Betilthatják az energiaitalok árusítását a 18 év alattiaknak

Energiaitalok betiltása 18 év alatt

Két kereszténydemokrata politikus, Nacsa Lőrinc és Hollik István a héten benyújtotta az Országgyűlés elé az energiaitalok 18 év alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot. Szerintük azért van szükség a törvényre, mert Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött.

Egy felmérés szerint a fiatalok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, és minden ötödik 10–14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire.

A parlamenti honlapon közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkoholtartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

Miért szükséges az energiaitalok tiltása?

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről.

A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották.

A Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértőinek véleménye egybehangzóan az, hogy a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztásának jelentős egészségügyi veszélyei vannak. Ezek az italok többek között rosszabb alvást, romló iskolai teljesítményt okoznak.

Korábban a Magyar Energiaital Szövetség is elismerte, hogy gyerekeknek nem ajánlott az energiaital a koffein miatt. Azonban a Szövetség főtitkára szerint ez alapján más italt, akár a kólát is tiltani kellene.

Rengeteg pénzt hoz

Nem véletlenül ragaszkodnak az energiaitalokat gyártó/forgalmazó cégek a teljes célcsoporthoz, beleértve a fiatalokat is.

Évente a magyarok 64 millió liter energiaitalt fogyasztanak el.

Az éves országos fogyasztás négy éve lépte át az 50 millió litert, ma már a gyártói márkák eladása önmagában meghaladja ezt. A gyártók átlagosan ezer forintot realizálnak minden liter után.

Energiaitalok tiltása
Az energiaitalok most minden üzletben, korlátlanul elérhetők. Fotó: Unsplash (illusztráció)

Mit mondanak a szakemberek az energiaitalokról?

Dr. Bense Tamás gyermekgyógyász a Blikknek elmondta: az energiaitalok esetében a „ legnagyobb veszély a koffein és a cukor. A koffein drog, függőséget okoz és egyre több kell belőle. Hatására megemelkedik a vérnyomás és a pulzus, megváltozik a viselkedés, az egyén nyugtalanná válik”.

Az ország legismertebb toxikológusa, Zacher Gábor szkeptikus a törvényjavaslattal szemben. Szerinte az energiaitalok tiltása 18 éves kor alatt csak látszatintézkedés. Valódi megoldást egy átfogó felvilágosító kampány jelenthetne szerinte. Ebben azt kellene hangsúlyozni, hogy napi 100 mg koffeinnek semmilyen negatív hatása nincs. A gond a túlzott fogyasztással van, de ez nemcsak az energiaitalokra, hanem a kávéra, fekete teára is vonatkozik. Szerinte az „Egyet igyál!” szlogen lenne a megfelelő.

Forrás: a Telex és a Szeretlek Magyarország cikke.
Kiemelt kép: Racool_studio – Freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó