5 friss tipp ételmentéshez – újragondolt ételmaradék felhasználás
Legyen ezúttal szó az ételmaradék problémájáról. Biztos vagyok benne, hogy az őseink sosem pazaroltak volna el egy darab sajtot, ami a szélén megszáradt. Vagy akár egy megkezdett lekvárt pusztán azért, mert egy kis penész ütötte fel a fejét rajta.
Folytatva a sort, az ételmaradék régen tabu volt: a szárazabb kenyér sem került a szemétbe pár évtizede, inkább valószínűbb, hogy lereszelték zsemlemorzsává vagy a malacoknak adták a moslékba.
A nagyszüleink idején még jól ismert és szinte mindig alkalmazott konyhai alapelv volt, hogy semmit sem hagyunk veszendőbe menni, aminek még haszna lehet.
Egy modern háztartásban azonban sajnos igen gyakran megesik, hogy a hűtőszekrényt kinyitva észreveszünk egy régen otthagyott tárolóedényt, nem? Sokszor kiderül, hogy az ételmaradék hetekkel ezelőtt került oda, a hűtőpolc hátsó részére, és noha remek ételkülönlegességet készíthettünk volna belőle, a szavatossági idő lejárta után egyszerűen megy a kukába.
Az ételmaradék nem kell, hogy a kukában végezze!
Ugyanakkor számtalan indokot sorakoztathatunk fel, amiért érdemes lenne ideje korán hasznosítani, nem pedig kidobni anyakunkon maradt ételeket. Az élelmiszer-hulladék újrafelhasználása ráadásul jóval egyszerűbb, mint hinnénk, cikkünkben most praktikákat mutatunk a tudatos élelmiszer-felhasználáshoz.
1.
Sakkozzunk ügyesen a szükséges mennyiségekkel!
Valójában mindig keletkezik némi maradék – gondolhatnánk első blikkre. Ám, ha alaposabban megfontoljuk, teljes mértékben ésszerű a következő javaslat. Ha mondjuk a sült hús mellé tervezett zöldséges köretből maradni fog? Nem probléma: készítsünk rögtön kétszeres mennyiséget a zöldségköretből, így a következő napon az egész család számára elegendő levest is készíthetünk belőle. Időt és pénzt spórolunk meg, és nem kell kerülgetnünk a felesleges ételmaradékot.
2.
Így lehet a vacsorából ebéd másnapra
A vacsoránál főzzünk annyival többet, hogy a következő napra is el tudjunk csomagolni egy adagot a munkahelyre vagy aziskolába. Ezzel egészségesebben étkezhetünk a munkahelyünkön, például nem muszáj valamilyen drága és kétes minőségű gyors ételt ennünk.
3.
Szervezzünk „morzsapartit”!
Válasszunk ki heti egy napot, amikor kizárólag a maradékokból készítünk ebédet vagy vacsorát. Nem kell aggódni, a menü nem lesz unalmas, például a „mindent bele” típusú rakott ételek ízletesek, táplálóak és sokszínűek. A tetejére tökéletes választás a család által félretett “száraz” sajtdarabok.
4.
Használjunk vákuumos edényeket vagy vákuumozó készüléket!
A levegőtől romlik meg a legtöbb étel, így ha kiszívjuk a levegő egy részét, tovább eláll szinte minden.
Ma már viszonylag olcsón is kaphatóak vákuumozható edények, ahol a levegő egy részét kiszívva a készételek még egy-két nappal tovább eltarthatóak a hűtőben.
5.
Átlátszó edényekbe tegyük a maradékot, vagy legalább címkézzük fel: mi van benne, mikor készült!
Az ételmaradékok hasznosítása a hűtőben tárolt étel megfelelő elrendezésével indul. Az üveg tárolóedények előnye, hogy többször is újratölthetők – ellentétben az egyszer használatos műanyaggal – és most jön a lényeg: átlátszóak is. Így tehát, ha kinyitjuk a hűtőt, rögtön megpillanthatjuk, mely ételmaradékot kell sürgősen felhasználnunk. Ételtárolási útmutatónkat itt találhatod.
Mint láttuk: a maradék ételek újrafelhasználása rendszerint könnyebb, mint gondoljuk, nem igaz?
Konkrét tippek egyes ételek újrahasznosítására
– Ha száradás közeli állapotba került a kenyér, zsemle, használjuk fel fasírthoz, zsemlegombóchoz vagy daráljuk le zsemlemorzsának, esetleg kockázzuk fel, készítsünk belőle kenyérkockát levesbetétnek!
– Ha kalács vagy más édes pékáru maradt ránk, dióval, mákkal, olajos magvakkal, csokoládédarabokkal, reszelt almával kombinálva, egy kis vaníliás tejjel nyakon öntve, tojáshabbal megkenve remek édességet varázsolhatunk belőle a sütőben.
– Sajtdarabkák: lereszelve vagy apróra vágva krémleves, melegszendvics-, pizzafeltét is válhat belőlük.
– Sült hús vagy felvágott: Apróra vágva vagy aprítógéppel pépesítve húskrém, melegszendvics- vagy szintén pizzafeltét részei lehetnek. A melegszendvics általában egy jó mentőötlet lehet, de akár tortillába is tekerhetők a krémesebb, pépesebb maradékok, máris kész a házi wrap, ami a sütőben fel-, átmelegítve egy gyors vacsorának is beillik.
– Már nem túl friss, de még fogyasztható zöldségek (répa, paprika, cékla…)?
Zöldséges ragu, leves, mártás vagy sült-főtt köret alapanyagként kaphatnak új értelmet.
– Fonnyadt, de még ehető gyümölcsök? Már meg is van a reggeli tejes/joghurtos turmixunk alapanyaga, ha éppen nem gyümölcsleves, akkormártás lesz a sorsuk.
– Megmaradt a rizsköret? Párolt zöldségekkel, tojással, reszelt sajttal összekeverve zöldséges rizspogácsát gyúrhatunk belőle, amit tepsiben vagy serpenyőben megsütve, meg is van egy főzelék húsmentes feltétje.
Vásároljon tudatosan lejárat közeli, rendszerint akciós termékeket!
És nem reklámként írjuk, hanem önszorgalomból ajánljuk, hogy már vásárláskor is keresheti a lejárat közeli termékeket akár a megszokott boltjaiban, akár például a magyar startup, a Munch.hu segítségével. Nézzen szét ezen a linken:
A fentieken túl, az ételmaradékok újrahasznosításának csak a képzelet szab határt. További ügyes tippek gyűjthetők még szakácskönyvekből, vagy a netről is.
Íme egy kis linkgyűjtemény az ételmaradék haszosításához:
https://www.mindmegette.hu/cimke/etelmaradek/
Vagy a közelgő húsvét után itt talál 14 tippet a sonkamaradék felhasználására:
https://www.nosalty.hu/ajanlo/maradek-husveti-sonka-felhasznalas-etelek-sonkas-teszta
Esetleg olvasson el egy egy érdekes sztorit arról a pékségről, ahol (bevallottan 🙂 ételmaradékból is készülnek pékáruk:
https://www.nosalty.hu/ajanlo/maradekbol-keszulnek-pekaruk-ebben-peksegben
*
Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!