A farmer viselése árt a Földnek. De van megoldás!

Farmer viselése árt a Földnek
A farmer, a modern ruhatár egyik alapköve, több mint 150 éve jelen van a divatiparban. Azonban a világszerte évente gyártott körülbelül 2 milliárd darab farmer nadrág nemcsak divatos viselet, hanem jelentős környezeti terhet is jelent.

A farmergyártás folyamata számos környezetkárosító lépést foglal magában, amelyek közül a legjelentősebbek a vízfogyasztás, a vegyi anyagok használata, és az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Legutóbb a kínai Guangdongi Technológiai Egyetem készített felmérést a fast fashion hatásáról a környezetre. A tanulmány kimutatta, hogy

egyetlen farmer gyártása 2,5 kg szén-dioxid-kibocsátást eredményez és egyetlen farmernadrág előállításához akár 10,000 liter vizet is felhasználhatnak.

Ezen kívül a festési folyamat során alkalmazott indigó és egyéb kemikáliák jelentős vízszennyezést okoznak, ami negatívan befolyásolja a környező vizek ökoszisztémáit.

Szakértők szerint a farmergyártás során keletkező szennyvíz és az ebben található nehézfémek, mint például a kadmium és az ólom, tovább növelik a környezeti kockázatokat. A globális textilgyártás kibocsátásainak csökkentése érdekében szükség van a gyártási technológiák fejlesztésére és a környezetbarát anyagok szélesebb körű alkalmazására.

A farmer az egyik legszennyezőbb textília?

A farmer minden, csak nem természetes, még ha az alapja a pamut is. A szintetikus anyagokkal, festékekkel, vegyi anyagokkal keveredve nem éppen fenntartható a végeredmény. A nadrágok viselése, kopása is környezeti károkat okoz: összesen olyan mértékben, mintha megtettünk volna tíz kilométert egy autóval. A kutatás szerint a farmergyártás és a határokon átnyúló szállítás a fast fashion fogyasztás karbonlábnyomának 91 százalékát teszi ki – azaz az összes ruhadarab közül ez árt legjobban a Föld nevű bolygónak.

Megállapították, hogy a fast fashion 11-szer nagyobb szennyezést okoz a ruhadarabok gyors gyártásával és a légi úton történő szállításával mint a jellemzően drágább, de jó minőségű anyagokból és a fenntarthatóságot figyelembe véve gyártott ruházati cikkek, derült ki az Earth.comon is megjelent kutatásból, amelyet a life.hu szemlézett.

Van jó farmer is?

A divatipar és a farmergyárak is felismerték a fent leírtakat, ám még sokak megrántották a vállukat a profitra koncentrálva, vannak olyan márkák is, amelyek tettek a fenntarthatóságért.

A MUD Jeans például egy fenntartható holland márka, amely körkörös farmergyártási megközelítést kínál. A márka célja egy pazarlás nélküli világ létrehozása. Számos szabást kínálnak, hogy megfeleljenek a különböző preferenciáknak.

Van nálunk farmerlízing is: a vásárló egy évre lízingelheti a farmernadrágot, majd visszaküldheti felújításra és bérbeadhatja egy másik vásárlónak.

A Reformation farmer darabjai biopamutból, Tencelből (selymes fényű, puha, növényi rostból különleges eljárással készült szuperszál) és két százalék elasztánból készült farmerruhák hosszú évekig kitartanak, ráadásul a márka környezetbarát eljárásai több ezer gallon vizet is megtakarítanak. Termékeik Magyarországra is rendelhetők.

A párizsi Sézane márka is a fenntarthatóságra összpontosít. Vegyi kezelések helyett 100%-ban GOTS-tanúsítvánnyal rendelkező biopamutot, környezetbarát mosást, újrahasznosított vizet és lézeres szabási technológiát alkalmaznak.

Az AG Jeans jelszava: “The Jean of Tomorrow”. A biopamut, lyocell és kender keverékéből készült farmer darabok nem tartalmaznak fémszegecseket, helyette Tencel szálak tartják össze az anyagot. Még arra is figyelnek, hogy a méret- és kezelési címkékre szitanyomással kerüljön fel a szója alapú tinta. A cél az, hogy olyan farmert készítsenek, amely 100%-ban természetes és biológiailag lebomlik, így végül komposztálható és visszakerülhet a földbe.

És végül egy régi ismerős, a Levi’s, amely egyre inkább áttér a környezetbarát gyakorlatokra: csökkentik a vízfogyasztást, újrahasznosítják a régi vintázs farmert, felelős gazdálkodásokból származó pamutot és Tencel Lyocellt használnak a gyártás során.

Összességében, a fogyasztók és a gyártók egyaránt felelősséget viselnek azért, hogy odafigyeljenek a termékek környezeti lábnyomára, és támogassák azokat a gyakorlatokat, amelyek minimalizálják ezt a terhet. Érdemes a gyakran cserélt ruhadarabok helyett egy-egy drágább, de időtálló és környezetbarát darabot választani, ami nem végzi jövőre a (jó esetben újrahasznosító) kukában.

Forrásként felhasználtuk az rtl.hu és a Glamour cikkét.
Kiemelt kép: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó