ESG Summit 2024: trendek, amelyek meghatározzák a fenntartható jövőt

ESG Summit Budapest 2024- illusztráció: Freepik.com

A Mastercard fő támogatásával megvalósuló ESG Summit zöld konferencia kiemelt témái között szerepeltek az ESG jelentések lehetőségei, a zöld finanszírozás és a zöld energetika kihívásai, valamint az innovatív csomagolások és hulladékcsökkentés ügye. Az esemény maga is fenntartható módon zajlott, minimalizálva a hulladékot. A Green.hu kollégái is jelen voltak a rendezvényen.

A Mastercard ESG Summit konferenciának az alábbi vendégek voltak a fő célcsoportjai: a fenntarthatóság és környezetvédelem iránt elkötelezett vállalatvezetők, döntéshozók, gazdasági és pénzügyi vezetők; továbbá bankok, finanszírozók, befektetők, jogszabály-alkotók és -végrehajtók, illetve innovatív és zöld cégek, energiaszolgáltatók és termelők, fenntarthatósági és ESG vezetők, kommunikációs és HR szakemberek. A konferencia különleges zöld rendezvényként mutatkozott be 2024 június 20-án Budapesten az Erzsébet téri Akvárium Klubban.

Az ESG Summit legizgalmasabb részei a kiemelt témák köré szervezett kerekasztal beszélgetések voltak, amelyek alaposan körüljárták a fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás legaktuálisabb kérdéseit.

Az első részben az ESG jelentésekről folyt a diskurzus, ahol az előadók arra hívták fel a figyelmet, hogy

az ESG jelentések messze többek lehetnek puszta adminisztrációs nyűgnél, tehernél. Sokkal inkább valós lehetőségeket rejtenek az ESG minősítésért versenybe szálló cégek számára.

Arról is szó esett, hogy hogyan lehet ezeket a jelentéseket stratégiai eszközként használni a vállalati célok eléréséhez. Az ESG holisztikus megközelítésének fontosságáról szóló beszélgetések során a résztvevők azt vizsgálták, hogyan lehet az ESG szempontokat integrálni a mindennapi üzleti életbe, hogy azok ne csak különálló projektek legyenek, hanem a vállalati kultúra szerves részeivé válhassanak.

Az ESG Summit egyik fókusztémája: lesz-e elegendő energiánk?

Az ESG Summit egyik legérdekesebb kerekasztal-beszélgetése az energia témájával foglalkozott, „Lesz még energiánk a holnaphoz?” címmel. A résztvevők a fosszilis és a zöld energia jelenéről és jövőjéről vitáztak, különös tekintettel a megújuló forrásokra és új technológiákra, mint az EKR (energiaközösségi rendszerek), illetve a hálózattól független off-grid megoldások. Az energiaközösségek és innovatív megoldások bemutatása inspiráló példákat szolgáltatott arra, hogyan lehet a mainál sokkal fenntarthatóbban biztosítani az energiaellátást a jövőben.

*

Erről az energetikai kerekasztalról külön anyagban a napokban friss, részletes beszámolót tervezünk írni, ahogyan a hulladékcsökkentés témájából is!
Tartson velünk, kövesse a Green.hu híreit, cikkeit, elemző- és vélemény írásait.

 

Addig is, lájkolja Facebook oldalunkat:
https://www.facebook.com/greenponthu/

*

A zöld finanszírozás kihívásai és lehetőségei is napirendre kerültek: a résztvevők megosztották tapasztalataikat és ötleteiket arról, hogyan lehet ezeket az új finanszírozási formákat hatékonyan alkalmazni. A körforgásos gazdaságról szóló előadások során pedig a „Nem növekedés versus GDP fétis” vita került fókuszba. A résztvevők arra keresték a választ, hogy milyen fenntartható gazdasági modellek léteznek a hagyományos GDP-alapú növekedés helyett.

Az új EU szabályozások hatékonysága – főként az igen káros greenwashing ellen – szintén forró téma volt. A szakértők arról beszéltek, hogy az új szabályozások mennyire lesznek képesek megfékezni a greenwashing (zöldmosás) gyakorlatát, és milyen további lépések szükségesek.

Az innovatív csomagolások és a hulladéktermelés-optimalizálás is kiemelt figyelmet kapott, kiderült, hogy még ma is fontos cél maradt: csökkenteni a hulladék mennyiségét és növelni az újrahasznosítás hatékonyságát. Arról is szó esett, hogyan lehet az oktatási rendszert úgy alakítani, hogy az elősegítse a fenntarthatósági célok elérését. Az előadók megosztották a megújuló energiatermelés friss trendjeit.

Az ESG Summit konferencia maga is zölden működött

Az ESG Summit nemcsak inspiráló előadásokkal és beszélgetésekkel szolgált, ahol vezető szakemberek osztották meg tapasztalataikat a fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás terén, hanem valós változást generálók esettanulmányain keresztül is bemutatta, hogyan lehet valódi és tartós megoldásokat elérni ezen a területen. Az esemény kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy a résztvevők megismerjék a legfrissebb trendeket, és formálják cégeik fenntarthatósági stratégiáját a jövő kihívásaihoz igazodva.

Fontos kiemelni, hogy az ESG Summit maga is a fenntarthatóság jegyében zajlott. Az étel-, és italfelszolgálásnál nem használtak egyszer használatos műanyag tányért és evőeszközt, vendégeink főként növényi alapú és vegetáriánus ételeket fogyaszthattak, támogatva az egészséges és környezettudatos étkezést. A megmaradt ételek kezelésére együttműködtek a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, ezzel is csökkentve az élelmiszer pazarlást. A rendezvény során keletkező kávézaccot komposztálásra adták át a Compocity-nek.
Továbbá a helyszín könnyen megközelíthető volt tömegközlekedéssel, támogatva a fenntartható közlekedési formákat, és a Magyar Kerékpárosklubbal közösen ösztönözték a summit kerékpáros látogatását. (Egyébként a Green.hu több kollégája is tömegközlekedéssel jutott el a helyszínre – a szerk.)

Az esemény – a fentieken felül – minimális dekorációval került megrendezésre, a szükséges elemeket bérelték, és újrahasznosított anyagokat használtak, mint például a belépők és nyakpántok. A program elérhetőségét QR-kódok segítségével digitális felületeken biztosították, elkerülve a felesleges nyomtatott anyagok használatát.

Összességében az ESG Summit nemcsak szakmai fejlődést kínált, hanem valódi, pozitív hatást gyakorolt a környezetre, így minden résztvevő hozzájárulhatott a fenntartható jövő építéséhez. Az eseményen résztvevők olyan hasznos információkkal és inspirációval gazdagodtak, amelyek segítenek a jövő kihívásaira felkészülni és azokat megoldani.

Nyitókép: Freepik.com – Image by Freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó