Átadták az ország első, naperőművel kombinált hibrid villamosenergiatárolóját

Dr. Mihálovics Péter az Ideona Zrt. igazgatóságának elnöke bemutatja a naperőművel kombinált energiatároló fejlesztést Öskün - fotó: Ideona Zrt.

Naperőművel kombinált energiatárolót adtak át június 4-én. Az Ideona Zrt. a Pannon Egyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetemmel partnerségben, konzorciumvezetőként pályázott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett „Karbonmentes, többlet villamos energia innovatív elektrokémiai tárolását elősegítő fejlesztések megvalósítása” című pályázatára. Ennek köszönhetően az Ideona Zrt. most Közép-Európában elsőként helyezi üzembe hibrid erőművét.

Modern, naperőművel kombinált energiatároló Veszprém mellett, Öskün

A most átadott energiatároló berendezés 7 darab 20 lábas konténeregységből áll, és összesen 250 kW névleges teljesítményű, 6 órás tárolási idővel rendelkező 1500 kWh (kilowattórás) kapacitású, mellyel jelenleg a hazánkban található legnagyobb flow-technológiás energiatároló berendezés. A projekt lehetővé teszi a megújuló energia felhasználásának maximalizálását, miközben egyidejűleg rendszerszintű szolgáltatások biztosítására is képes.

Az Ideona Zrt. naperoművel kombinált Vanadium alapú hibrid energiataroló rendszere Öskün - fotó: Ideona Zrt.
Az Ideona Zrt. naperőművel kombinált Vanadium alapú hibrid energiatároló rendszere Öskün – fotó: Ideona Zrt.

Az ünnepélyes átadó eseményen részt vett Steiner Attila, energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár, valamint Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Dr. Mihalovics Péter, az Ideona Zrt. igazgatóságának elnöke, továbbá Dr. Kaderják Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képviseletében, valamint Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja.

Miért jelentős ez az új, naperőművel kombinált energiatároló?

Az átadott hibrid erőmű egyedülálló a hazai piacon, ugyanis a vanádium-redox flow akkumulátor a jelen pillanatban elterjedt lítium-ionos rendszerekhez képest sokkal hosszabb ideig – jelen esetben 6 órás kitárolási idővel rendelkezik. Az erőmű ezáltal képes a napközbeni többlet energiát a reggeli és esti órákra raktározni és leadni, amikor sokkal nagyobb a lakosság energiafogyasztási igénye.

További előnye, hogy az elektrolit-folyadék – mely a technológiai megoldás alapját képezi – élettartama lényegesen hosszabb, mint a lítium-ion alapú tárolóké. A flow technológia fenntarthatósági szempontból egy valóban zöld megoldást jelent, ugyanis az elektrolit folyadék degradációja közel 0% évente, így a tároló rendszeres karbantartása mellett akár 25 éven túl is képes működni.

Steiner Attila, energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár az eseményen tartott beszédében kiemelte, hogy

az Ideona Zrt. fejlesztése kiválóan illeszkedik a magyar kormány zöldstratégiájába, amelyben kiemelt szerepet kapnak az olyan innovatív üzleti modellek, amik egyszerre fordítanak figyelmet a környezettudatos energiatermelésre, valamint a megtermelt villamosenergia még hatékonyabb eltárolására.

Az államtitkár hozzátette, az Energiaügyi Minisztérium a jövőben egy 62 milliárd forintos pályázati konstrukció keretében fogja támogatni az ilyen típusú beruházásokhoz hasonló fejlesztéseket Magyarországon, ezzel is erősítve a zöld gazdasági szektort.

Steiner Attila, energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár és Dr. Mihalovics Péter, az Ideona Zrt. igazgatóságának elnöke a június 4-ei eseményen - fotó: Ideona Zrt.
Steiner Attila, energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár és Dr. Mihalovics Péter, az Ideona Zrt. igazgatóságának elnöke a június 4-ei eseményen – fotó: Ideona Zrt.

„A projekt célja, hogy demonstráljuk a Vanadium-redox flow alapú akkumulátor előnyeit a konkurens technológiákkal szemben, naperőműhöz integrált modellben, valamint gyakorlatban vizsgáljuk a rendszer stabilizációs képességét. Az Ideona Zrt. stratégiai célja pedig, hogy az elmúlt időszak napközbeni termelési csúcsoknak köszönhetően bezuhant energiaárakkal, a szabadpiacra termelő naperőművek üzleti modelljeinek tárolóval kombinált, hibrid erőműként történő újradefiniálását támogassa” – mondta el megnyitó beszédében Dr. Mihalovics Péter, az Ideona Zrt. igazgatóságának elnöke.

Az Ideona Zrt. 2024. június 4-ei sajtóeseményén Steiner Attila, Dr Mihalovics Péter és Csillag Zsolt. Fotó: Ideona Zrt.
Az Ideona Zrt. 2024. június 4-ei sajtóeseményén (balról jobbra) Steiner Attila, Dr. Mihalovics Péter és Csillag Zsolt.     – Fotó: Ideona Zrt.

Fotók: Ideona Zrt.

*

Írja meg Facebook oldalunkra véleményét!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó