E-autók, otthoni töltők: 1,8 milliós és 350-600 ezres új EU-s támogatás jöhet

e-autók támogatás EU NGM javaslat 11 pontban illusztráció - fotó: Unsplash

Az e-autók uniós szintű egységes támogatását tűzte ki célul egy friss magyar javaslat, amit az EU soros elnökeként teszünk. A nemzetgazdasági miniszter által frissen ismertetett tervek szerint az egyéni vásárlók 1,8 millió forintnak megfelelő összeget kaphatnának elektromos autók vásárlására, valamint mintegy 350–600 ezer forintos támogatás járhat majd az EU-ban az otthoni töltőállomások kialakítására.

Magyarország 2024. július 1. óta az EU soros elnöke, és ennek keretében Nagy Márton miniszter egy átfogó, 100 milliárd eurós támogatási csomagot javasolt az elektromos járművek támogatására. A cél egy összeurópai szabályozási keretrendszer kialakítása, hogy a tagállamok egységes stratégiát követhessenek. A javaslatok között szerepel a töltőhálózat fejlesztése, az elektromos járművek vásárlásának támogatása és a közlekedés fenntarthatóbbá tétele. Persze ezek egyelőre tervek, javaslatok, legkorábban reálisan 2025-től, vagy később, léphetnek életbe.

Nagy Márton szerint mintegy 100 milliárd eurós (mai árfolyamon közel 40000 milliárd forintos) összértékű, nagyszabású EU-s programra született javaslat.

Az e-autók sokféle új könnyítést kapnának

Magyarország 2024. július 1. óta az EU soros elnöke, és ennek keretében Nagy Márton miniszter egy átfogó, 100 milliárd eurós támogatási csomagot javasolt az elektromos járművek támogatására. A cél egy összeurópai szabályozási keretrendszer kialakítása, mivel Nagy Márton szerint eddig az országok eltérő stratégiákat követtek.

A kormány új, 11 pontos, főként az e-autók tulajdonosait érintő javaslatcsomagja így néz ki:

 • Az ún. AFIR-szabályozás szigorítása a könnyű tehergépjárművekre: Minden töltőállomás teljesítményét 900 kW-ra kell növelni, és legfeljebb 50 km-re lehetnek egymástól. (Megjegyzés: Az AFIR (Alternative Fuels Infrastructure Regulation) az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának szabályozására szolgál az Európai Unióban. Célja az elektromos járművek és más alternatív üzemanyagok használatának elősegítése azáltal, hogy biztosítja a szükséges töltő- és tankolóhálózat kiépítését és fejlesztését. Az AFIR előírja a tagállamok számára, hogy minimális követelményeket teljesítsenek a töltőállomások sűrűsége és teljesítménye tekintetében.)
 • Gyorstöltők biztosítása: Az EU üzemanyagtöltő állomásainak 80%-án legalább 150 kW, de lehetőleg 300 kW teljesítményű gyorstöltőt kell biztosítani. További töltési lehetőségeket kell létrehozni lakosságilag frekventált területeken (bevásárlóközpontok, parkok).
 • EU-szintű támogatási program a nyilvános töltőhálózat fejlesztésére: Háztartási töltőállomásokra 900-1500 euró (350-600e Ft) támogatás bevezetése.
  Villamosenergia-hálózat fejlesztése: Egyszerűsíteni kell az engedélyeztetési eljárásokat.
 • Állami szabályozás enyhítése: Kutatás-fejlesztés, ipari megvalósítás és szén-dioxid-semleges járművek gyártásának támogatása.
 • Támogatás elektromos járművek vásárlására: Az EU polgárai számára 4500 eurós (1,8M Ft) támogatás tisztán elektromos járművek vásárlására.
 • Használt elektromos járművek támogatása: Egyedi támogatások bevezetése a vásárlás és lízingelés ösztönzésére.
 • Flottafelújítási rendszer: Európai rendszer bevezetése a kereskedelmi célú közúti közlekedési flották fejlesztésére.
 • Akkumulátorcsere eljárások: Technológiasemleges eljárások előmozdítása a használt járművek hosszú élettartama érdekében.
 • Akkumulátorok újrafeldolgozása: Kötelező újrafeldolgozás és megbízhatósági tanúsítvány bevezetése.
 • Közlekedés fenntarthatósága: A vasúti közlekedés előtérbe helyezése és a közúti közlekedés szén-dioxid-semlegessé tétele.

A fentiek kapcsán a magyar kormány, soros EU elnökként javasolja, hogy az Európai Bizottság hozzon létre egy munkacsoportot az elektromos járműipar fejlesztésére, felügyeletére és vizsgálatára.

Nagy Márton emellett sürgette, hogy az EU alkosson törvényt az elektromobilitásról, hasonlóan a ritkaföldfémekhez vagy a mesterséges intelligenciához.

 

További részletek:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240710/itt-vannak-a-kormany-javaslatai-az-elektromosauto-piac-tamogatasara-697603

Fotó: Unsplash, free

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témáról!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó