esetén kifejezetten ösztönzik és anyagilag is támogatják az erkélyekre telepíthető háztartási napelemeket. 2024-től az osztrák főváros évi 15 millió euróval támogatja a különboző napelemes rendszerek létesítését. Erről kérdezte egy ingatlanos szakportál a Bécsi Városháza illetékesét.

A bécsi városvezetés célja, hogy 2030-ra a háztartások egynegyede napenergiát használjon, ezért 2024-től évi 15 millió euróra emelték a város napelem-támogatási keretét. Az igénylés szabályait is, hogy bárki – legyen szó privát háztartásról, építtetőről vagy vállalkozásról –, aki a napelem gondolatával kacérkodik, találjon megfelelő támogatást.

Mennyi napelem került a bécsi ingatlanokra?

Tavaly novemberig az ottani ingatlanokra összesen 3.300 új napelemes rendszert telepítettek, amelyek összteljesítménye 55 MWp. Ezzel a város túl is teljesítette a 2023-ra kitűzött célját, az 50 megawattpeak teljesítménybővítést. Év végére városszerte már 8.000 napelemes rendszer működött, amelyek több mint 155 MWp áramot termeltek. Ez 44 ezer háztartás ellátására elegendő és 35 ezer tonnányi szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet.

500 kWp-ről 1.000 kWp-re emelték például a támogatott napelem-rendszerek méretének felső határát, mivel a nagy kiterjedésű rendszerek különösen hatékonyak. Ezeknél az 501 és 1.000 kWp közötti részre kilowattpeakenként 150 eurós támogatás igényelhető. A város napelem-támogatását január közepétől akkor is lehet igényelni, ha éppen van állami pályázati felhívás is

Napenergia-kampánnyal a 2040-ig megvalósítandó bécsi klímasemlegesség felé

A portál érdeklődésére Lorjan Polozani, a Bécsi Városháza Energiatervezési ügyosztályának PR-vezetője elmondta, hogy a bécsi tartományi támogatás napelemes rendszerek létesítésére – magánszemélyek és cégek számára egyaránt – 2004 óta létezik. A tartományi támogatás mellett fut állami napelemes támogatás is, amely szintén nyitva áll háztartások és vállalkozások előtt..

„Eddig 1.100 privát (háztartási) napelemes rendszer létesítését támogattuk a tartományi napelemes alapból. A lakók a napelemes rendszerek jelentős részét a támogatás igénybevételével létesítik. A döntő ösztönzést az állami és a tartományi támogatások jelentik” – fejtette ki Lorjan Polozani.

2023 végén Bécsben nagyjából 8.500 napelemes rendszer volt rákötve a hálózatra, amelyek összteljesítménye 165 MWp.

A támogatott beruházások gazdaságossága több tényezőtől függ. Eddig az átlagos megtérülési idő körülbelül 10-15 év volt, a megnövekedett energiaköltségek miatt azonban ez most jelentősen lerövidült. Egyébként a napelemek mellett a geotermikus hőszivattyúkra is van támogatás.

„Teljesítményben határozzuk meg a céljainkat. 2024-ben 200 MWp a cél, 2030-ra pedig 800 MWp.”

– tette hozzá az illetékes.

2030-ra a bécsi fotovoltaikus rendszerek várhatóan összesen 800 MWp teljesítményűek lesznek. Ehhez évente körülbelül 100 futballpálya méretű fotovoltaikus rendszer bővítésére lesz szükség.

2023 végére kiépített közel 8500 fotovoltaikus rendszer több mint 165 MWp napenergiát szolgáltat.

Ez körülbelül 47 000 bécsi háztartás ellátására elegendő, és évente több mint 37 310 tonna CO2-t takarít meg.

A városi éghajlat-változási ütemterv éghajlati célokat tűz ki, hogy 2040-re klímasemlegességet érjen el. Ennek elérése érdekében a város több mint 100 intézkedést határozott meg, ezen belül az energiaátállás egyik fontos építőköve a fővárosi napenergia-akció.

Egyébként az osztrák főváros stratégiájában még egy napelem üzem építése is szerepel, amelyről ebben az angol nyelvű anyagban lehet olvasni.

Nyitókép: bécsi látkép, Unsplash

*

A cikk további részleteit elolvashatja az igylakunk.hu szakportálon:

https://www.igylakunk.hu/blog/uj-lenduletet-vett-a-becsi-napenergia-offenziva

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó