Újra ülésezett az Energia21: a nap- és szélenergia volt a kiemelt téma

Energia21 zöldátállás
Az Energia21 immár negyedik alkalommal ülésezett. A kezdeményezés tagjai a hálózati kapacitás fejlesztése mellett energiaközösségekről, energiabiztonságról és a megtermelt zöldenergia tárolásáról is egyeztettek.


Az ülésen a nap- és szélenergia termeléséről és tárolásáról, azok hazai energiamixben betöltött szerepéről tartott vitaindító előadást ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. elnök-vezérigazgatója, az Energia21 egyik alapítótagja. Előadásában kitért a különböző nemzetközi és hazai energiastratégiákra, bemutatta a hazai hálózati kapacitások jelenlegi helyzetét, részletesen elemezte a Nemzeti Energia és Klímatervet, és felvázolt egy modellt a hazai energiafelhasználás optimalizálására.

Energia21: hálózatfejlesztés nélkül nincs zöldátállás

Az előadást követő egyeztetésen az Energia21 tagjai az alábbi ajánlásokat fogalmazták meg:

  • Hálózatfejlesztés nélkül nincs zöldátállás. Támogatják a hálózati kapacitás fejlesztésére irányuló törekvést, és javasolják végrehajtásának felgyorsítását.
  • Javasolják felgyorsítani az energiaközösségek kialakításának a feltételrendszerét és az azt támogató környezet kialakítását.
  • Az ismert, jövőben várható növekvő villamosenergia-igény figyelembe vételével a zöldenergia szerepe felértékelődik. Ugyanakkor hangsúlyozzák: Az energiabiztonság a nap- és szélenergia együttes fejlesztésével, a nukleáris energia, a földgáz és a biomassza használatával valósulhat meg. Ehhez hazánkban szükséges a szélenergia arányának növelése.
  • Az Energia21 felhívja a figyelmet, hogy az energia tárolása feltétele a zöldenergia térnyerésének, a zöldátmenetnek. Ehhez a zöldenergia-tároláshoz célzott ajánlásokat rögzítettek ebben a dokumentumban.
  • Az összegzés végén pedig kiemelték, hogy célzott finanszírozási megoldásokra van szükség valamennyi ajánlás megvalósulása érdekében.

Mi az Energia21?

A kezdeményezés tavaly novemberben alakult 21 közéleti és szakmai személyiség részvételével. A szerveződés célja, hogy támogassa és felgyorsítsa Magyarország átállását a zöld energiára. Az Energia21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást.

A testület minden hónapban ülésezik, az aktuális zöldenergetikai kérdésekkel kapcsolatban szakmai véleményeket fogalmaznak meg, és azokat eljuttatják a médián keresztül a társadalom széles rétegeihez, a tudomány képviselőihez, valamint célzott javaslatokat készítenek a döntéshozóknak.

A kezdeményezés alapító tagjai: Áder János, Barna Zsolt, Birkner Zoltán, Bogyay Katalin, Bokor József, Boros Anita, Botos Barbara, ifj. Chikán Attila, Csányi Péter, Fichtinger Gyula, Friedler Ferenc, Horváth Ákos, Kaderják Péter, Kandrács Csaba, Knezsik István, Palkovics László, Sótonyi Péter, Szabó Gábor, Szilvássy Zoltán, Világi Oszkár, Vitézy Dávid.

Az Energia21 már több szakmai ajánlást is megfogalmazott, ezek itt olvashatók.

A cikk forrésa: MTI
Kiemelt kép: Freepik

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó