Fenntartható locsolkodás: zöld köntösben a régi hagyomány

Napjainkban az élet minden területén egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatosság, így egyre fontosabbá válik az is, hogy az ünnepeket is fenntartható módon éljük meg. Húsvét alkalmából most azt mutatjuk meg, hogy miként lehet környezetbarát a locsolkodás.

A feltámadás és a termékenység ünnepe

A húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, melynek gyökerei az ősi pogány szokásokig nyúlnak vissza, amikoris a tavaszi napéjegyenlőség idején az új életet és a termékenységet ünnepelték az emberek. Az ősi szimbólumok, mint például a tojás vagy a bárány a mai napig megjelennek a húsvéti ünnepkörben, valamint locsolkodás hagyománya is több ezer éves múltra tekint vissza.

Locsolkodás akkor és most

Húsvét hétfőn hagyományosan az ifjú legények szépen kiöltözve felkerekedtek, hogy meglátogassák a leányokat, és jéghideg kútvízzel, vödörből meglocsolják őket. Ezért cserébe a leányok csodaszép hímes tojásokat ajándékoztak a legényeknek, valamint sonkával és maguk sütötte kaláccsal kínálták őket.

Később, a 20. század utolsó évtizedeiben ez a szokás is eléggé megfakult, és a kútvíz helyett előtérbe kerültek a kölnik, parfümök, a cserébe adott színes tojások helyett a csokoládé, csokitojás vagy akár a pénz is.

Fortepan / Horváth József

Locsolkodás – kölni helyett természetes megoldásokkal

A boltok polcain sorakozó locsolóparfümök gyakran tartalmaznak olyan szintetikus anyagokat, amelyek a környezetre is károsak lehetnek, valamint a bőrre kerülve akár irritációt is okozhatnak és az egészségünknek is árthatnak. Ráadásul általában kis műanyag fiolákba vannak csomagolva, amelyek csak növelik az amúgy is tekintélyes műanyaghulladék mennyiségét.

Helyettük használjunk inkább természetes alapanyagú illatokat, virágvizeket, permeteket, amelyek akár otthon is elkészíthetőek. A kellemes illatú rózsa-, a levendula- vagy a citromfűvíz például remek környezetbarát alternatívája lehet az olcsó, büdös, bolti parfümöknek. Ha pedig sima vízzel szeretnénk locsolkodni, tegyük azt inkább csak jelképesen, hogy minél kevesebb ivóvizet pazaroljunk el.

Csokinyúl helyett helyi finomság

A locsolkodás során sokan csokoládét, édességet vagy kisebb ajándékokat adnak cserébe. Ezek többsége azonban túlcsomagolt, gyakran műanyagba burkolt termék, amelyek rövid időn belül a szemétben végzik. Válasszunk inkább helyi kézműves termékeket, például mézet, lekvárt vagy házi süteményt, amit akár újrahasznosított csomagolásban is átadhatunk. Így nemcsak a környezetet védjük, hanem a helyi termelőket is támogathatjuk, ráadásul a saját készítésű finomságoknak biztosan nincsen párja.

Fessünk természetes anyagokkal kifújt tojást ajándékba!
Fotó: Canva

Ha pedig ragaszkodni szeretnénk a régi hagyományokhoz, fújjuk ki a festendő tojásokat, melyek beltartalmát felhasználhatjuk bármilyen ételhez vagy süteményhez. A festéshez pedig használjunk természetes anyagokat, mint például hagymahéjat, céklát, kurkumát.

Telekocsi, bicikli

Ha egy családban vagy baráti társaságban többen is szándékoznak meglocsolni az ismeretségi körükben található hölgyeket, érdemes összebeszélni és telekocsival egyszerűsíteni a folyamatot, ezzel is kímélve a környezetet. Ha pedig nem kell nagyobb távolságokat megtenni és az időjárás is engedni, a legjobb gyalog vagy akár biciklivel kivitelezni az utazást.

Kiemelt kép: Canva

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó