Bemutatták a világ első, kizárólag hidrogénnel működő erőművét

hidrogénnel működő erőmű

A Wärtsilä technológiai csoport bemutatta a világ első nagyméretű, 100%-ban hidrogénnel működő motoros erőművét, amely lehetővé teszi a jövő nettó nulla kibocsátású energiarendszereit.

Az IEA World Energy Outlook 2023 jelentése szerint a hidrogén alapvető eleme a jövő energiarendszereinek.

A jelentés szerint a nettó nulla kibocsátás eléréséhez 2050-re 17 millió tonna hidrogént kell felhasználni az energiatermelésben 2030-ban, és ez a mennyiség 2050-re 51 millió tonnára nő.

A megújuló energiaforrások világszintű terjedése az évtized végére megduplázódik, ami kedvező feltételeket teremt a tiszta villamos energia feleslegének felhasználására hidrogén alapú, szénsemleges üzemanyagok előállításához, és a 100%-ban megújuló energiarendszerek lehetővé tételéhez.

Azonban csak a megújuló energiaforrások növelése nem elegendő a globális nettó nulla célok eléréséhez. Rugalmas energiatermelési megoldásokra, például motoros erőművekre van szükség az ingadozó megújuló energiaforrások kiegyensúlyozásához. Fontos, hogy ezek a megoldások jövőbiztosak legyenek, és készek legyenek fenntartható üzemanyagok használatára az energiaágazat teljes dekarbonizálása érdekében.

A Wärtsilä ezt az igényt a hidrogénre kész motoros erőművével oldja meg, amely 100%-ban hidrogénre alakítható át. Az új motoros erőmű jelentős lépés a meglévő technológiához képest, amely természetes gázzal és 25%-os hidrogén keverékkel működhet.

Anders Lindberg, a Wärtsilä Energy elnöke így nyilatkozott: „Nem érhetjük el a globális klímacélokat, és nem dekarbonizálhatjuk teljes mértékben az energiarendszereinket rugalmas, nulla szén-dioxid-kibocsátású energiatermelés nélkül, amely gyorsan fel- és le tud lépni a szél- és napenergia támogatására.

Reálisnak kell lennünk abban, hogy a természetes gáz még évekig szerepet játszik az energiarendszereinkben. Üzemanyag-rugalmas motorjaink ma természetes gázzal működhetnek, hogy rugalmasságot és kiegyensúlyozást biztosítsanak, lehetővé téve a megújuló energia virágzását. Ezután átalakíthatók hidrogénre, amikor az könnyen elérhetővé válik: biztosítva az utat a nettó nullához.

A szakember szerint ez egy jelentős mérföldkő a vállalat számára, és az energiatranzíció szempontjából általában véve is, mivel hidrogénre kész motorjaink lehetővé teszik a jövő 100%-ban megújuló energiarendszereit.”

A működésére néhány évet még várni kell: a teljes mértékben hidrogénnel működő, azaz szén-dioxid-mentes energiatermelést biztosító motorok várhatóan 2025-től rendelhetők meg, a szállítások 2026-ban kezdődnek.

Forrás és nyitókép: a Wärtsilä Energy sajtóközleménye.

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó