Tudja mi az az új CSDDD irányelv? Az ESG fontos kiterjesztése!

A CSDDD túllép az ESG irányelveken és a beszállítói láncot is "zöldíti" - illusztráció - fotó: Pexels
A CSDDD egy új EU-s irányelv, ami jogi felelősséget teremt a vállalatok számára környezeti és emberi jogi jogsértésekkel kapcsolatban, amelyek akár az EU-n kívüli ellátási láncukban történnek, de EU-s termékekre, szolgáltatásokra hatnak. Lassan a bevezetés közelébe kerül az új rendszer is.

A CSDDD kapcsán hetekig tartó késlekedés után, március közepén az Európai Bizottság jóváhagyta a Vállalati Fenntarthatósági Kötelezettségvállalási Irányelv javaslatát (Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD).

Ez tehát valójában jogi felelősséget teremt a vállalatok számára környezeti és emberi jogi jogsértésekkel kapcsolatban, amelyek bárhol, az ellátási láncukban történnek.

Azonban egy EU-s, szokásosan kompromisszumos megállapodás eléréséhez az eredeti javaslathoz képest végül jelentősen gyengítették a végső irányelveket. Ez csalódást fog okozni a fenntarthatósági szószólóknak – véli például az amerikai Forbes szakértő publicistája.

https://www.forbes.com/sites/jonmcgowan/2024/03/15/after-delays-eu-approves-corporate-sustainability-due-diligence-law/

A CSDDD irányelv a napokban a Európai Parlament elé kerül jóváhagyásra.

Mi is pontosan a CSDDD irányelv?

Ahogy a neve is sugallja, a CSDDD, más néven CS3D, egy vállalati kötelezettségvállalási standardot állapít meg a fenntarthatósági kérdésekben az EU-ban működő vállalkozások számára.

Ebben az esetben a fenntarthatóság leginkább a környezeti aggályokra, a klímaváltozásra és az emberi jogokra vonatkozik.

A lényeg, hogy az ESG elvek mintegy kiegészítéseként, az új kötelezettségvállalási követelmények nem csak a vállalat közvetlen cselekedeteire vonatkoznak, hanem a leányvállalataikra és ellátási láncukra is.

Az EU-ban bejegyzett vállalatok mellett így

az EU-ban meghatározott szintű üzleti tevékenységet folytató nem EU-s vállalatok felelőssé válnak beszállítóik cselekedeteiért.

A CSDDD és a több hónapos EU-s huzavona

Az irányelv végső tervezete, amelyet január 30-án tettek közzé, eleinte könnyű jóváhagyásra állt készen. Azonban ez a támogatás gyorsan elpárolgott Németország bejelentése után, hogy tartózkodni fognak a szavazástól. Franciaország, Olaszország és más tagállamok követték Németország példáját, ami világossá tette, hogy az Európai Tanács nem fog tudni többségi támogatást szerezni.

Ezt követően 45 napig tartó zárt ajtók mögötti tárgyalások, hamis startok és politikai nyomás következett, ami érzelmi hullámvasútat jelentett a fenntarthatósági szószólók számára. Március 15-i határidővel szemben az Európai Tanács ismételten napirendre tűzte a CSDDD-t, csak hogy az utolsó pillanatban eltávolítsa, amikor világossá vált, hogy nincs elegendő támogatás. Több megállapodás szivárgott ki, bár a hivatalos dokumentumokat privátan tartották. Minden egyes megállapodás csökkentette az irányelv hatókörét. Minden egyes megállapodás végül kudarcot vallott.

A napokban, 2024. március 15-én az Európai Tanács által jóváhagyott végső megállapodás jelentősen eltér az eredeti egyezségtől. Eredetileg a CSDDD az 500 alkalmazottal és 150 millió euró forgalommal rendelkező vállalatokat érintette. Ezeket a számokat 1000 alkalmazottra és 450 millió euró forgalomra emelték.

Az új CSDDD megállapodás – többek közt – eltávolítja a

magas épületekre vonatkozó szektorközelítést. Ez a megközelítés kiterjesztette volna a hatókört azokra a vállalatokra is, amelyek nem felelnek meg az alkalmazotti vagy forgalmi követelményeknek, de olyan iparágakban működnek, amelyek nagy valószínűséggel szembesülnek emberi jogi vagy környezeti konfliktusokkal.

Ezekkel a változtatásokkal becsült adatok szerint az érintett vállalatok száma az eredeti hatókör 30%-ára csökken. Ez körülbelül az EU-ban működő vállalatok összlétszámának 0,05%-át jelenti.

Továbbá, ezt a jogelvet az eredeti javaslatban vártnál jóval hosszabb időszak alatt vezetik be. A 5000 alkalmazottal és 1500 millió euró forgalommal rendelkező vállalatokat 3 éven belül érinteni fogja. A 3000 alkalmazottal és 900 millió euró forgalommal rendelkező vállalatokat 4 éven belül érinteni fogja. A 1000 alkalmazottal és 450 millió euró forgalommal rendelkező vállalatokat 5 éven belül érinteni fogja.

A CSDDD most kerül a Európai Parlament elé. A jóváhagyás a Európai Parlamentben a jogi ügyek bizottságán (JURI) keresztül kell mennie. Várhatóan jóváhagyásra kerül. Azonban a politikai folyamat eddigi változékonysága miatt semmi sem biztos a végső szavazásig.

A várható CSDDD büntetések

Azokra a vállalatokra, amelyek nem fizetik meg a rájuk kiszabott bírságokat az irányelv megsértése esetén, az előzetes megállapodás több végrehajtási intézkedést tartalmaz, és figyelembe veszi a vállalat forgalmát a pénzbírságok (azaz a vállalat nettó árbevételének minimum 5%-a) kiszabásakor. Az egyezség tartalmazza azt a kötelezettséget a vállalatok számára, hogy értelmes bevonást valósítsanak meg, beleértve a párbeszédet és a konzultációt az érintett érdekelt felekkel, mint a kötelezettségvállalási folyamat egyik intézkedését.

A CSDDD témában ezen a linken részletes információkat talál:

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2023/12/14/corporate-sustainability-due-diligence-council-and-parliament-strike-deal-to-protect-environment-and-human-rights/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó