Még egy fegyver az influenza ellen: a szimbiotikum

szimbiotikum
Javában tombol az influenzajárvány, rengetegen szenvednek szezonális légúti betegségben. A legfrissebb adatok szerint már 80 ezren fordultak orvoshoz influenza szerű tünetekkel.

Ha szeretnénk elkerülni a betegséget, megtehetjük a szokásos immunerősítő lépéseket, melyekről korábbi cikkünkben részletesen írtunk. Ugyanakkor van még valami, amire egyre több szakértő felhívja a figyelmet:

A bélflóra állapota összefügg a megbetegedéssel.

A betegségek időszakában különösen fontos rendben tartani a bélflórát, mert az kedvezően hat az immunrendszerre is, elősegíti a gyógyulást és megelőzheti az újabb megfertőződést, a szövődményeket. Ebben segítenek az úgynevezett szimbiotikumok.

Mi az a szimbiotikum?

A szimbiotikumok olyan készítmények, amelyek probiotikumokat (jótékony baktériumokat) és prebiotikumokat (ezek táplálékul szolgálnak a probiotikumoknak) egyaránt tartalmaznak. Céljuk, hogy támogassák a bélflóra egyensúlyát, ami kulcsfontosságú az emésztés, a tápanyagok felszívódása és az immunrendszer megfelelő működése szempontjából.

Mivel a bélrendszerben található mikroorganizmusok jelentős szerepet játszanak a kórokozók elleni védekezésben és a gyulladások szabályozásában, a szimbiotikumok segíthetnek az immunrendszer erősítésében, csökkenthetik a fertőzések kockázatát és hozzájárulhatnak az általános egészség megőrzéséhez.

A szimbiotikumokat legegyszerűbben élelmiszerek útján vihetjük be a szervezetünkbe, az alábbi ételekkel:

  • Kefir és joghurt – élő, jótékony baktériumokat (probiotikumokat) tartalmaznak, miközben a bennük lévő tejcukor és egyéb rostok prebiotikumként szolgálnak.
  • Savanyú káposzta és kimchi – erjesztett zöldségek, amelyek természetes probiotikumokat és prebiotikumokat (pl. rostokat) egyaránt tartalmaznak.
  • Kombucha – fermentált tea, amely probiotikus baktériumokban gazdag, és gyakran tartalmaz prebiotikus hatású polifenolokat.
  • Banán joghurttal vagy kefirrel – a banán prebiotikus rostokat biztosít, míg a joghurt vagy kefir probiotikumokkal látja el a szervezetet.

„Vannak olyan időszakok, amikor kevésbé tudunk hozzájutni ezekhez a termékekhez. Ilyenkor is jó szívvel fordulhatunk a szimbiotikum készítmények felé” – javasolja dr. Budai Marianna szakgyógyszerész.

„Érdemes olyan terméket választani, amelyben egyszerre van jelen akár 7 különböző jótékony baktériumtörzs és ezek táptalaja.”

A probiotikumok fontossága egyébként már beépült a köztudatba, sokan tudják, hogy kiemelten szükség van ezekre a jótékony baktériumokra, amikor antibiotikumot szedünk, így elkerülhető a hasmenés és a bélflóra egyensúlyának felborulása, de mentális stressz, vagy például gombaellenes gyógyszer, gyomorsavcsökkentő esetén is érdemes a probiotikumok használatára gondolni.

A prebiotikumokkal úgy fokozható a probiotikumok hatása, hogy „megágyaznak” a bélflórában, egyfajta táptalajt jelentenek a jótékony baktériumok számára.

A szakértő felhívta a figyelmet olyan vizsgálatokra, amelyek eredménye szerint a probiotikum és a prebiotikum együttes adagolása kedvezőbb hatású, mintha külön-külön alkalmaznák a pro- vagy a prebiotikumot, ezért javasolt a kettőt ötvöző szimbiotikumok fogyasztása.

Nyitókép: Freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó