Ég veled, avokádó! Az éghajlatváltozás miatt örökre eltűnhet ez a gyümölcs

Avokádó

Egy friss kutatás szerint rettenetes hatással van az éghajlatváltozás az avokádóra, jelentős mértékben csökken a termesztő országok termelékenysége, és a jövőben a termőterületek is csökkenni fognak.

Az avokádó egy rostokban és egészséges zsírokban gazdag élelmiszer, mely az utóbbi években nagyon népszerűvé vált.

Az avokádó termesztéséhez rengeteg vízre van szükség, ami különösen sebezhetővé teszi a forróbb, szárazabb és aszályra hajlamosabb világban – írja az Independent cikke nyomán az Index.

Az olyan országok termőterületein, mint Burundi, Chile, Peru, Spanyolország és Mexikó, jelentősen apad a termelékenység, és várhatóan a termőterületek is rendkívüli mértékben csökkennek majd a jövőben.

Egy nemrég közzétett tanulmány szerint ezek a területek 2050-re várhatóan 14-41 százalékkal fognak csökkenni.

Mexikó a világ legnagyobb avokádótermelője, azonban a potenciális termőterülete 31 százalékkal csökkenhet 2050-re, még akkor is, ha a globális átlaghőmérséklet emelkedése 2 Celsius-fok alatt marad, de akár 43 százalékkal is csökkenhet, ha 5 Celsius-fok felé emelkedik az átlaghőmérséklet.

„Burundiban az éghajlatváltozás hatalmas problémát jelent, különösen az avokádótermelők számára. Forró hőmérsékletet, heves esőzéseket és eróziót tapasztalunk, ami szörnyű hatással van a gazdák termelékenységére és jövedelmére” – mondta Jolis Bigirimana avokádótermelő.

Avokádó
Az avokádó a babérfélék családjába tartozó, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10–20 m magas fa, melynek termése a zöld, körte formájú gyümölcs. Fotó: Pixabay

Honor Eldrige, fenntartható élelmiszerekkel foglalkozó szakértő szerint egyetlen avokádónak átlagosan 320 liter vízre van szüksége, így az előállítása egyre drágábbá válik, a költségek pedig valószínűleg a fogyasztókra lesznek áthárítva.

A Christian Aid jótékonysági szervezet sürgeti a kormányokat, hogy a 2024-ben Azerbajdzsánban megrendezésre kerülő Cop29 konferencián kötelezzék el magukat a fejlődő országoknak nyújtott több éghajlatvédelmi támogatás mellett. A szervezet emellett több pénzügyi támogatást is kér a veszélyeztetett mezőgazdasági közösségek számára, amelyek megélhetése az avokádótermesztéstől függ.

A Readingi Egyetem professzora, Carol Wagstaff szerint a probléma többoldalú megoldást igényel, olyan termesztési módszerekkel, amik nem támaszkodnak az erdőirtásra és a monokultúrás termelésre, ami sebezhetővé teszi az avokádót a betegségekkel szemben, tönkreteszi a talaj minőségét és csökkenti a víz elérhetőségét.

Hozzátette azt is, hogy rendkívül fontos, hogy le kell állítani az emberi tevékenységeket és az ipari folyamatokat, amelyek az éghajlatváltozással összefüggő magasabb hőmérsékleteket és szélsőséges időjárási eseményeket okozzák.

Forrás az Index cikke.
Nyitókép: Pixabay

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó