Harmóniában a természettel: a környezetünk gyógyító hatása

Éljünk harmóniában a természettel, találjunk vissza az anyatermészethez - fotó: Unsplash

Harmóniában a természettel kellene élnünk, ám közben minden rohamtempóban fejlődik és modernizálódik körülöttünk. Eközben mi pedig egyre távolabb kerülünk a természettől – írja a HRPOWER portál, a hrpwr.hu.

Ahelyett, hogy megpróbálnánk uralkodni felette, érdemes lenne visszatalálni a környezetünkkel való harmóniához, hiszen veleszületett, mélyen gyökerező kapcsolódás áll fent az emberi lélek és az anyatermészet között, amely számos pszichológiai folyamat révén jut érvényre – írja a HRPOWER cikke.

Élettereinkből kezd teljesen kiszorulni a természetes környezet

A mai városi ember számára már kevésbé fontos a természet, mint évszázadokkal vagy évezredekkel ezelőtt. Az urbanizáció következtében az élettereinkből kezd teljesen kiszorulni a természetes környezet, amelyet olykor-olykor néhány silányabb utánzattal próbálunk visszacsempészni a hétköznapjainkba. Pedig mélyen belül lakozik bennünk a természet közelségére való törekvés, élet harmóniában a természettel – amit Wilson biofíliának nevez.

Harmóniában a természettel – avagy a természet gyógyító ereje

A legtöbbünk biztosan tapasztalta már magán, mennyi felesleges feszültséggel és frusztrációval telítődik el egy betondzsungelben töltött nap után. És abban is biztosan volt részünk, hogy mennyire megnyugtat, kikapcsol és feltölt egy séta a hegyekben. Ennek a pozitív élménynek a hátterében több folyamat is áll, melyeket már apró trükkökkel is előidézhetünk. Különféle, természetből származó elemek (például szobanövények) elhelyezése a munkahelyünkön vagy az otthonunkban csökkenti a stresszt. A valódi természeti elemeken túl bizonyos környezeti hangok is pozitívan hatnak ránk.

Egy kutatásban intenzív osztályon fekvő betegeknél vizsgálták a természet hangjainak nyugtalanságra, szorongásra és stresszre kifejtett hatását. Azok a betegek, akiknek rendszeresen játszottak le olyan hangokat, amelyek egy erdőben való nyugodt sétálgatásra emlékeztetnek, sokkal hamarabb épültek fel, mint azok, akiknek nem mutattak be ilyen ingeranyagot.

Azonban nemcsak auditív ingerekkel érhetjük el ezeket a hatásokat, hanem természetet ábrázoló képek vagy videók bemutatásával is. Egy kutatás során erdőről, illetve városokról mutattak be fényképeket a vizsgálati személyeknek, majd felmérték az emocionális állapotukat. A pozitív érzelmi állapotban növekedés volt megfigyelhető azoknál a személyeknél, akiknek természetes helyszíneket ábrázoló képeket exponáltak, míg csökkenés jelentkezett azoknál, akiknek városi környezetet ábrázoló képeket mutattak. Tehát azok, akik a természetben gyönyörködtek, sokkal jobban érezték magukat, míg a városi szürkeség elkedvetlenítette az embereket.

Kiskedvencek a boldogság szolgálatában

Harmóniában a természettel úgy is élhetünk, hogy például háziállatokat tartunk, aminek ugyanígy rengeteg pozitív hatása van. Kutatások igazolják, hogy a házikedvenc-tulajdonosoknak sokkal jobb az egészségi állapotuk és elégedettebbek az életükkel. Az állatok tartása nemcsak a pszichés, de a fizikai állapotunkat is pozitívan befolyásolja, amelyek persze oda-vissza hatnak egymásra. Ám azáltal, hogy egyre inkább lakásokba szorulunk, kevesebb lehetőség van nagyobb mozgásigényű házikedvencekkel körbe vennünk magunkat. Erre vidéken és a kertvárosban sokkal több a lehetőség. Talán a korábban felsorolt mechanizmusokon túl ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy általánosságban elmondható, hogy vidéken és a természet közelségében sokkal boldogabbak az emberek, mint a nagyvárosokban.

Bár hajlamosak vagyunk elfelejteni, a természetet nem uralni kellene, sokkal inkább megtalálni a harmóniát vele, hiszen elengedhetetlen része az életnek. Hiába szeretjük azt gondolni, hogy nincs nálunk erősebb e bolygón, azért a természet az úr, amelyre érdemes vigyázni és visszatalálni hozzá.

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Harmóniában a természettel - illusztráció: Unsplash
Harmóniában a természettel – illusztráció: Unsplash

Kapcsolódó