Itt megújuló bio-LNG, azaz a bio cseppfolyósított földgáz

bio-LNG - a kép illusztracio - fotó: unsplash

Immár ilyen is van: bio-LNG. Amíg a hagyományos LNG fosszilis tüzelőanyagnak minősül, a bio változata megújuló energiaforrás. Főleg szerves hulladékok erjesztéséből származó biogáz feljavításával és cseppfolyósításával állítják elő. E téren történt nemrég egy fontos befektetés.

Az EIT InnoEnergy amely egy EU-s innovációs alap a megújuló energiák világában, ezúttal újabb, a tiszta energiákra való áttérést elősegítő vállalatot karolt fel. Az LNG és bio-LNG gáz tárolásához, szállításához kisebb vállalatok számára kompozit konténereket építő német Nesetten vállalatnak nyújtanak mostantól széleskörű támogatást.

Az LNG (cseppfolyósított földgáz) olyan alacsony kibocsátású üzemanyag, amelyet a földgáz -163°C-os hőmérsékleten való cseppfolyósításával állítanak elő.

Míg a hagyományos LNG fosszilis tüzelőanyagnak minősül, a bio-LNG megújuló energiaforrás. Főleg szerves hulladékok erjesztéséből származó biogáz feljavításával és cseppfolyósításával állítják elő.

Jelenleg a helyhez kötött infrastruktúra szükségessége, valamint az ilyen típusú üzemanyag szállításának, tárolásának korlátjai miatt ezt a típust az ebből az energiaforrásból nagy mennyiséget igénybő ipari vállalatok képesek hasznosítani.

Újfajta bio-LNG tartályok ettől a német cégtől

A cseppfolyós földgázhoz való hozzáférés érdekében a Nesseten olyan acél-és vákuummentes, mobil kriogén tartályok gyártásába fogott, amelyek akár -196°C-os hőmérsékletre hűtve is alkalmasak az értékes energiahordozó biztonságos tárolására, szállítására. Ezzel a megoldással akár 450 kilogramm cseppfolyósított gáz is eljuttatható azokhoz az egyéni ügyfelekhez, kis vállalkozásokhoz, amelyek a gáz felhasználásához nem rendelkeznek helyhez kötött infrastruktúrával.

Bio-LNG tartály a német Nesetten cégtől fotó: EIT-Innoenergy
Bio-LNG tartály a német Nesetten cégtől fotó: EIT-Innoenergy

„A bio-LNG és az LNG egy olyan ágazatot képvisel, amely rendkívül fontos a régiónkban, ezért is örülünk annak, hogy a Nesseten-t már a növekedésének korai szakaszában beilleszthetjük a portfóliónkba, amely a zöld energia és a tiszta technológiák erősítésére törekszik. Hiszünk abban, hogy a tőkebefektetésünk, az egyedülálló know-how-hoz és a több mint 1200 partnerből álló ökoszisztémánkhoz való hozzáférés korlátlan fejlődési lehetőséget biztosít majd a csapatnak is.” – jegyezte meg Marcin Wasilewski, az EIT InnoEnergy közép-európai vezérigazgatója.

Önellátó hő- és áramellátó energiaállomás a bio-LNG tartály gyártójától

A Nesetten már egy skálázható, önellátó hő- és áramellátó energiaállomást is létrehozott, amely többek közt irodák vagy kisebb termelőüzemek ellátására szolgál és további ambiciózus célokat tűzött ki maga elé a jövőre nézve.

„A Nesettennél együttműködésbe kezdtünk indiai, lengyel, amerikai és nigériai stratégiai partnerekkel. A folyamatban lévő tanúsítási folyamat alapján egy innovatív gyártósor kifejlesztésén dolgozunk, amely nemcsak a termékek legmagasabb minőségét biztosítja, hanem azt is, hogy rugalmasan reagálhassunk a piaci igényekre. Terveink szerint az értékesítés 2024 végén indul.” – hangsúlyozta Paweł Warszycki, a Nesetten vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a vállalat előtt 2024 harmadik negyedévében megnyíló beruházási kör segíteni fog nekik ezeknek a céloknak az elérésében.

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó