Mutatjuk: íme az érdekesebb zöld pályázatok az utóbbi hetekből

Fontosak az Eu-s zöld pályázatok - illusztráció -fotó: Unsplash

A zöld pályázatok Európában és másutt is népszerűek. Nézzük melyek voltak az utóbbi időszak legérdekesebb EU-s, EU-afrikai és amerikai zöld (angol rövidítéssel: EMEA) támogatási programjai.

„Finanszírozási radar: íme, a nyolc legérdekesebb pályázati felhívás a zöld átmenet támogatására” címmel a Sciencebusiness.net portál gyűjtötte össze az elmúlt hetek legérdekesebb pályázatait. Szemezgessünk most ezekből.

A friss írás felvezetőjét az Európai Zöld Megállapodással (Green Deal) kezdik. E szerint (mint ismert) 2019 decemberében az Európai Bizottság elindította az Európai Zöld Megállapodást (röviden tehát: EU Green Deal), egy olyan kezdeményezéssorozatot, amely az EU-t a zöld átmenet élvonalába emelné, azzal a végső céllal, hogy 2050-re klímasemlegességet (Net Zero) érjünk el az EU-ban.

A lap megállapítja: annak ellenére, hogy ezt a Green Deal-t egy sor EU-s klímaszabályozás is támogatta, az előrehaladás mégis lassú volt. Sőt, a növekvő zöld átállási költségekkel szembesülve egyre nagyobb ellenállás mutatkozik e törekvéssel szemben. Ez azonban egy éles irányváltást eredményezett, és az elmúlt napokban (április 25-én)

az EP plenáris ülésen Strasbourgban az európai parlamenti képviselők elfogadták a „Net Zero Industry Act”-et, amely megpróbálja újraformálni a kontinensen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének politikai ambícióját, iparpolitikai stratégiaként bemutatva azt.

Azonban a jobboldali politikusok szerint több kell ahhoz, hogy a Zöld Megállapodás valóban az országok gazdasági növekedésének elősegítője legyen. A múlt hónapban kiadott tanulmányban az Európai Néppárt (EPP) egyik fontos think tank-ja, a Wilfried Martens Központ azt állítja, hogy a klímapolitikák helyett inkább a gazdasági növekedésre kellene fókuszálni. Ursula von der Leyen Bizottságának zöld politikája „befektetési hiányt” eredményezett Európában, és károsította az ipart – állítja a jelentés.

A zöld pályázatok árnyékában – a Green Deal-t a bomlás fenyegeti

Von der Leyen a második ciklusért folytatott kampányában ígéretet tett a Zöld Megállapodás fenntartására, de a Zöldek Pártjának társelnökei, Philippe Lamberts és Terry Reintke figyelmeztettek arra, hogy az Európai Zöld Megállapodást bomlás fenyegeti, ha a szélsőjobb jelentős teret nyer a jövő hónapban tartandó európai választásokon. Ennek következtében a klímaügyi erőfeszítéseket felváltaná a versenyképességre és az ipari innovációra helyezett nagyobb hangsúly az EU alacsony termelékenységének és lassú gazdasági növekedésének leküzdése érdekében.

A politikai bizonytalanságok ellenére a Bizottság továbbra is közzétesz éghajlatváltozással kapcsolatos pályázati felhívásokat – a Horizon Europe költségvetésének több, mint 35%-át kutatásokra fordítják ezen a területen.

Az EP választások előtt tehát a Science|Business így áttekintette az éghajlattal és zöld technológiákkal kapcsolatos aktuális támogatási lehetőségeket.

 

Nézzük részletesen, melyek a lényegesebb zöld pályázatok

1.

Az első felhívás a Horizon Europe program keretében az akadályok leküzdésére és a zöld átmenetet lehetővé tevő megoldások megvalósítására szól. A sikeres projektek várhatóan olyan akadályokkal foglalkoznak, amelyek az új tudás és innováció alkalmazását nehezítik a zöld átmenet terén az úgynevezett 6-os klaszter (Cluster 6) ágazataiban (élelmiszer, bioökonómia, természeti erőforrások, mezőgazdaság és környezet), továbbá megvalósítási módokat javasolnak és segítik az alkalmazkodást az érintettek és döntéshozók körében. A pályázatokat 2024. szeptember 24-ig lehet benyújtani.

További részletek itt találhatók:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/horizon-cl6-2024-climate-02-3

2.

A Horizon Europe „Klímaváltozáshoz való alkalmazkodás” kiírása keretében kilenc pályázati felhívást nyitottak meg, amelyek témái között szerepelnek például az eredményindikátorok fejlesztése és finomítása a klímaellenállóság előrehaladásának mérésére, valamint az éghajlat- és a biodiverzitási válság közötti összetett kapcsolatok kutatása a rendszerszintű megközelítések és megoldások kidolgozása érdekében. A pályázat benyújtási határideje: 2024. szeptember 18.

További részletek a zöld pályázatok kapcsán itt találhatók:

https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe/eu-missions-horizon-europe/adaptation-climate-change_en#funding-opportunities

3.

Emellett a Bizottság felhívást tett közzé pénzügyi támogatásra az agrár-élelmiszeripari kkv-k számára a GRAINS projekt keretében, amely összesen 490 500 eurós támogatást biztosít.

Legfeljebb 60 agrár-élelmiszeripari kkv akár 8175 euró támogatást is kaphat zöld kezdeményezések megvalósítására.

A pályázat 2024. május 31-ig nyitva áll. További részletek itt találhatók:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/competitive-calls-cs/5462

4.

Ezeken túl, az Európai Unió által finanszírozott egyik partnerség, az Africa Europe Foundation támogatást nyújt egy kutatási partnerség létrehozására 2024. júliusától 2025. decemberéig olyan területeken, mint a fenntartható finanszírozás, az éghajlat és a fejlődés, valamint a tudomány, az oktatás és a kultúra. A pályázat 2024. május 23-ig nyitva áll.

További részletek a zöld pályázatok kapcsán itt találhatók:

https://www.africaeuropefoundation.org/areas-of-action/call-for-proposals-2024:-research/

5.

Az Európai Űrügynökség (ESA) támogatást kínál üzleti ötletek kidolgozására és értékelésére, amelyek az űrforrásokat használják fel annak érdekében, hogy a vállalatok pénzügyi kihívásokkal és lehetőségekkel foglalkozzanak a nettó zéró, klímasemleges gazdaságra való átállás és a zöld kezdeményezések előmozdítása kapcsán. Az ESA a költségek 80%-át, vagy díjanként legfeljebb 200 000 eurót finanszíroz. A pályázatok benyújtási határideje: 2024. május 19. További részletek itt találhatók:

https://business.esa.int/funding/finance-for-green-transition

6.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) akár 25 000 USD összegű díjakat oszt ki a klíma és az egészség területén végzett etikus és méltányos kutatás előmozdítására. Az ügynökség egy kis számú, több országot/több régiót érintő tanulmány támogatását fontolgatja, akár 50 000 USD értékben. A pályázatok benyújtási határideje: 2024. június 17.

További részletek e zöld pályázatok kapcsán itt találhatók:

https://www.who.int/news-room/articles-detail/call-for-proposals–who-project-on-ethical-climate-and-health-research

7.

A fentieken túl nyílt pályázat áll rendelkezésre az America’s Seed Fund powered by National Science Foundation (azaz Amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány (NSF) által támogatott Amerika Mag Alap) keretében az USA-ban működő, környezeti és energia technológiákon dolgozó kkv-k számára. Minden egyes induló vállalkozás akár 2 millió dollárt is kaphat, az NSF pedig bármikor fogad projektötleteket. Ha kiválasztják, a vállalat az NSF hivatalos meghívójának kézhezvételétől számított egy éven belül nyújthatja be a teljes pályázatot.

További részletek e zöld pályázatok kapcsán itt találhatók:

https://seedfund.nsf.gov/apply/the-basics/

8.

A Sciencebusiness.net listáját az amerikai Energiaügyi Minisztérium Golden Field Office ügynökségének pályázata (US Department of Energy’s agency Golden Field Office) zárja, amely 30 millió dolláros támogatást kínál a koncentrált napenergia fűtési és energiaellátási technológiáinak kifejlesztésére. Az egyes támogatások 750 000 és 10 000 000 dollár között változhatnak. A koncepciótervek május 16-ig nyújthatók be, a teljes pályázat pedig 2024. augusztus 8-ig esedékes.

További részletek itt találhatók:

https://www.grants.gov/search-results-detail/353400

 

Fotó: Unsplash

Forrás:

https://sciencebusiness.net/news/funding-radar-weeks-eight-most-interesting-calls-proposals-supporting-green-transition

 

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

 

Kapcsolódó